Vágólapra másolva!
Május 19-én véget ért a magyar élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (OTP Bank Liga) 2018/19-es idénye. A Ferencváros lett a bajnok – történelme során 30. alkalommal –, az MTK Budapest és Szombathelyi Haladás búcsúzott az élvonaltól, helyükre a Zalaegerszeg és a Kaposvár került fel az NB II-ből. A mögöttünk hagyott futballév számtalan érdekességet, felejthetetlen pillanatot, elképesztő izgalmat hozott. 

Hiába kezdett jól a Fradi, Dollnak mennie kellett

A Ferencváros kiválóan kezdte a 2018/19-es idényt, mivel az első négy bajnokiját megnyerte Thomas Doll csapata. Közben az újonc Kisvárda négy kört követően pont nélkül állt az utolsó helyen, 0-11-es gólkülönbséggel. Így nem volt meglepő, hogy megtörtént az első edzőváltás: hiába juttatta fel története során először a várdaiakat az élvonalba Kondás Elemér, már július végén távoznia kellett. Sokkal nagyobb meglepetés volt, hogy augusztus 21-én,

a Paks elleni pontvesztést követően Thomas Dollnak is távoznia kellett az éllovas Fradi kispadjáról.

Az FTC vezetősége a sikertelen nemzetközi kupaszerepléssel indokolta a döntését.

Thomas Dollnak távoznia kellett a Fraditól Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Doll 2013 decemberében került a Fradihoz, irányítása alatt az együttes sorozatban három Magyar Kupa-elsőséget, egy-egy Ligakupa- és Szuperkupa-győzelmet, valamint egy bajnoki bronz- (2014), két ezüst- (2015, 2018) és egy aranyérmet (2016) szerzett. A német edző utódja a Dinamo Kijev korábbi legendás támadója, Szergej Rebrov lett. Az ukrán tréner a Mezőkövesd elleni 1-0-s sikerrel nyitott – a csereként beálló Böde Dániel 91. percben szerezte meg a győztes gólt –, majd a bajnoki címvédő Vidi ellen az ősz legjobb mérkőzésén 2-2-es döntetlent játszott a Ferencváros, amely megőrizte vezető helyét a tabellán, két ponttal megelőzve a székesfehérvári riválisát.

Tüntetés Király ellen, Horváth kecskeáldozása

Az őszi szezon legnagyobb balhéját a Puskás Akadémia és a MOL Vidi összecsapása hozta.

A felcsútiak éppen a címvédő ellen szerezték meg az első sikerüket, nem is akármilyen körülmények között. Kovácsik Ádám sérülése miatt Szőts Gergely játékvezető 12. percet hosszabbított, amelynek a legvégén 2-1-es hazai vezetésnél Marko Scsepovics büntetőjét Branislav Danilovics hárította. Ekkor elszabadultak az indulatok, a Vidi szerb játékosai összeszólalkoztak a korábbi Vidi-játékossal, Varga Józseffel, a lökdösődésben pedig Benczés Miklós, a Puskás Akadémia akkori vezetőedzője – 2018 végén távozott – is a földre került.

Szombathelyen már szeptember közepén sem volt éppen ideális a helyzet,

a seregható Haladás szurkolói pedig a klub legendás kapusát, Király Gábort tették felelőssé a rossz szereplés miatt.

Michal Hipp ennek ellenére kitartott a sokat hibázó kapus mellett, viszont a Kisvárda elleni 4–1-es vereséget követően a szlovák szakembernek távoznia kellett. Igaz, a helyére érkező Horváth Ferenc sem tudott csodát tenni – zsinórban öt vereséget szenvedett az új vezetőedzővel a Haladás –, így már a kecskeáldozás is szóba került, mint lehetséges alternatíva, hogy végre meginduljon a csapat fölfelé.

Nem lehet szó nélkül elmenni a Puskás Akadémia védőjének,

Hegedűs János az elképesztő gólja mellett, amelyet ráadásul a Ferencváros ellen szerzett.

A 11. fordulóban a PAFC ráadásul ezzel a 60 méteres találattal győzte le 1-0-ra a Fradit, amely március óta először kapott ki a bajnokságban. És ha ez még nem lenne elég, az egyébként nem túl fényesen szereplő felcsútiak harmadik győzelmüket aratták a szezonban, de nem akármilyeneket: sorrendben három bajnokot győztek le: a 2018-ast (Vidi), a 2017-est (Honvéd) és a 2016-ost (Ferencváros).

Leszakadt az El-menetelő Vidi, Böde partvonalon kívül

A Haladás vesszőfutása tovább folytatódott, miközben

a Vidi egyre többet hibázott: a székesfehérvári együttes az Európa-ligában kiválóan szerepelt, ám a kettős terhelés rányomta a bélyegét a bajnoki szereplésre.

A Vidi fantasztikus meccset játszott a Chelsea ellen Londonban – csak 1-0-ra kapott ki Álvaro Morata 70. percben szerzett góljával –, majd hazai pályán háromgólos vereséget szenvedett az újonc MTK-tól. Majd az Európa-liga-csoportkör 3. fordulójában bravúrgyőzelmet aratott a PAOK vendégeként Szalonikiben, ezt pedig egy kisvárdai döntetlen követte. November elején a Vidi a Groupama Arénában is legyőzte a görögöket, de kikapott Mezőkövesden a bajnokságban. Érdekesség, hogy a Vidi a nyolc pontvesztéséből hatszor az európai kupameccs után nem tudott győzni.

A Vidi El-menetelése a Fradinak kedvezett a bajnokságban Fotó: Mudra László - Origo

Azért a legnagyobb rivális Ferencvárosnál sem minden felhőtlen, hiába vezette az NB I tabelláját magabiztosan a zöld-fehér együttes. A Vidi elleni szuperrangadó előtt ugyanis

Böde Dániel egy hétre kikerült a keretből.

