Vágólapra másolva!
A Ferencváros egy igazán fordulatos meccsen, 4-2-re legyőzte a litván Suduvát az Európa-liga playoff-körében, de ami még ennél is fontosabb, a zöld-fehérek ezzel bejutottak az El csoportkörébe. 15 év ínséges időszak ért véget ezzel a Ferencvárosnak, ennyi ideig nem szerepelt ugyanis a zöld-fehér csapat nemzetközi kupa csoportkörében. A meccs alatt és után is fantasztikus volt a hangulat a Groupama Arénában, érthetően boldogan, ugyanakkor nagyon fáradtan nyilatkoztak az est főszereplői.

A 0-0-s első meccs után a visszavágón alaposan ráijesztett a Suduva a Fradira, ugyanis a litvánok szereztek vezetést, de Varga Roland és Franck Boli góljaival az első félidő végén már a Fradi állt továbbjutásra. A litvánok megint egyenlítettek, 2-2-nél újra a vendégek érezhették továbbjutónak magukat, de jött Tokmac, aki ismét betalált, majd a sok Fradi-helyzet után Szihnyevics lőtte be a negyediket (tizenegyesből) a hosszabbítás pillanataiban.

Igazán csak ekkor nyugodhatott meg mindenki a hihetetlenül feszült hangulatú meccs végén. A szívekről hatalmas kő gördült le, sikerült, újra csoportkörös a Ferencváros. Az Európa-ligában először.

Szergej Rebrov, a csapat vezetőedzője azt emelte ki, hogy sztárok nélkül, csapatként értek el hatalmas sikert.

Szergej Rebrovnak is végig izgulnia kellett Fotó: Polyák Attila - Origo

„Nagyon büszke vagyok a játékosokra, kétszer is vesztett állásból jöttünk vissza, ami hatalmas lelkierőt és küzdeni tudást mutat. Ha valaki csak az eredményt látja, talán nem gondolná, hogy nehéz mérkőzés volt, de nagyon meg kellett küzdenünk. Jó csapat volt az ellenfelünk, nehéz volt ellenük futballozni, nagyon meg kellett dolgoznunk ezért a sikerért. A Suduva abszolút megérdemelten jutott el idáig, erős csapat volt. A többi gólt a csoportkörre tartogattuk. Köszönöm a szurkolóknak, hogy végig támogattak minket, ezúttal is elképesztő hangulatot teremtettek a lelátókra. Különleges, a legtöbb embernek pedig teljesen új érzés lesz a csoportkörben szerepelni, de mindenki hozzátette a magáét, és megérdemelten jutottunk a főtáblára, amely a futballistáknak és a klubnak is óriási eredmény. A megkezdett úton megyünk tovább, bárki lesz is az ellenfél, készen állunk majd.

Nem tudom, hogy milyen volt a Ferencváros régebben, ám az biztos, hogy ebben a komponensben nagyon sokat fejlődtünk. Ezúttal sem szeretnék külön kiemelni senkit, hiszen csapatként értük el ezt a sikert. A csoportkörben teljesen más tempóra készülünk" – mondta Szergej Rebrov.

A Ferencváros játékosai és szurkolói hosszú percekig ünnepelték a továbbutást Fotó: Polyák Attila - Origo

„Sokkal nagyobb nyomásra számítottunk az ellenféltől már a meccs elején, de nekünk is akadtak lehetőségeink.

Volt helyzete mindkét csapatnak, a szurkolók jó meccset láthattak. Jó esélyünk volt bejutni a csoportkörbe, de ez most a Ferencvárosnak sikerült, ehhez pedig gratulálok, és sok sikert kívánok a csoportkörre" – mondta az ellenfél trénere, Vladimir Cheburin.

Tokmac újabb fontos gólt szerzett Fotó: Polyák Attila - Origo

„Nagyon nehezen indult a meccs, egy gólt gyakorlatilag ajándékba adtunk az ellenfélnek. Saját magunkat hoztuk nehéz helyzetbe.

Jó látni, mennyit jelent az embereknek ez a csapat. Nyolc hónapja vagyok itt, és nagyon jó érezni ezt az egészet. Az első két gólunkat a lehető legjobbkor szereztük, előnnyel mehettünk neki a második félidőnek. Nagyon örülök, hogy tagja lehetek ennek a csapatnak, mindenki megérdemelte ezt a sikert, a játékosok, a stáb, a szurkolók. Nagyon szeretek a Groupama Arénában pályára lépni, úgy érzem, egyre jobban megy a játék, de még mindig tudok fejlődni, és

most meg tudjuk mutatni magunkat Európában is.

Az öltözőben mindenki ugrált, nagyon boldogok vagyunk, most egy nagyon rövid ideig kiélvezzük ezt a sikert" – mondta Tokmac, aki megint a védjegyének számító mozdulattal szerzett gólt. „De ezúttal a másik oldalra lőttem" – tette hozzá mosolyogva.

Szintén gólt szerzett az elefántcsontparti Franck Boli, aki egy tizenegyest is kiharcolt.

