Vágólapra másolva!
A Ferencváros szerda reggel indult útnak Litvániába, ahol a Suduva lesz majd a zöld-fehérek ellenfele az Európa-liga playoffjában. Amelyik csapat sikerrel veszi majd a párharcot, az ősszel az El főtábláján szerepelhet, és minimum további hat meccset játszhat a nemzetközi porondon.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Marijampoléból.

A Ferencváros helyi idő szerint 12.30 körül (Litvániában egy órával több van a hazai időszámításhoz képest) landolt Kaunas finoman szólva sem túl nagy repterén, majd egy órát buszozott Marijampoléba, ahol csütörtök este majd a litván bajnok, Suduva lesz az ellenfele. A budapesti nyárias idő és napsütés után Litvániában eső, és körülbelül 15 fok fogadta a Ferencváros küldöttségét, hamar el is tűntek a rövid ujjú pólók és jöhettek a pulcsik és az esőkabátok.

A napszemüvegek helyett a pulcsik kerültek elő Forrás: Origo

Marijampolė a hetedik legnagyobb város Litvániában, de ez közel sem jelenti azt, hogy nagyváros lenne, 2017-es adatok szerint 36 ezren laknak itt. A településről először a 17. században tesznek említést, de sokszor változott a város neve, a név mai formája Szűz Máriára utal. A városban többször is tűzvész pusztított.

A II. világháború alatt Marijampolé a Szovjetunió része lett, rengeteg embert el is hurcoltak, szinte teljesen kiürült. 1955-ben egy litván kommunista politikus után a Kapsukas nevet kapta, és csak 1989-ben lett újra Marijampolé, egy évvel később pedig már Litvánia is újra független ország lett.
Marijampolė Litvánia egyik kulturális központja, és jelentős könnyűipari régiónak számít.

A belvárosban kockaköveken lehet gurulni Forrás: Origo

A városnak olyan hangulata van, mintha egy külvárosi régió lenne. Látszólag minden van itt, amire szükség lehet manapság, kezdve a bevásárlóközpontoktól, a különböző áruházaktól a múzeumokig, színházakig. Marijampolé első ránézésre akár Budapest egyik külső kerülete is lehetne, és mindenki joggal lehetne rá büszke, hogy itt lakik.

Marijampolé turisztikai központja egy tábla egy szálloda halljában Forrás: Origo

Az utcák rendezettek, szemetet nem nagyon látni, pár panelház és romos épület árulkodik a régi szovjet időkről, de ma már sokkal inkább érezheti úgy az ember, hogy egy nyugat-európai ország zöldövezetébe csöppent, nem pedig úgy, mintha egy posztkommunista országban nyomozna sarló és kalapácsos jelképek után.

Egy dohányzófülke a fázósaknak Forrás: Origo

Szerda kora délután, és az esős időben nem voltak sokan az utcákon, de minden bizonnyal a többség amúgy sem az utcán flangálva tölti a szabadidejét, ugyanis a központ környékén is meglepően kevés kávézót és éttermet találtunk. Alapvetően egy modern városnak tűnik a Suduva otthona, viszonylag új épületekkel és modern járművekkel.

A város főtere Forrás: Origo

A Suduva zsinórban kétszer nyert bajnoki címet, és zsinórban harmadszor került egy lépésre az első Európa-liga csoportkörétől. Jó előjel lehet, hogy az elmúlt két alkalommal mindig zöld-fehér csapat (a Celtic illetve a Ludogorec) kaszálta el a Suduva csapatát a playoffban.

A litván csapatot már korábban részletesen bemutattuk:

Történelmi lehetőség előtt a Fradi - de a Suduva is

A Suduva finoman szólva sem topcsapat, de folyamatosan lép egyre előrébb a litván bajnokcsapat és a nemzetközi porondon is. A Maccabit oda-vissza verte, és megnehezítette a szerb bajnok dolgát is. Most ők is ugyanolyan történelmi lehetőség előtt állnak, mint a Ferencváros. Litván csapat értékelhető (nem selejtezős) eredményt legutóbb az UEFA Kupa 2008-09-es kiírásában tudott felmutatni.

Ami a Ferencváros csapatát illeti, Szergej Rebrovnak van pár hiányzója. Sérülés miatt nem tartott a csapattal a két csatár, Szihnyevics és Isael, a Zagreb elleni piros lapja miatt otthon maradt Eldar Civic, de elutazott a csapattal Franck Boli, Priskin Tamás és Csonka András is. A többiek állandó kerettagjai a csapatnak.

Szerda este Szergej Rebrov tart majd sajtótájékoztatót, a csapat pedig edz majd a meccs helyszínén.

A Suduva-Ferencváros meccset csütörtök este, magyar idő szerint 19.00 órától rendezik. A meccset az Origo élőben közvetíti.