Vágólapra másolva!
Szoboszlai Dominik, a Red Bull Salzburg középpályása bekerült a világ legértékesebb fiatal játékosai közé. A 18 éves focistáért a nyári átigazolási időszakban már bejelentkezett a Juventus, az FC Barcelona és az Arsenal is. A korábbi 24-szeres válogatott, a sportmenedzserként dolgozó Hrutka János az Origónak adott interjúban elmondta, a Szoboszlairól szóló hírek korántsem kacsák, a négyszeres magyar válogatott játékos megdolgozott azért, hogy súlyos eurómilliókat ajánljanak érte Európa sztárcsapatai.

Mitől olyan jó focista Szoboszlai Dominik?
Szerintem meg kellene kérdeznünk a Juventus, a Barca, a Dortmund, a Bayern, az Arsenal, vagy éppen a manchesteri topcsapatok megfigyelőit, hogy mit látnak benne. De komolyra fordítva a szót azért, mert nemcsak Magyarországon, hanem nemzetközi szinten is a korosztályának legértékesebb játékosának tartják.

de ezt is tisztába kell tenni.

Magyarországon az emberek még mindig abban a hitben vannak, hogy az a technikás játékos, aki álló helyzetben negyvennyolcszor megpörgeti a lába és a feje fölött a labdát.

A nemzetközi összevetésben ez abban nyilvánul meg, hogy az őrült tempóban is hihetetlen gyorsasággal tudja megoldani a labdaátvételeket, a hosszú passzokat, és minden feladatát. Ebben ő hihetetlenül erős, a cseleiről nem is beszélve. Ahol neki tartania kell – a saját korosztályával összevetve –, a világ egyik legjobbja. Ezt tökéletesen példázza, hogy a 18 évesek között ő a világ negyedik legértékesebb játékosa.

Szoboszlai márciusban hosszabbított szerződést a Salzburggal Forrás: GEPA pictures/Gepa Pictures/ Mathias Mandl

Szoboszlai átigazolásával kapcsolatban felmerült a Juventus és az FC Barcelona neve is. Azonban a Juve most igazolta le Aaron Ramsey-t az Arsenaltól és Adrien Rabiot-t a Paris Saint-Germaintől. A világsztárok Szoboszlai posztriválisai lehetnének. A Barca tavasszal vette meg 75 millióért a holland Frenkie De Jongot, aki szintén hasonló stílusban játszik. Miért akarják megvenni, amikor világklasszis focistákat igazoltak a posztjára?
Szerintem nem jó az összehasonlítás, mert olyan emberekről beszélünk, akik más korosztályt képviselnek (Ramsey 28, Rabiot 24, De Jong 22 éves – a szerk.), és máshol tartanak a pályafutásukban. Ők már kész játékosok, akik mögött rengeteg meccs van. Szoboszlai Dominik megszerezhető lenne az ő áruknak a töredékéért.

Ez tulajdonképpen egy jelzése annak, hogy Szoboszlai hamarosan arra a szintre érhet, mint az említett játékosok.

Csak most sokkal olcsóbban meg lehet venni, mintha két év múlva kéne ötven- vagy százmillió eurót ajánlani érte. Ezek a sztárklubok is előre gondolkodnak.

Esterházy Mátyás, Szoboszlai Dominik menedzsere megerősítette a topcsapatok érdeklődését, de elmondta, hogy a játékos egyelőre nem fog eligazolni, és a Salzburg sem kívánja eladni. Ez csak egy csont, amit az újságíróknak dobott, hogy legyen miről írni, vagy kijelenthetjük, hogy Szoboszlai idén nyáron tényleg nem igazol el Salzburgból?
Szerintem ezek valós gondolatok, és

a játékos érdeke is azt kívánja, hogy maradjon,

mert lehet, hogy jelen pillanatban az említett topcsapatokban a világsztár focisták mellett kevesebb játéklehetőség jutna neki, mint Salzburgban, ahol végigjátszhatja a szezont, pályára léphet a Bajnokok Ligájában. A fejlődésének a jelenlegi szakasza sokkal inkább azt követeli meg, hogy állandó játéklehetőséget kapjon.

