Élő:
Vágólapra másolva!
A horvát Dinamo Zagreb otthonában lép pályára a Ferencváros a Bajnokok Ligája-selejtező harmadik fordulójában. A horvát fővárosban kedden 20 órakor kezdődik a mérkőzés a sokat látott Maksimir Stadionban.

Kiküldött munkatársunk jelentése Zágrábból.

A Makisimir stadion 1912-ben épült, és ugyan nem kevés ráncfelvarráson átesett már a zágrábi aréna, látszik rajta, hogy nem mai darab. Jelenlegi állapotában körülbelül 35 ezer ember fér el benne, a rekord még 1973-ból származik, amikor majdnem 65 ezren szurkoltak itt egy bajnoki meccsen.

A Maksimir Stadion Forrás: Origo

A stadion fennállásának legemlékezetesebb éve 1990 lehetett, amikor a Dinamo Zagreb és a Crvena zvezda szurkolói igazi háborút rendeztek a stadionban, júniusban utoljára léphetett itt hazai pályára a jugoszláv válogatott, majd októberben már Horvátország–Egyesült Államok meccset rendeztek ugyanitt.

A stadion 2011-ben nyerte el a mostani formáját, ekkor az összes széket kicserélték, öntözőrendszer és a pályafűtés is került a stadionba és az atlétikai pályát szép kék műanyaggal – állítólag műfű – öntötték le. Ez utóbbi egyébként már kezd repedezni és alatta sok helyen látszik már a régi rekortán is.

A futókör helye ma már szép kék, az eredményjelző alatt foglal majd helyet az 1500 Fradi-szurkoló Forrás: Origo

A régi futópálya körül még van egy sávnyi beton, és csak utána következik a nézőtér, így a szurkolók jó messze lehetnek a játéktól.

A játékoskijáró úgy néz ki, mintha egy régi távolugró gödör helyén lenne, szűk lépcső vezet fel a pályára, a nézőktől messze, a pályához viszonylag közel.

A játékoskijáró Forrás: Origo

A Maksimir stadion környéke egyébként igazi kis sportváros benyomását keltette, a stadion körül van játszótér, rengeteg különböző méretű füves és műfüves pálya is.

A hagyományokat és az emlékeket is őrzik a stadion tövében Forrás: Origo

A horvátok szerint annyira nem mozgatja meg az embereket a Dinamo meccse, mint azt sokan gondoltuk volna. Nem várnak több mint 10-12 ezer hazai szurkolót, miközben a Fradi-szurkolók közül a maximális létszám, azaz 1500 fő érkezik majd. Ők vonattal jönnek Budapestről és együtt engedik majd be őket a stadionba.

Zöld füstbe burkolózott a Zágrábba induló Fradi-vonat - videó

Kedden kora délután a Nyugati pályaudvarról kigördült az a vonat, amelyik a Ferencváros szurkolóit szállítja Zágrábba a magyar bajnokcsapat Dinamo Zagreb elleni Bajnokok Ligája-selejtezőjére. A mintegy kétezer magyar szurkoló a jól ismert szurkolói nóták éneklésével hangosította be a pályaudvart és ejtette ámulatba az érkező és induló utasokat.

A horvátok elmondása szerint akkor van esély telt házra, ha a Dinamo a tavaszt is megéli valamelyik nemzetközi kupában vagy egy igazi sztárcsapat érkezik a városba, mondjuk egy horvát vb-ezüstérmessel.

A kandeláberek pár nézőt biztos zavarnának, de a felső karéjt ezúttal nem kell majd megnyitni Forrás: Origo

Annyi azért hozzátartozik az igazsághoz, hogy a Fradi eddigi idegenbeli BL-selejtezőit figyelembe véve, messze itt a legkomolyabb az érdeklődés. Már a hétfői sajtótájékoztatón is sok helyi újságíró volt kíváncsi a magyarokra, és a helyi sportlap, a Sportske Novosti is hét oldalt szentelt a Dinamónak és a kedd esti meccsnek.

Nem a magyarok kedvenc játszótere a Maksimir

Magyar csapat eddig 11 alkalommal próbált szerencsét a zágrábi Maksimir stadionban, nem sok sikerrel.

