Vágólapra másolva!
A Ferencváros megkezdte szereplését a Bajnokok Ligája selejtezőjében, az ellenfél a bolgár Ludogorec volt. A Fradi az első félidőben gyorsan vezetést szerzett, majd egy védelmi hiba után a bolgár bajnokcsapat egyenlíteni tudott, de a második félidőben még egy lapáttal rátett a hazai csapat, Zubkov góljával pedig 2-1-re nyert. A visszavágót tehát előnyből várhatja a magyar bajnok, a második meccset egy hét múlva rendezik Bulgáriában. 

A szurkolók azóta, hogy a Ferencváros megnyerte története 30. bajnoki címét, arra vártak, hogy végre kezdődjön a nemzetközi kupaszereplés is. A zöld-fehérek nem a legkönnyebb ellenfelet kapták a Bajnokok Ligája első selejtezőkörében, a bolgár bajnok Ludogorec komoly költségvetéssel, és minőségi idegenlégiósokkal, főleg brazilokkal büszkélkedhet.

A Ludogorec 2012 óta megszakítás nélkül nyeri a bajnoki címeket, a BL 2014-15-ös kiírásában csoportkörös volt, ahogy a 2016-17-esben is, egy évvel ezelőtt viszont a Vidi a BL-selejtező második fordulójában búcsúztatta a bolgárokat, összesítésben 1-0-lal.

A Fradi-szurkolók elképesztő koreográfiával készültek a meccsre Forrás: Csudai Sándor - Origo

A bolgár bajnok edzője, Sztojcso Sztojev kedden elmondta,

nagyon messzire szeretnének jutni a Bajnokok Ligájában, így a Ferencváros elleni párharcot csak az első lépcsőnek tartják ezen az úton.

A Ferencvárostól a nyáron távozott Böde Dániel, Holczer Ádám, Fernando Gorriarán és az ukrán Ivan Petrjak, érkezett viszont Gróf Dávid, Szécsi Gergő, a bosnyák Eldar Civic, a szlovák Michal Skvarka, valamint az ukrán Danilo Ihnatenko és Olekszandr Zubkov. Kölcsönből visszatért Priskin Tamás és a portugál Rui Pedro is Szombathelyről.

A Ferencváros új mezben kezdte meg a szezont Forrás: Csudai Sándor - Origo

Közülük sokan egyből a szezon első tétmeccsén a kezdőbe kerültek, a Ferencváros a Dibusz – Lovrencsics, Blazic, Dvali, Heister – Ihnatenko, Haratin – Zubkov, Skvarka, Tokmac – Priskin kezdővel állt fel.

Így kezdtek a bolgárok:

Az első kapura lövés a bolgároké volt, Jakub Swierczok próbálkozása azonban mellé ment, de a 6. percben már vezetett is a Ferencváros, Lovrencsics Gergő beadására érkezett Tokmac Nguen és Ivanov kapujába lőtte a labdát.

Nem sokkal később egy szép akciót követően Priskin lövését kellett védenie a bolgár kapusnak, majd Dibusz Dénesnek is akadt egy kis dolga a túloldalon.

A folytatásban a Ferencváros kicsit jobban átadta a területet a vendégeknek, de a bolgároknak nem volt igazán komoly helyzete, így aztán a 31. percben szinte a semmiből jött az egyenlítés.

Ihnatenko passzolta el a labdát hátul, Dibusz pedig hiába védte Tchibota lövését, a kipattanóra Swierczok érkezett - talán nem lesről -, és könnyedén a kapuba helyezett.

Priskin Tamás keményen küzdött Forrás: Csudai Sándor - Origo

Az első félidő utolsó tizenöt percében nagy veszély egyik kapu előtt sem alakult ki, Priskinnek volt még egy lövése, de kapu fölé bombázott.

A második félidőben is jól kezdett a Fradi, előbb Lovrencsics, majd Tokmac lövését védte Ivanov, majd Zubkov és Skvarka előtt is adódott egy-egy helyzet.

A folytatásban is támadásban maradt a Ferencváros, egy szabadrúgás után Lasha Dvali a kapuba fejelt, de a játékvezető les miatt nem adta meg, jogosan.