Hrutka János kivételes tehetségnek tartja Szoboszlait Forrás: Hrutka János

Az Arsenal állítólag csak 50 millió fontot költhet az átigazolási szezonban, ami a jelenlegi piaci árakat tekintve roppant kevés. Unai Emery edző sokat rotálja csapatát, és most igazolták le 6,7 millió euróért a 18 éves brazil tehetséget, Gabriel Martinellit. Úgy tűnik, az Arsenal most a sztárok helyett csak tehetségeket tud megvenni. Londonban elférne Szoboszlai Dominik?
Az Arsenalnak is elég bő kerete van, ráadásul remek az utánpótlása. Azt, hogy nincs pénzük, kétkedve fogadom, hiszen van egy 600 milliós értékű játékoskeretük, amivel a topklubok kategóriájába tartoznak. Lehet, hogy az Arsenalban több lehetőséget kapna, mint a Juventusban vagy a Barcában, de ebben az esetben is a menedzserével értek egyet, miszerint maradnia kell Salzburgban, ahol nagyon számítanak rá. Ne felejtsük el, hogy a klubnak is az az érdeke, hogy folyamatos játéklehetőséget adjon neki hazai és nemzetközi szinten.

Szoboszlai értékét növeli, hogy a Salzburg játékosa? A klub két korábbi játékosa, Sadio Mané és Naby Keita most nyert Bajnokok Ligáját a Liverpoollal, és a Bundesliga legjobbjának megválasztott Gulácsi Péter is Salzburgban építette fel magát mielőtt Lipcsébe került.
Szoboszlai értékét az növelte, hogy a bajnokság második felében folyamatosan játszani tudott a Salzburg csapatában. Bemutatkozott a válogatottban, ahol már szintén rendszeresen pályára lép, és bemutatkozott a nemzetközi porondon, hiszen mindannyian emlékezhetünk a Napoli elleni meccsre, amikor gólpasszt adott, és a mezőny egyik legjobbja volt.

Ezért emelkedett 1100%-ot egy év alatt a piaci értéke.

Szoboszlai Dominik a szlovákok elleni Eb-selejtezőn mutatkozott be a válogatottban Forrás: MTI/Illyés Tibor

Pedig ez a sok minden csak az elmúlt fél évben történt vele. Ennyit emelkedhet egy focista ára ilyen rövid idő alatt?
Persze, ugrásszerűen emelkedhet, de azt nem szabad elfelejteni, hogy őt már évek óta a világ egyik legtehetségesebb utánpótláskorú játékosai között tartják számon. Amikor vele kapcsolatban bedobálják a nagy csapatok neveit, az a közvélemény számára újdonság lehet, de aki benne van a futballban, az tudja, hogy ez éveken át tartó megfigyelési folyamat eredménye. Plusz azt sem szabad elfelejteni, hogy Fabio Paratici, a Juventus sportigazgatója egy milánói étteremben otthagyott egy papírfecnit, teleírva játékosok neveivel és a piaci értékükkel. Szoboszlai neve mellett már akkor is ott volt a 10 milliós árcédula. Ez kifejezi, hogy a nemzetközi piacon egy hozzáértő szakember szerint mit is jelent pontosan Szoboszlai Dominik.

És ez ráadásul nem egy mostani történet. Januárban volt, amikor még a válogatottban sem mutatkozott be, és a klubjában sem nagyon játszott. A papíron pedig már akkor is a 10 milliós összeg szerepelt.

Az ő értékével és tehetségével nemzetközi szinten már nagyon régóta tisztában vannak.

A papírfecnis sztori is valóságos szenzáció volt, de mondja meg őszintén, hány ilyen lista van a sportigazgató zsebében?
Több komoly név is volt azon a listán – mint Nicoló Zaniolo vagy Federico Chiesa. Ebből is látszik, hogy ezeknek a nagy csapatoknak minden európai ország utánpótlásába elér a kezük. Folyamatosan megfigyelik a legjobb játékosokat.

Óriási szó, hogy Szoboszlai Dominik neve is kimagasló helyen, kimagasló összeggel volt rajta ezen a listán.

