Tovább harcol a Honvéd az UEFA felháborító döntése után

Arnold Hunter északír játékvezető térdel, miután a közvetlen közelében felrobbant egy pályára bedobott hanggránát a labdarúgó Európa-liga második selejtezőfordulójának visszavágójaként játszott Universitatea Craiova - Budapest Honvéd mérkőzésen
Vágólapra másolva!
Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) hétfőn abszurd indokkal utasította el a Budapest Honvéd óvását, amelyet a botrányos, a Craiova elleni tizenegyespárbaj után elvesztett El-mérkőzést követően nyújtott be a magyar csapat. Az UEFA döntéséről a kispesti klub tulajdonosa, Mendelényi Dániel beszélt az Origónak. 

Mit szólnak a döntéshez?
Nehéz bármit mondani.

Meglepő és felháborító döntés született az ügyben.

Egyelőre még nekünk is nagyon friss a dolog, jelenleg értékeljük az UEFA nagyon hosszú levelét, és indoklását. Annyi viszont biztos, hogy nem hoztak jó döntést, és akkor még szépen fogalmaztam.

Mivel indokolták az UEFA-nál?
Több részből áll, amelyet szeretnék kiemelni, amikor azt taglalják, hogy

a játékosoknak hozzá kell szokniuk az ilyen hangulathoz, és hogy ilyen a foci. Szerintem meg nagyon nem ilyen. Ha mégis, akkor hatalmas baj van a világban,

de legalábbis Romániában egészen biztosan. Az UEFA szerint nem voltak veszélyben a játékosok és a szurkolók. Tisztán látszik, hogy több ember rakta össze az indoklást. Először azt írják, hogy nehéz volt meghozni a döntést, a mérkőzés lefújását is mérlegelték az incidens után.

A biztonságért felelős parancsnok azt mondta, hogy ha véget vetnek a találkozónak, akkor nem tudják garantálni az emberek biztonságát a stadionon belül, és azon kívül sem.

Ezt követően meg azt írják, hogy senki nem volt veszélyben. A szövetség szerint a játékvezetőt nem találták el, így erre nem lehet hivatkozni. Annyit a hanggránát erejéről, hogy a másik oldalon ültünk, de minden egyes alkalommal összerezdültünk, amikor durrant, ugyanis folyamatosan dobáltak. Az egész ügyet elbagatellizálják.

Arnold Hunter északír játékvezető térdel, miután a közvetlen közelében felrobbant egy pályára bedobott hanggránát a labdarúgó Európa-liga második selejtezőfordulójának visszavágójaként játszott Universitatea Craiova - Budapest Honvéd mérkőzésen Forrás: MTI/EPA/Bogdan Danescu

Fellebbeznek a döntés ellen?
Mindenképpen!

szerintem le fogják játszani csütörtökön a Craiova-AEK Athén meccset. Ennek ellenére nem engedem, hogy csak így lesöpörjék az ügyet az asztalról, főleg nem ilyen mellébeszéléssel.

Ez már nemcsak a Honvédról, a magyar fociról, hanem az egész futballról szól.

Minek kellett volna ahhoz történnie, hogy ne ez legyen a döntés? Költői a kérdés, de még belegondolni is rossz.

A magyar nemzetet gyalázó rigmusokkal kapcsolatban hogy vélekedett az UEFA, amely szinte miden esetben a rasszizmus elleni kampányt hangoztatja?
Csak mi foglalkoztunk vele, az UEFA nem. Ezek után nem is lepődünk meg rajta. Az ellenőr tárgyi bizonyítékokat is gyűjtött. Például

A csapat hogyan dolgozta fel a történteket?
Nagyon profik a labdarúgóink, de ők is emberből vannak. Nem könnyű az ő helyzetük sem, de szerintem ez a jövőre nézve nem lesz kihatással. Reményeim szerint hamar túllesznek ezen az egészen. A sok sérült már befolyásolhatja a bajnoki szereplést, de az egy másik történet.

Mendelényi Dániel (balra) nem nyugszik bele az UEFA döntésébe Forrás: csak.taccs.hu

Az UEFA döntése mit jelenhet a jövőre nézve?

Csak rosszat. A többi klub és a szurkolók is jogosan gondolhatják ezek után, hogy sok mindent meg lehet tenni. Bátrabbak lehetnek a jövőben,

ugyanis minek tartsanak annyi biztonsági embert, tartsák be a szabályokat, ha úgysem kapnak büntetést. Jó példa, hogy a rendőrséggel kell jóban lenni, mert nagyban befolyásolhatja a meccset a döntésük. Hiába hivatkoztunk a korábbi esetekre, az UEFA szerint nincsenek egyforma esetek. Ha ezt meghallaná egy nemzetközi jogász, biztosan felhördülne. Úgy fogalmaztak – egészen pontosan a meddő szót használták –, hogy felesleges a régi ügyekkel példálózni.

A Craiova büntetéséről írnak bármit a levélben?
Ebben az eljárásban csak az óvással foglalkoztunk, így az UEFA is csak erre reagált. Amit nem hivatalosan hallottam, hogy nevetséges büntetést kapott a román együttes. Így korábban azt mondtam, hogy az egyik szemem sír, a másik zokog, most úgy tudnám megfogalmazni, hogy mindkét szemem zokog.

Az interjút követően hivatalossá vált, hogy három zárt kapus mérkőzéssel és 60 ezer eurós pénzbüntetéssel sújtotta az UEFA az Universitatea Craiovát. Ugyanakkor azzal kapcsolatban ellentmondóak a hírek, hogy az AEK Athén elleni meccsen is érvényes-e már a stadionbezárás. Még az is lehet, hogy a görögök elleni meccsre simán bemehetnek a román szurkolók.