Franck Boli első gólját szerezte a Ferencvárosban Fotó: Polyák Attila - Origo

„Nagyon boldog vagyok, de ez az egész csapat érdeme, Tokmacé, aki a továbbjutást érő gólt szerezte és mindenkié. Fantasztikus csapatteljesítmény volt a mai.

megmutatta a csapat, mekkora tartás van benne. Nagyon kemény meccs volt, az ilyen csapatok ellen nagyon nehéz játszani. Mélyen védekeztek, a vezetésük után nagyon jól játszottak az idővel is, de megcsináltuk, és ez a legfontosabb. Nagyon nehéz volt mindkét alkalom, amikor gólt kaptunk. Az elsőnél nagyot hibáztunk, a másodiknál talán nem számítottunk rá eléggé, de a lényeg, hogy sikerült. Harcoltunk, nagyon akartuk ezt a sikert. Félidőben megbeszéltük, hogy nyomunk tovább, ez pedig kifizetődött. A második félidőben sok helyzetünk volt, sokkal hamarabb le kellett volna zárnunk a párharcot, de ilyen a futball, egyszer sikerül, egyszer nem. Kicsit késve értem az öltözőbe,

A csoportkörre egyelőre nem gondolok, most csak szeretnék hazamenni pihenni, de egy biztos, mindenki ellen próbáljuk játszani a játékunkat és küzdeni fogunk a végsőkig" – mondta Franck Boli.

Számított arra, hogy egy ilyen fontos meccsen lehet újra kezdő a nemzetközi porondon? – tettük fel a kérdést az est egyik hősének, Varga Rolandnak.
Az edzőnk szerdán szólt, hogy kezdeni fogok, így nem ért akkora meglepetésként.

A Puskás Akadémia elleni bajnokin is pályára lépett. Az egy felforgatott csapat volt, azok szerepeltek, akik a nemzetközi meccseken kevesebb lehetőséget kaptak. A vereség után is számított a lehetőségre?
Ez nehéz kérdés, mindenesetre én mindig úgy készülök, hogy játszani fogok.

Ha tudom, hogy nem léphetek pályára, én akkor is arra számítok, hogy pályára léphetek, mert csak így állhatok készen a feladatokra.

Az ellenfél gyors gólja mennyire borította az előzetes terveket?
Borította, az biztos, de lehet, hogy kellett az a pofon a csapatnak, hogy kicsit megrázzuk magunkat, mert nem kezdtük jól a meccset, de szerintem uraltuk a játékot, azt leszámítva, nem nagyon volt helyzetük.

Varga Roland (b) és Andro Svrljuga (lent) a labdarúgó Európa-liga 4. fordulójában játszott Ferencváros-FK Suduva meccsen Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A tizenegyesnél egyértelmű volt, hogy ki végzi majd el?
Persze, az volt. Ha pályán vagyok, akkor mindig én vagyok kijelölve.

És azt is eldöntötte, hova lövi majd?
Igen, egyből tudtam, hogy a kapus helyére rúgom majd.

A szurkolók egygólos hátrányban is úgy éltették a csapatot, mintha a Fradi vezetett volna, ez mekkora lendületet adott?
Mindig fantasztikus támogatást kapunk a szurkolóktól. Szerencsére a meccs elején jött a gól, tudtunk még változtatni. A második góljuknál is nagyon bosszantó volt, hogy egyenlítettek, de maradt sok időnk újra gólt szerezni. Az öltözőben fantasztikus volt a hangulat a meccs után, mindenki igazán magáénak érezheti ezt a sikert.

A meccs utáni öröm pillanatai Fotó: Polyák Attila - Origo

„Mindenkinek nagyon nagy lehetőség a csoportkör, mindenki megmutathatja magát.

A Ludogorec elleni bravúr mellett hoztuk a két kötelezőnek mondható párharcot, ami korábban nem nagyon ment, ez pedig most elég volt a csoportkörhöz. Ehhez persze bajnokságot is kellett nyerni, hogy a BL-ből ide juthassunk. Ezt a sikert az Európa-bajnoki szerepléshez tudnám hasonlítani, annyi különbséggel, hogy itt végig én álltam a kapuban. Hosszú volt ez a nyolc meccs, volt, amikor küzdöttünk, volt, amikor szépen játszottunk. Négy telt házas meccsünk volt, nagy lökést adtak a szurkolóink is. Tudtuk, hogy nem lesz könnyű ez a meccs, de azt is, hogy képesek vagyunk fordítani. A második félidőben is volt pár perc, amikor az ellenfél állt továbbjutásra, de szerencsére ezen is átlendültünk.

A Dinamo elleni hazai meccset leszámítva nyolcból hét meccsen veretlenek maradtunk, az utolsó meccsen most négy gólt szereztünk, bejutottunk a csoportkörbe, szerintem elégedettek lehetünk"

– értékelte a továbbjutást Dibusz Dénes.

Az Európa-liga csoportjait pénteken sorsolják majd, ezeket a csapatokat kaphatja majd a Ferencváros. Az El csoportköre szeptember 19-én kezdődik majd.

Európa-liga, selejtező, 4. forduló, visszavágó:

Ferencváros-FK Suduva (litván) 4-2 (2-1)
Groupama Aréna, 18 567 néző, v.: Marco Guida (olasz)
Továbbjutott: a Ferencváros 4-2-es összesítéssel.
gólszerzők: Varga R. (36., 11-esből), Boli (45+1.), Tokmac (66.), Szignyevics (96., 11-esből) illetve Verbickas (11.), Topcagic (64.)
Ferencváros: Dibusz - Lovrencsics, Blazic, Dvali, Heister - Sigér (Ihnatyenko, 71.), Haratyin - Zubkov, Tokmac, Varga R. (Isael, 68.) - Boli (Szignyevics, 80.)
Suduva: Kardum - Svrljuga, Kerla, A. Jankauskas, Hladik, Zivanovic - Verbickas (E. Jankauskas, 71.), Cadjenovic, Matulevicius (Vezevicius, 88.) - Topcagic, Tadic (Golubickas, a szünetben)