A Salzburg visszautasította az Arsenal 12 millió eurós ajánlatát Szoboszlai Dominikért. A Facebook-oldalán közzétett egy bejegyzést, amelyben leírta, hogy magyar játékos 18 évesen még sosem érte el a 12 milliós álomhatárt. Hol lehet a plafon?
Szerintem 12 millió euróért most biztosan nem engedné el a Salzburg. Az ő értéke – ami egy vagyoni értékű jog – annyi, amennyit fizetnek érte. Olyan ez, mint amikor egy ingatlant szeretnénk eladni. Valakinek úgy van berendezve, hogy megad érte 100 milliót. De lehet, hogy olyan környéken van, hogy valaki csak 60 milliót adna meg érte. Dominik értéke – ha a Salzburg gondolkodna egyáltalán az eladásán – jóval magasabb összeget tenne ki, mint a 12 millió euró. Hogy hol lehet a plafon?

Jelen állapotában azon sem lennék meglepődve, hogy ha 30 millióért cserélne klubot, ha most adnák el.

Sportmenedzserként melyik utat látja jobbnak? Eladni most Szoboszlait ezért az összegért, vagy kockáztatni, megmutatni a Bajnokok Ligájában, hátha feljebb megy az ára?
Nem hiszem, hogy ez választás kérdése, sokkal inkább üzleti modell kérdése. Meglepődnék, ha most a Salzburg el szeretné adni őt, de azért van egy álomhatár, amikor jön valaki, és kifizet érte egy nagyobb összeget, mint amekkorára számítottak. Ilyenkor mérlegelhetik, hogy bármikor megsérülhet, vagy egyéb probléma adódhat vele, ami csökkentené a piaci értékét. Ilyenkor előfordulhat, hogy nem vállalják a kockázatot, és inkább értékesítik.

Hamarosan Szoboszlai Dominik lehet a legdrágább magyar focista Forrás: Red Bull Salzburg/Twitter

Szoboszlai Dominik remek statisztikákkal rendelkezik: 0,69 gól vagy gólpassz meccsenként, 0,4 a helyzetek minőségét vizsgáló xG+xA mutatója, 4,51 sikeres csele van meccsenként, 85,1% százalékos a passzpontossága, ez előrefelé 69,5%-os. A támadóharmadba meccsenként 5,89 passza jut el, míg 1,76 kulcspasszt oszt ki. Figyelemreméltó statisztika, de egy átlagos embernek - aki csak szereti nézni a focit, de nem ássa bele magát – ez csak egy statisztikahalmaz. Mit tükröznek ezek a számok?
Az a lényege, hogy neki 18 évesen már olyan statisztikái vannak, mint egy kész felnőtt játékosnak. Ezek a számok bizonyítják, hogy ő korosztálya egyik legjobb játékosa, ezért akarnak érte óriási összeget kifizetni.

Ezek a mutatók azt jelentik, hogy komolyan lehetne vele számolni bármelyik topcsapatnál.

Természetesen még nagyon sokat kell fejlődnie fizikálisan, gondolkodásban ahhoz, hogy a legjobb csapatokban is helyt tudjon állni. Ezek azok a számok, amelyeket kiemelten figyelnek a világ legnagyobb klubjainak játékosmegfigyelői.

Benne van a pakliban, hogy Szoboszlai Dominik lesz az új Dzsudzsák Balázs? Vele kapcsolatban is évekig írtak arról, hogy a Liverpool, az Arsenal és az Atlético Madrid is leigazolná, aztán kikötött az Anzsi Mahacskalában.
Kettejük között azért nagy különbség, hogy Dzsudzsák Balázs később, 21 évesen került ki Debrecenből Eindhovenbe. Vele kapcsolatban az életkorának egy későbbi szakaszában merültek fel nagy csapatok nevei. De én úgy tudom, ezeket csak a média kapta fel, valós ajánlat nem igazán volt mögötte. Szoboszlai esetében tudható, hogy valóban vannak tárgyalások, és ott vannak a képben ezek a nagy csapatok. Ott van mögötte a klub is, amely tolja előre és egyszer majd szeretné eladni.

A Salzburg klubmodelljében már jó pár sztárjátékos végigment ezen az úton, és mindenkiből nagy játékos lett, akiben ennyi fantáziát láttak.

Ez garancia lehet Szoboszlai Dominik jövőjére nézve.