Meghajolt az UEFA a szurkolók akarata előtt

fbl Horizontal
A Liverpool supporter shows his match ticket as police officials look on in Rome on May 2, 2018, ahead of the Champions League semi-final football match AS Roma vs Liverpool. - Liverpool will not make the same mistake as Barcelona and underestimate Roma at their fortress Stadio Olimpico, Jurgen Klopp has warned as his side target a place in the Champions League final. The five-time champions have a 5-2 lead heading into the second leg of a semi-final overshadowed by security concerns and are favourites to reach their eighth final and first since 2007. (Photo by Andreas SOLARO / AFP)
Vágólapra másolva!
Engedett az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) az angol és német szurkolók nyomásának, és az idei szezontól rögzíti a vendégszurkolóknak eladható jegyek legmagasabb árát.

Ennek értelmében a vendégszurkolóknak Európa egyetlen stadionjában sem lehet 70, illetve 45 eurónál drágábban adni a jegyeket a Bajnokok Ligája, valamint az Európa-liga mérkőzéseire.

Az UEFA ezzel a döntéssel elsősorban az angol és a német klubok szurkolóinak tett szívességet, akik évek óta nem tudják elfogadni, hogy egyes klubok már-már elviselhetetlenül magas jegyárakat állapítanak meg, amikor a csapataik idegenbeli európai kupameccsre mennek.

Nem csak délen volt gond a jegyárakkal: Bayern-drukkerek tiltakoznak Brüsszelben a 100 eurós jegyárak ellen az Anderlecht elleni BL-csoportmeccsen 2017 novemberében Forrás: Picture-Alliance/AFP/Thomas Eisenhuth

Négy éve még transzparenssel tiltakoztak a Bayern-drukkerek az Arsenal által megszabott 64 fontos jegyárak ellen, a mostani UEFA-döntés pedig szinte ugyanitt (63,5 font) szabta meg a felső határt.

A döntés ellen különösen a spanyol klubok hadakoztak, és valóban éppen ellenük szól. A Guardian brit lap emlékeztet rá, hogy az előző BL-kiírásban a Barcelona 100 font fölött állapította meg a vendégjegyek árát, erre válaszolt hasonló árakkal előbb a Manchester United, majd a Liverpool, majd az extra bevételből saját szurkolóik utazási költségeibe szálltak be.

De egy szezonnal korábban a Sevilla elleni nyolcaddöntőben is panasszal fordult a Manchester United az UEFA-hoz, de nem történt változás, most viszont igen.

A döntés az idei szezonban az Európa-liga csoportkörébe jutó Ferencvárost is érinti, akinek történetesen pont lesz egy spanyolországi túrája: az első fordulóban, szeptember 19-én Barcelonában az Espanyol ellen lép pályára Szergej Rebrov csapata.

Mint azt csütörtökön megírtuk négy angol klub - Arsenal, Chelsea, Liverpool és Tottenham - közösen nyújtottak be petíciót az UEFA-nak, hogy rendezze a kupadöntők helyszíneinek kijelölése, illetve azokra történő jegyértékesítés körüli anomáliákat.