Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Ronaldo mesterhármasával Nemzetek Ligája-döntőben a portugálok

fbl Horizontal
Portugal's forward Cristiano Ronaldo celebrates after scoring a goal during the UEFA Nations League semi-final football match between Portugal and Switzerland at the Dragao stadium in Porto on June 5, 2019. (Photo by MIGUEL RIOPA / AFP)
Vágólapra másolva!
Hiába játszott szinte az egész mérkőzésen jobban és veszélyesebben Svájc, Cristiano Ronaldo mesterhármasának köszönhetően Portugália 3-1-es győzelemmel jutott be a Nemzetek Ligája vasárnapi döntőjébe.

Az első ízben kiírt Nemzetek Ligája legmagasabb, A jelű divíziójának négy győztese találkozik ezen a hétvégén Portugáliában. Míg csütörtökön majd Anglia és Hollandia mérkőzik meg egymással Guimaresben a döntőbe jutásért, addig szerdán a finálénak otthont adó portugálok fogadták Svájcot Portóban.

A vendégek kezdték jobban a találkozót, Xherdan Shaqiri már a harmadik percben megdolgoztatta Rui Patríciót, két perccel később pedig Seferovic előtt adódott ziccer, nem tudta kapura tenni Zakaria beadását. A 12. percig kellett várni az első portugál helyzetre, ekkor Cristiano Ronaldo lőtt egy villámgyors támadás végén a kapu mellé. Seferovic nagyon aktív volt, ebből hajszállal csúsztatott a portugál kapu mellé, majd pont Rui Patrício kezébe fejelte a labdát egy beadás után.

A kimaradt svájci helyzetek szinte értelemszerűen hozták meg a portugál gólt. Ronaldo esett el a svájci kaputól húsz méterre, és a vendégek ugyan vitatták a szabálytalanság tényét, de ez nem zavarta a Juventus klasszisát abban, hogy laposan a bal alsó sarokba lőjön.

Felpörgött az addig sem unalmas mérkőzés, a svájciak támadtak az egyenlítésért, a portugálok pedig láthatóan kontrákra rendezkedtek be. A 42. percben Seferovic borotválta meg a felső lécet, majd Ronaldo ugratta ki (egy kezezés után?) Joao Félixet, de a fiatal támadó egy védőtől szorongatva a kapu fölé emelt.

Szegény Kevin Mbabu, ezt jól megkapta:

A második félidő egy videobírós paródiával indult. A portugál kapu előtt Semedo lökte fel Zubert, a svájciak azonnal tizenegyest reklamáltak, de sokan azt hitték, hogy Pepe kezezése miatt (a rutinos védő fejéről valóban a felkarjára pattant a labda) járna a büntető, a mérkőzést vezető Felix Brych azonban továbbot mutatott. A portugálok pedig azonnal eljutottak a svájci kapuig, ahol meg Bernardo Silva akadt fenn a becsúszva szerelni próbáló Fabian Schär hátán, amire viszont Brych egyből büntetőt fújt. Majd a német kiment videózni, de nem a svájci, hanem a portugál kapu előtt történteket nézte vissza, és végül büntetőt ítélt Nelson Semedo lökése miatt.

A lényeg röviden, ez még angolul is érthető:

Azt pedig Ricardo Rodríguez a bal alsó sarokba rúgta, Rui Patríció csak ujjheggyel tudott a labdába beleérni.

A 63. percben tovább szaporodtak a portugálok gondjai, miután a vállára ráeső Pepét le kellett cserélni, Fonte érkezett a helyére. Svájc jobban és veszélyesebben játszott, Shaqiri, Zuber és Rodríguez rendre veszélyt tudott teremteni a portugál kapu előterében, miközben a hazai támadások sorra elhaltak a vendégek tizenhatosa előtt.

Ez egészen a 88. percig így volt, amikor Bernardo Silva egy remek kiugratás után hasonlóan passzolt vissza, az érkező Ronaldo pedig Sommer kapujának bal alsó sarkába lőtt.

A svájciak még fel sem ocsúdhattak a gólból, amikor Ronaldo kapott egy jó indítást a felezővonaltól nem messze, bevágtatott a svájciak tizenhatosán belülre, megkavarta Akanjit, és gyönyörűen a kapu bal oldalába tekert, eldöntve ezzel a mérkőzést.

Eredmény, Nemzetek Ligája, elődöntő:
Portugália–Svájc 3-1 (1-0)
gólszerző: C. Ronaldo 25., 88., 90., ill. R. Rodríguez 57. (11-esből)

csütörtökön játsszák:
Anglia–Hollandia 20.45, Guimares

Mindent egy helyen az Eb-ről