Vágólapra másolva!
Kassai Viktornak adott igazat a Győri Ítélőtábla. Az őt rasszista kijelentései miatt vádló Lipták Zoltán 400 ezer forintos sérelemdíjat kell fizessen. Az ítélet jogerős - írja a Kisalföld.hu.

A beszámoló szerint Kassai Viktor megjelent a tárgyaláson, miközben Lipták Zoltán nem volt jelen.

A bírósági tanács másodfokon úgy látta, az a tény nem vitatható, hogy az alperes megsértette a felperes jó hírnevét, így álláspontját elsősorban az első fokon megítélt sérelemdíjról alakította ki. Lipták és jogi képviselője hiába hivatkozott korábban arra, hogy a focista csak híresztelt, nem pedig tényt közölt, hogy nagyobb sajtóvisszhangot már a mostani polgári per indulása után kapott a trágár és rasszista kijelentés.

Az ítélőtábla szerint viszont nem tudhatjuk, hogy melyik peres fél oldaláról kapott szárnyra a hír, de tény, hogy eredője akkor is Lipták Zoltán, akinek az állítás valóságtartalmát bizonyítani kellett volna, s ez nem sikerült első fokon.

Kassai Viktor Forrás: AFP/Javier Soriano

Azt is leszögezte a tanács, hogy bár nem bizonyíthatta Kassai Viktor, hogy e vád miatt került hátrányos helyzetbe a magyar és a nemzetközi labdarúgó-szövetség előtt, de ez még nem jelenti, hogy szakmai megítélését ne érintette volna negatívan.

Két éve, 2017. április 29-én Kassai vezette a Diósgyőr-Vasas meccset, melyen kiállította Liptákot, aki nehezen viselte a döntést, a csapattársai fogták vissza. Lipták a fegyelmi tárgyaláson mondta el, hogy Kassai többször is azt mondta a kameruni csapattársának, hogy "Shut up negro, f...ó g... vagy!".

Patrick Mevoungou Mekolou szerint legalább négy alkalommal mondta el Kassai a "Shut up negro"-t, a többit viszont nem értette. Az MLSZ szerint ez nem volt észlelhető a felvételek alapján, így a játékvezetővel szemben fegyelmi eljárást nem kezdeményeztek.

Kassai a jó hírnévhez való jog megsértése miatt ment perre Liptákkal, 500.000 forint összegű sérelemdíj megfizetését kérte, a bíróság pedig neki adott igazat, végül kötelezte a focistát a fizetésre, igaz 400.000 forintra csökkentette az összeget.