Kölni kecskecsere ötvenezer őrült futballszurkoló előtt

1. FC Cologne vs. Hertha BSC - 0-2 Bundesliga FOOTBALL
Billy goat Hennes VIII. waits for the begining of the German Bundesliga soccer match between 1. FC Cologne and Hertha BSC in Cologne, Germany, 26 November 2017. · NO WIRE SERVICE · Photo: Thomas Eisenhuth/dpa-Zentralbild/ZB
Vágólapra másolva!
Megromlott egészségi állapota miatt, érdemei elismerése mellett nyugdíjba vonult a kölni Geißbockheim-ház eddigi uralkodója, VIII. Hennes. A vérszerinti utóddal nem rendelkező uralkodó helyét és feladatait 2019. augusztus 4-i hatállyal a 2018. február 24-én a Petershagen Ilseben született utódja veszi át, aki IX. Hennes néven teljesíti majd küldetését.

Eddig a hír, amely a világ nagy részét valószínűleg nem rengette meg. A Bundesligát viszont megmozgatta, Kölnben pedig valóságos földrengést okozott.

A hétvégén ötvenezren gyűltek össze, hogy megismerjék őfelségét. IX. Hennes a beiktatási ceremónia alkalmából még kissé félszegen, visszafogottan viselkedett, érezhető volt, hogy még nem teljesen érezte át, hogy micsoda történelemmel bíró örökséget vett át.

A Geißbockheim-dinasztia már majdnem 70 éve uralkodik Köln labdarúgócsapata felett. Még a Bundesliga előtti időkben lépett trónra, és azóta szemléli a város focistáinak vérrel-verejtékkel-könnyekkel írt történetét. Hűvös uralkodói eleganciával, távolságtartóan, de mégis érdeklődően. Ám soha egy rossz (és jó) szót sem szólva.

Az 1. FC Köln (idén már ismét a Bundesliga1-ben szereplő) labdarúgói felett őrködő Geißbockheim-család tagjai ugyanis kecskék.

I.Hennes még a múlt század közepén 1950. február 13-án vette át az akkor frissen kreált hivatalát.

Csak állt, álldogált és nem nagyon értette mit is keres ő itt a tél közepén.

Ám a kölni szurkolók hamar megkedvelték a hányatott sorsú első uralkodót. Anyja a II. világháború borzalmai közepett élte élete nagy részét, de viszonylagos nyugalomban a türingiai Williams-család cirkuszában. A trónörököst 1949-ben szülte, akit az említett cirkusz ajándékozott a csapat akkori vezetőségének az 1950-es kölni karneválon.

Az első kölni kecskék egyike Forrás: Origo

Carola Williams kisasszonynak fogalma nem volt, hogy ezzel a jelentéktelen gesztussal örökre beírja magát a labdarúgás történetébe. A nevét pedig az akkor 31 éves edző-reménység (később edzőóriássá váló) Hennes Weisweiler keresztneve után kapta. I. Hennes több mint 16 évig látta el hivatalát, ez idő alatt létrejött a Bundesliga, és oltalmazottjai kétszer is bajnoki címet szereztek Németországban. Először 1962-ben a még kuparendszerben zajló pontvadászatban, majd 1964-ben az első Bundesliga zárásakor.

1966. november 13-án szenderült jobb létre, fejét kitömték és a Kölni Múzeumban tekinthető meg.

Mivel a tragédia bajnokság közben történt, gyorsan kellett gondoskodni az utódlásról. A legkézenfekvőbb megoldásként ismét a Williams Cirkuszhoz fordultak segítségért. Így a trónörökös is onnan érkezett, ahonnan elődje. II. Hennes elődjével ellentétben Geißbockheimben élte lusta hétköznapjait. És innentől fogva viseli a család a település nevét. II. Hennes rövid uralkodásának egy szörnyű tragédia vetett véget. 1970 nyarán ugyanis egy reggelen holtan találták. És azonnal egyértelmű volt a külső fél által elkövetett erőszakos bűncselekmény.

A kölni szurkolók körében sokáig élt a legenda miszerint az ősi rivális, Borussia Mönchengladbach szurkolói mérgezték meg, ám később fény derült az igazságra. Azon a végzetes éjszakán egy németjuhász kutya tört be rezidenciájára, és végzett vele.

Hogy volt-e közük ehhez a Gladbach szurkolóinak soha nem derült ki.