1958-ban az Újpest kapott ki 4-2-re a Zágrábtól a Vásárvárosok Kupájában, majd a Ferencváros 1962-ben és 1963-ban is összefutott itt a Dinamo Zagreb csapatával. Első alkalommal Közép-európai kupameccsen 2-0-ra, egy évvel később a VVK-ban 2-1-re nyertek a horvátok.

A rossz sorozatot 1972-ben a Tatabányai Bányász törte meg, amely 1-0-ra nyert a Közép-európai kupában.

A játéktér finoman szólva sem kifogástalan Forrás: Origo

1997-ben és 1999-ben jöhetett az MTK, előbb az UEFA-kupában jött egy 2-0-s vereség, majd a Bajnokok Ligája selejtezőjében egy 0-0 a rövid ideig Croatia Zagreb néven futó Dinamo ellen.

2002-ben kétszer is járt a Maksimirben az akkor magyar bajnok ZTE, előbb az NK Zagreb vendégeként a 2-1-es vereség is elég volt a továbbjutáshoz a BL-ben, majd jött a Manchester United elleni emlékezetes párharc, és a kiesés után az UEFA-kupában a Dinamo Zagreb és egy 6-0-s pofon (a visszavágón csak 3-1-re nyertek a horvátok).

Jó pozícióhoz jó parkolóhely is dukál - a lelátó alatt Forrás: Origo

2003-ban megint az MTK következett, az UEFA Kupa első körében 3-1-re nyert a Dinamo, majd a Győr következett az Európa-ligában 2010-ben és egy 2-1-es vereség.

A pénzeszsákok nem nálunk vannak

„Még soha nem láttam, hogy egy zsák pénz gólt szerzett volna" – mondta állítólag valamikor Johan Cruyff és biztosan ma este sem fog egy sem. Ennek ellenére papíron több, mint háromszor annyit ér a Dinamo kerete, mint a Ferencvárosé, ráadásul a zöld-fehérek legtöbbre taksált két játékosa, Isael és Boli nincs is a csapattal.

A horvátok szerint így kezd majd a két csapat, és ennyit érnek a keretek Forrás: Origo

A Ludogorec ellen is hasonló volt a helyzet, és akkor is borította a papírformát a magyar bajnok, ráadásul kettős győzelemmel masírozott a következő körbe.

A Dinamo egyébként 2006 óta 13 alkalommal lett első hazájában, az utóbbi tíz évben kilencszer jutott a csoportkörbe a Bajnokok Ligájában vagy az Európa-ligában, a tavalyi idényben például a nyolcaddöntőig jutott az El-ben.

A kispad a legmodernebb a stadionban Forrás: Origo

A jelenlegi keret egyik legismertebb játékosa az U21-es Európa-bajnok spanyol Dani Olmo, aki gólt szerzett idén nyáron a korosztályos kontinensbajnokság döntőjében. Szintén a Dinamót erősíti a bosnyák származású osztrák Emir Dilaver, aki 2014 és 2017 között az FTC játékosa volt, de kedden valószínűleg nem lép pályára sérülés miatt.

Dani Olmóra nagyon kell majd figyelni Forrás: AFP/Miguel Medina

A horvátok vezetőedzője a korábbi válogatott középpályás Nenad Bjelica, aki játékosként megjárta a spanyol, a német, illetve az osztrák ligát is, majd Ausztriában kezdte edzői pályafutását. Később dolgozott az olasz másodosztályban és a lengyel élvonalban, a Dinamo Zagreb irányítását pedig tavaly májusban vette át.

A főlelátó: a kispadok fölött az újságírók helyei, a felső karéj alatt a VIP-boxok Forrás: Origo

A párharc győztese a Bajnokok Ligája-selejtező negyedik fordulójába jut, azaz a csoportkörért játszhat. Amennyiben a negyedik körben kikap, az Európa-liga főtáblájára kerül. A mostani párharc vesztese pedig az Európa-liga-selejtező negyedik körében folytathatja szereplését. A visszavágót jövő kedden 20 órától rendezik a Groupama Arénában.