Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Suárez öt éve harapott, miatta változtattak szabályt a fociban

491716713 Horizontal
This combo of 2 photos shows Italy's defender Giorgio Chiellini (L) showing an apparent bitemark and Uruguay forward Luis Suarez (R) holding his teeth after the incident during the Group D football match between Italy and Uruguay at the Dunas Arena in Natal during the 2014 FIFA World Cup on June 24, 2014. Uruguay won the match 1-0. Uruguay star Luis Suarez faces expulsion from the World Cup for biting another player as FIFA confirmed it had opened disciplinary proceedings against him on on June 25, 2014. Suarez, banned twice before for biting opponents, appeared to sink his teeth into defender Giorgio Chiellini during Uruguay's 1-0 win over Italy. AFP PHOTO/ YASUYOSHI CHIBA / DANIEL GARCIA (Photo by DANIEL GARCIA / AFP)
Vágólapra másolva!
2014. június 24-én, napra pontosan öt évvel ezelőtt rendezték az Olaszország-Uruguay csoportmérkőzést a brazíliai világbajnokságon, ahol Luis Suárez megharapta Giorgio Chiellinit. Az uruguayi támadó az eset után kilencmeccses eltiltást kapott, ráadásul a FIFA négy hónapra eltiltotta.

Suárez precedenst teremtett a harapásával, ugyanis 2018-ban a FIFA bővítette a szabálykönyvet, és külön tételként felvette a harapást a büntetendő szabálytalanságok közé.

  • a szabályzat 12. pontja kimondja, hogy aki a pályán megharapja ellenfelét, azonnali piros lappal bűnhődik, a vétlen csapat pedig szabadrúgással jöhet.

Suáreznek nem ez volt az egyetlen harapása. 2010-ben még az Ajax játékosaként megharapta a PSV focistáját, Otman Bakkalt. 2013-ban pedig a Chelsea hátvédéjét, Branislav Ivanovicot, ami miatt 10 meccses eltiltást kapott.

Az uruguayi csatár a botrányos megmozdulását követően elbújt a világ elől, és azt hitte, hogy sportszerűtlenségével tönkretette pályafutását. Később aztán átgondolta a történteket és nyilvánosan bocsánatot kért tettéért, ettől pedig megkönnyebbült.

- mondta Suárez, akit azért is hatott meg a Barca támogatása, mert meg volt győződve arról, hogy a katalán klub a botránya miatt nem fogja szerződtetni őt.

Suárezt a világbajnokság után 81 millió euróért vásárolta meg a Barca a Liverpooltól, annak ellenére, hogy a harapás miatt négy hónapra eltiltotta a csatárt a nemzetközi szövetség.

A büntetés 2014 októberében járt le, a támadó pedig gólpasszal mutatkozott be a Real Madrid elleni El Clásicón.

Luis Suarez az elmúlt öt évben minden lehetséges trófeát megnyert a Barcelonával Forrás: NurPhoto/Pau Barrena

A 32 éves támadó azóta négy spanyol bajnoki címet, négy Király-kupát, három spanyol Szuperkupát, két klubvilágbajnokságot, egy Bajnokok Ligáját, és egy gólkirályi címet nyert a Barca játékosként, ami mellé még egy európai Aranycipő is társult.

Mindent egy helyen az Eb-ről