23 bajnoki cím zsúfolódik össze a Ligue 1 tabellájának legalján

Horizontal
Monaco's Portuguese forward Gelson Martins (C) reacts during the French L1 football match between AS Monaco (ASM) and Olympique Lyonnais (OL) at the Stade Louis II stadium in Monaco on August 9, 2019. (Photo by VALERY HACHE / AFP)
Vágólapra másolva!
A francia élvonal legeredményesebb csapatai közül három is a tabella alján várja a második fordulót, valamint sorsa jobbra fordulását.

Pénteken elkezdődött a francia élvonalbeli futballbajnokság, a Ligue 1 2019-2020-as idénye, és ugyan egy forduló után nagy merészség lenne messzire mutató következtetéseket levonni, annyit azért ki lehet jelenteni, hogy lesznek idén nagyon kellemetlen meglepetések, méghozzá olyan kluboknál, ahol ehhez nem nagyon vannak hozzászokva.

Hacsak a vasárnapi három meccs egyikén valamelyik csapat nem néz bele egy nagy pofonba (mondjuk a Nimes a Parc de Princes-ben), akkor a pénteken hazai pályán a Lyon elleni 0-3-mal nyitó AS Monaco várja az utolsó helyről a második fordulót. Mondjuk, pont a hercegségben nem jelent újabban különösebben nagy csodát, hogy kieső helyen áll a csapatban, hiszen siralmas vesszőfutás végén az előző idényben is csak 17., még éppen bent maradást érő helyen zártak – alaposan odaverve Thierry Henry bíztatóan induló edző karrierjének is.

Monaco portugál támadója, Gelson Martins reakciója tökéletesen lefesti a három klub sanyarú helyzetét Forrás: AFP/Valery Hache

Hátulról a második, azaz a 19. a hazai pályán a Stade de Reims-től 2-0-s vereséget szenvedő Olympique Marseille, ahol sehogy sem akarnak visszatérni a régi szép idők (mondjuk, a '90-es évek elejének adócsalással színesített időszaka talán senkinek nem hiányzik a kikötővárosban), és hiába hozták el Kínából az egykor sztáredzőnek számító, de már régen nem az André Villas-Boast, a portugál egyelőre nem érzett rá a Ligue 1 ritmusára.

A 18., osztályozót jelentő helyen az előző idényben is hullámzó teljesítményt nyújtó, és csak a 14. helyen záró Girondins Bordeaux áll, amelyik Angers-ben kapott ki 3-1-re. Az Arsenaltól érkezett Laurent Koscielny még nem tudott segíteni, de legalább a Sevillának eladott Jules Koundé-ért kapott 25 millió euró vigasztalhatja a klub vezetőit.

Ami külön szomorú, hogy mindhárom csapat a francia élvonal legsikeresebbjei közé tartozik: a Marseille 9 (az utolsót 2010-ben), a Monaco 8 (az utolsót 2017), míg a Bordeaux 6 (az utolsót 2009) bajnoki címmel büszkélkedhet.