A nagy tragédiában az egyetlen szerencse az volt, hogy a holtszezonban történt, így a bajnoki rajton már utódja állhatott az oldalvonal mellett. III. Hennes még Lieschen néven látta meg a napvilágot, és vélhetően pörköltként vagy sültként (krumplival, uborkával, Kölschel leöblítve) fejezte volna be földi pályafutását, ha nem mosolyog rá a szerencse.

Öt szezonon keresztül uralkodhatott, világbajnokoknak szurkolhatott testközelből, ugyanis az 1974-ben aranyérmes National11 tagjai közül Wolfgang Overath és Heinz Flohe kölni volt.

IV. Hennes az 1975-76-os szezonban vette át a hatalmat. Ő a „Legeredményesebb Hennes" néven vonult be a kölni focitörténelembe. Ugyanis uralkodása idején 1978-ban bajnoki címet szerzett a csapat (a mai napig utoljára), 1977-ben és 1978-ban a Német Kupát is elhódította.

Jupp Heynckes (jobbra) és a kölni csodaedző, Hennes Weisweller egy 1975-ös Köln-Mönchengaldbach mérkőzésen Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit/Sven Simon

Persze a nagy sikerekhez talán kellett a visszatérő (akkor már rutinos sikeredző) Hennes Weisweiler munkája is, aki a „kecske-királyok" keresztapja volt 1950-ben. A bajnoki cím ünneplése során a győzelmi menetben a játékosok oldalán természetesen IV. Hennes is ott díszelgett.

Akkor született az Unser Bock ist Meister... kezdetű dal is, mely megemlíti, hogy a „mi kecskénk bajnok".

Természetesen a nagyon népszerű IV. Hennest akkor sem engedték el a szurkolók, amikor már nagyon öreggé és beteggé vált. Stílszerűen 1982. november 13-án azon a Bayern elleni idegenbeli meccs idején pusztult el szívbetegségben, amelyen Littbarski 90. percben szerzett góljával 1-0-ra nyert az 1. FC Köln.

VII. Hennes Forrás: DPA/AFP/usage worldwide, Verwendung weltweit/Franz-Peter Tschauner

A meghalt a király, éljen a király - mondás a kölni kecskedinasztiára is igaz. Már egy héttel a „Legeredményesebb Hennes" távozása után meglett az utódja V. Hennes személyében. A Hamburg elleni 1-1 alkalmával már ő volt a pálya szélén. Első, csonka szezonja után hat teljes évadon keresztül látta el a feladatait. Nem is rosszul. A Köln 1983-ban története során negyedszer nyert Német Kupát, majd 1986-ban vesztes UEFA Kupa döntőt vívott a Real Madriddal.

Mint sok elődjét, őt is korkedvezménnyel nyugdíjazták a holtszezonban, és helyét 1989 augusztusában VI. Hennes vette át.

Ő minden szempontból tragikus sorsú uralkodó volt.

Az ő idején vette kezdetét a klub mélyrepülése. Hetedik évében kiesőjelöltté vált a szebb napokat megélt gárda. Szegény jószág annyira szívére vette a pocsék szereplést, hogy a 21. fordulóban, 1990. március 2-án a Karlsruhe elleni 1-0-s vereségnél a pálya mellett rosszul lett. Akkor a csapat a 15. helyre süllyedt és a kiesővel azonos pontszámmal állt. Néhány nap múlva, március 13-án VI. Hennes nem bírta tovább a szégyenteljes vergődést.

Mivel már életében kijelölték utódját, így két nappal később, március 15-én az 1860 München elleni találkozón már átvette a hatalmat VII. „Liftező" Hennes. Uralkodása nem a virágzás kora volt Kölnben. Ugyan 1996-ban még bent maradt, de 1998-ban először esett ki a Köln a Bundesliga 1-ből. Innentől kezdve jött az egyszer fent, egyszer lent állapot. VII. Hennes több mint 12 éve alatt négyszer esett ki (meg a csapat is természetesen.) És olyan csúfság is megesett az uralkodóval, ami egyetlen elődjével sem korábban: egy hazai mérkőzésről kénytelen volt távol maradni. Igaz önhibáján kívül. 2001 márciusában ugyanis száj-és körömfájás járvány miatt karanténba kényszerítették, így csak életnagyságú képe lehetett a pálya mellett.