A Fradi-játékosok öröme Forrás: Csudai Sándor - Origo

A 65. percben a játékvezető sem tudta már elvenni a Fradi gólját, egy kontra után Priskin tartott meg a labdát, majd átkerült a túloldalra a labda, Tokmac beadására pedig Olekszandr Zubkov érkezett, aki a kapuba lőtt.

A gól után Priskin helyére érkezett az NB I gólkirálya, Davide Lanzafame, aki sérüléssel bajlódott, ezért kapott csak kevesebb, mint harminc percet.

Tokmac a mezőny legjobbja volt Forrás: Csudai Sándor - Origo

A hajrában Szergej Rebrov pályára küldte Sigér Dávidot is, miközben továbbra is a Ferencváros akarata érvényesült a pályán, de ez szinte nem is lehetett másként, a szurkolók folyamatosan űzték a csapatot. Az utolsó tíz percre érkezett még Varga Roland Tokmac helyére.

FTC - Ludogorec BL Bajnokok Ligája foci labdarúgás Groupama Aréna Forrás: Csudai Sándor - Origo

Az utolsó percekben a vendégek küzdöttek az egyenlítésért, miközben a Fradi kontrázni próbált. A hosszabbítás perceiben több szögletet és szabadrúgást is rúghatott a Ludogorec, még a hosszabbítás hosszabbításában is, de nagy veszély nem alakult ki, a Ferencváros helyenként jó játékkal, szinte végig kézben tartva a meccset 2-1-re nyert. A 96. percben még szabadrúgást kaptak a bolgárok, de a Fradi kapusa védeni tudott.

A visszavágót jövő szerdán rendezik Razgradban. A főtáblás részvételért a Ferencvárosnak négy ellenfelet kellene búcsúztatnia, a második körben a luxemburgi Dudelange, vagy a máltai Valletta FC lenne az ellenfele, ott 2-2 lett az első meccs végeredménye. A selejtező első körének vesztese az Európa-liga selejtezőjének második fordulójában folytathatja nemzetközi kupaszereplését.

BL-selejtező, 1. forduló, első mérkőzés:
Ferencváros–Ludogorec (bolgár) 2-1 (1-1)
Groupama Aréna, 18 115 néző, v: Semeulevics (izraeli)
Ferencváros: Dibusz - Lovrencsics, Blazic, Dvali, Heister - Ihnatenko, Haratin (Sigér, 77.) - Zubkov, Skvarka, Nguen (Varga R., 83.) - Priskin (Lanzafame, 66.)
Ludogorec: Iliev - Ikoko, Terziev, Moti, Nedjalkov - Biton (Marcelinho, 66.), Goralski (Badji, 78.), Djakov - Lukoki (Jorge Intima, 83.), Swierczok, Tchibota
gólszerzők: Nguen (6.), Zubkov (65.), illetve Swierczok (31.)
sárga lap: Sigér (86.), illetve Moti (51.), Goralski (61.)

A nap további mérkőzései közül külön kiemelhetjük, hogy a Holman Dávidot a 68. percben a pályára küldő Slovan Bratislava hazai pályán csak 1-1-es döntetlent ért el a montenegrói Szutjeszka Niksics ellen, a vendégek a 90+5. percben egyenlítettek ki. A magyar csapatok nagy mumusa, a fehérorosz BATE Boriszov is csak 1-1-re volt jó otthon a lengyel Piast Gliwice ellen.

Eredmények, BL-selejtező, 1. forduló, első mérkőzés:
Slovan Bratislava (szlovák)–Szutjeszka Niksics (montenegrói) 1-1 (0-0)
BATE Boriszov (fehérorosz)–Piast Gliwice (lengyel) 1-1 (0-1)
Partizani Tirana (albán)–Qarabag (örmény) 0-0
Sheriff Tiraszpol (moldáv)–Saburtalo (georgiai) 0-3 (0-1)
Linfield (északír)–Rosenborg (norvég) 0-2 (0-1)
Dundalk (ír)–Riga (lett) 0-0
Valur Reykjavík (izlandi)–Maribor (szlovén) 0-3 (0-1)