Vágólapra másolva!
Szerdán hajnalban, magyar idő szerint 2.30-kor rendezik a Copa América első elődöntőjét, ahol a házigazda brazil válogatott a Lionel Messi nevével fémjelzett argentin csapattal játszik Mineiraóban.

Sima hazai

A házigazda brazilok felkészülése nem volt zökkenőmentes, ugyanis a csapat legnagyobb sztárját, a csapatkapitányi tisztségétől megfosztott Neymart június elején nemi erőszakkal vádolta meg egy brazil modell. Egy héttel később a Katar elleni felkészülési mérkőzésen a Paris Saint-Germain sztárja bokasérülést szenvedett, és eldőlt, hogy nem léphet pályára a Copa Américán.

Neymar kiesése nyilván érzékenyen érintette a brazil csapatot, de a hiányában kisebb a felhajtás, ami jótékony hatást tett a csapat játékára.

A brazilok a duplázó Philippe Coutinho vezérletével háromgólos győzelemmel kezdték a tornát Bolívia ellen, majd jött a Venezuela elleni 0-0, ahol három gólt is szereztek, de abból kettőt is érvénytelenített a videobíró egyet pedig a játékvezető. A pontvesztés nem törte meg a brazilok lendületét, ugyanis a Peru elleni utolsó csoportmeccset 5-0-ra megnyerték, így nyolc lőtt és nulla kapott góllal masíroztak be a negyeddöntőbe.

A brazilok Neymar nélkül is megállíthatatlannak tűnnek Forrás: AGIF/Marcello Zambrana

A Paraguay elleni találkozón megint nem született gól, de a braziloknak roppant nehéz dolguk volt a betömörülő, emberhátrányban játszó ellenféllel szemben. Végül jött a tizenegyespárbaj, amelyben a Liverpool kapusa, Alisson Becker lett a hős, így brazilok bejutottak az elődöntőbe, ráadásul négy meccse nem kaptak gólt, 1991 óta nem produkáltak ekkora sorozatot.

Az esti meccsnek egyértelműen Brazília az esélyese, amely eddig mindig elhódította a trófeát, amikor hazai pályán rendezett Copát.

Az esélytelenek nyugalmával

Az argentin válogatott ott folytatta a Copán, ahol egy évvel ezelőtt az oroszországi világbajnokságon abbahagyta. Vagyis nézhetetlen, ötlettelen játék, egy kínos vereség, és szerencsés kiszenvedett győzelmek.

Lionel Messi a tavalyi rosszul sikerült világbajnokság után ideiglenesen lemondta a szereplést a nemzeti csapatban, márciusban tért vissza.

Messivel továbbra sem parádézik az argentin csapat Forrás: Brazil Photo Press/BRAZIL PHOTO PRESS/William Volcov

A Messi nélküli argentin csapat a legutóbbi hat mérkőzésén csak Brazíliától kapott ki. Ezen kívül négy győzelmet és egy döntetlent, valamint 11-1-es gólkülönbséget hozott össze. Azonban ha Messi a pályán van, nincs karaktere a csapatnak, mert mindenki tőle várja a megoldást.

„Talán nem is lenne olyan rossz dolog hosszabb pihenő Messinek a válogatottnál. Sok éve nem tudjuk, hogyan lehetne a legjobban használni, hogy a csapat hasznára legyen.

– mondta Mario Kempes, aki 43 meccsen 20 gólt szerzett az argentin válogatottban, és hat találattal gólkirály lett az 1978-as világbajnokságon.

Így is volt a Kolumbia ellen 2-0-ra elvesztett csoportmeccsen, ahol valósággal lefocizták az argentinokat, Messi pedig teljesen elszigetelve játszott.

Majd jött a Paraguay elleni döntetlen, amelyen a Barca klasszisa tizenegyesből egyenlített, de a csapatot csak Franco Armani kapus mentette meg az újabb szégyentől, amikor büntetőt fogott a 62. percben. A Katar elleni utolsó csoportmeccsen Messiék az életben maradásért játszottak, és kétgólos győzelmet arattak, ezzel csoportmásodikként bejutottak a negyeddöntőbe. A legjobb nyolc között Fortuna ismét fogta az argentinok kezét, mert ugyan 2-0-ra legyőzték Venezuelát, de borzasztóan játszottak, két szerencsés gólt lőttek, míg Armani kapusnak bravúrok sokaságát kellett bemutatnia, hogy egygólos vezetésnél meccsben tartsa a csapatát.

Franco Armani az argentin csapat legjobbja a Copán Forrás: AFP/Luis Acosta

Lionel Scaloni, az argentin válogatott szövetségi kapitánya tisztában van vele, hogy nem a csapata a mérkőzés esélyese, így a találkozó előtt sajtótájékoztatót is lazán fogta fel.

„Agüero játszani fog, csak azért mondom, mert azt olvastam, hogy állítólag vacillálok vele kapcsolatban, úgyhogy ezt tegyük helyre. A többi nevet holnap tudják meg.

Messi helye sem biztos

- mondta mosolyogva Scaloni, aki megpróbálta levenni a terhet az ötszörös aranylabdásról, akinek továbbra sincs felnőtt tornagyőzelme az argentin válogatottal, és az idei Copán is csak egy tizenegyesgólnál jár.

– tette hozzá az argentin válogatott megbízott szövetségi kapitánya, akinek már az is óriási siker, hogy a torna idejére meghagyták a csapat élén.

A brazilok legutóbb 2007-ben nyerték meg a Copa Amérciát, akkor pont az argentinokat győzték le a döntőben 3-0-ra. Az argentinok 26 éve diadalmaskodtak legutóbb. Az 1993-as hazai rendezésű Copa döntőjét Gabriel Omar Batistuta duplájának köszönhetően 2-1-re nyerték Mexikó ellen.

A várható kezdőcsapatok:
Brazília: Alisson - Alves, Marquinhos, Silva, Filipe Luis - Arthur, Allan - Gabriel Jesus, Coutinho, Everton - Firmino.
Argentína: Armani - Foyth, Pezzella, Otamendi, Tagliafico - De Paul, Paredes, Lo Celso - Messi, Agüero, Martínez