Berendeztek neki egy komfortos VIP-helyiséget, amit kényelmi eszközökkel, különféle rágcsálnivalókkal láttak el és ott színes televízión követhette csapata meccsét. A jókedvű német tévések természetesen a mérkőzés alatt többször is kapcsolták VII. Hennes rezidenciáját.

Ő egyébként szerencsésnek mondhatja magát, mert az uralkodása idején hozták létre azt a gyönyörű lányokból álló tánckart, amely azóta is követők nélküli a Bundesligában.

Jó dolga van a kölni kecskének, mert a meccsek előtt a lányok sorfala között vonulhat be Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Bernd Thissen

A mérkőzések előtt a játékosok Hennes vezetésével a lányok sorfala között vonultak a pályára, majd a kecske a lányok csinos lábai közül szemlélte a további eseményeket. A népszerű IV. Hennes-szel ellentétben őt nem tartotta a szurkolói akarat az utolsó pillanatig trónján. 2008 nyarán nyugdíjazták és földi pályája végéig a helyi állatkertben élt luxus körülmények között. 2011 óta a klub irodaházában tekinthető meg - kitömött állapotban.

2008 nyarán utódjának beiktatását már a 21. századi show-műsorok mintájára szervezték meg. Július 3-án mutatták be a nyilvánosságnak a leendő négy utódjelöltet. Egy hónapig tartott a beszavazó show, összesen nyolcezren éltek szavazati jogukkal.

Végül augusztus 3-án jelentették be, hogy Jimmy, Elvis és Rocky együttvéve sem kapott annyi szavazatot, mit a negyedik jelölt, aki a szavazatok 70%-át begyűjtötte.

Így 2008 nyarán a Bergish-Gladbach-ban a Landwehr-családnál 2007.március 10-én született kecske VIII. Hennes néven átvehette a hatalmat. A demokratikus úton megválasztott új uralkodó első nyilvános szereplése nem éppen felséges megmozdulással kezdődött. A SportKlub élő közvetítésének köszönhetően Magyarországon is láthatta minden rajongó, amint az ötvenezer nézőtől megriadó bak levizeli a pályát. Ám hamar belejött szerepébe a „Celeb Hennes" akinek minden lépését kamerák követték. Néha bizony felségsértést is elkövettek vele szemben, volt, hogy egy Köln-focista gólját ünneplendő a szarvánál fogva táncra kérte őt. A Mönchengladbach szurkolói pedig egyik mérkőzés előtt halálosan megfenyegették, leszúrást és megsütést helyeztek kilátásba, így Hennes az egész hétvégét rendőri védelem alatt töltötte.

VIII. Hennes már a kölni állatkertben pihen Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Rolf Vennenbernd

Kétszer volt kénytelen kiesést elviselni, de kétszer ünnepelhetett feljutást is. Kora és megromlott egészségi állapota miatt már az újabb elsőosztályú szezont nem tudja vállalni. Theo Pagel, a kölni állatkert szóvivője elmondta, hogy

korához képest ugyan nincs rossz egészségi állapotban, ám a sok strapával járó feladatainak már nem tudna teljes mértékben megfelelni.

Így életfogytig élhet luxusban az intézményükben, és naponta találkozhat rajongóival.

Helyére IX. Hennes kerül. Ő egy éve él a kölni állatkertben, ahol naponta átlagosan háromezer emberrel találkozik. Így megszokhatta az emberek társaságát. Felkészülhetett a szerepre, nem lesz neki idegen a nyilvános szereplés.

Anthony Ujah gólja után táncra kérte Hennest, a kölni kecskét Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Thilo Schmülgen

Bak, de elődeivel ellentétben nem kasztrálták, és állatorvosai szerint ha nem kényszerülnek rá, nem is fogják. A 1. FC Köln vezetői pedig közölték, hogyha az uralkodással járó sok megpróbáltatás ellenére talál magához méltó társat, akkor

nem zárkóznak el attól, hogy IX. Hennes-t majd vérszerinti kölyke kövesse a trónon.

Ám az még messze van, egyelőre a másfél éves IX. Hennes augusztus 23-ra koncentrál, amikor a bajnokesélyes Borussia Dortmund elleni mérkőzésen bemutatkozik az egész futballszerető világnak. Péntek este, villanyfényes találkozón, nem mindennapi kulisszák közepette kezdi uralkodói pályafutását.