Az FTC csapatkapitányát a Mezőkövesd elleni meccs 60. percében cserélte le Szergej Rebrov, aki ezt követően nem éppen baráti szavakkal illette az ukránt, majd a kabátját is a földhöz vágta. Böde egyébként a téli felkészülést már a Fradival kezdte, és ha legtöbbször csak csereként, de nagy segítségére volt a későbbi bajnoknak.

A Fradi tehát Böde nélkül vágott neki a MOL Vidi elleni szuperrangadónak az utolsó fordulóban a téli szünet előtt, amelynek egyébként hatalmas volt a tétje: egy eseteges győzelemmel szinte behozhatatlan, nyolcpontos előnyre tett volna szert a téli szünet előtt a Ferencváros. Ez végül nem következett be, a Vidi 2-1-re nyert, ám a találkozó nem elsősorban a végeredmény miatt emlékezetes, sokkal inkább amiatt, hogy a Fradi két válogatott focistája,

Lovrencsics Gergő és Varga Roland is sérülést szenvedett a durva belépők után.

Marko Nikolics csapata így életben tartotta a bajnoki reményeit.

A téli szünet sem telt eseménytelenül, pedig az elmúlt években ilyen rövid téli szünet még nem volt a magyar élvonalbeli bajnokságban, a december 15-i zárás után már február 2-án folytatódtak a küzdelmek. A Vidinek két magyar válogatott játékost sikerült megszereznie – Futács Márkó és Elek Ákos –, míg a Fradi már a jövő évi csapatát építette. Többek között ekkor érkezett Lasa Dvali, Ihor Haratin, Isael, Tokmac Chol Nguen és Mikalaj Szignyevics is.

Beragadtak a nagyok, Zsóri-olló, búcsú a Bozsik Stadiontól

Azt már a tavaszi rajtnál tudni lehetett, hogy ismét a Ferencváros és a MOL Vidi között dől majd el a bajnoki cím sorsa. A tavasz elején egyértelműen a Fradira várt a nehezebb sorozat, Rebrov együttese először otthon fogadta a Budapest Honvédot, ezt követően Újpestre ment, majd Debrecenbe látogatott. Eközben a Vidi a Puskás Akadémiát és a Diósgyőrt fogadta, majd az MTK vendége volt. Bár a Fradi csak egyszer tudott nyerni, és négy pontot gyűjtött – az Újpest elleni rangadón Simon Krisztián egyenlített a 93. percben –, a Vidi egy siker mellett kétszer is kikapott, így hat pontra nőtt az FTC előnye.

A 18 éves Zsóri Dániel élete első NB I-es meccsén ollózva vette be a listavezető Ferencváros kapuját.

A sereghajtó Haladás tovább szenvedett, a 21. fordulót követően mindössze 10 pontja volt, miközben a csapatkapitány, Halmosi Péter fegyelmi okok miatt kikerült a keretből.

Február végén kezdetét vette a Budapest Honvéd arénájának, a Bozsik Stadionnak a rekonstrukciója, amely során előbb lebontották a legendás létesítményt, majd egy vadonatúj, minden igényt kielégítő aréna kerül a helyére. Közben az is kiderült, hogy megalapításának 110. évfordulója alkalmából új címert kap a kispesti csapat.

Újpesten nagy fogást jelentettek be, ugyanis a lila-fehér klub leigazolta a legutóbb a francia élvonalbeli AS Monaco kötelékéhez tartozó Lacina Traorét, akiért korábban 18 millió eurót fizetett az Anzsi Mahacskala. A 203 cm magas Lacina Traoré az elefántcsontparti válogatottban 13-szor lépett pályára, négy gólt szerzett, és tagja volt a 2015-ben Afrika-kupát nyerő csapatnak is.

Feczkót kirúgták, Királyt kiállították a Fradi ellen

A 24. fordulóban a Fradi idegenben 3-1-re legyőzte az MTK-t, amely után közös megegyezéssel távozott posztjáról Feczkó Tamás, a helyét Lucsánszky Tamás vette át. Azóta tudjuk, a döntés nem volt jó a kék-fehérek vezetőitől, ugyanis a fővárosi klub kiesett a másodosztályba.

Feczkó Tamás kirúgását már biztosan bánják az MTK-nál Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A Haladás egyre jobb formába került, viszont a Ferencváros ellen 2-0-ra kikapott, ám a meccs nem elsősorban emiatt, sokkal inkább Király Gábor miatt marad sokáig emlékezetes: a magyar válogatott rekorder kapus a 27. percben kivédte Varga Roland büntetőjét, majd

a második játékrészben tíz másodperc alatt két sárga lapot is kapott reklamálásért,

így mehetett zuhanyozni 20 perccel a lefújás előtt. Az MLSZ három meccsre tiltotta el Királyt.

Végül az MLSZ Fellebbviteli Bizottsága kimondta, hogy Király Gábor nem káromkodott, így felmentették a 42 éves játékost, aki elmondta, hogy örül, hogy kiderült az igazság, és kiderült, hogy valótlanságot állítottak róla. Szombathelyen tovább súlyosbodtak a problémák, ugyanis bevallották, hogy elfogyott a pénz, tartozások vannak a klubnál.

Még az is felmerült, hogy nem tudják befejezni a bajnokságot, szerencsére végül sikerült.

Király Gábor rengeteg kritikát kapott a szezonban Forrás: haladas.hu

A Puskás Akadémia FC a Kisvárda elleni vereséget követően felmentette vezetőedzői tisztségéből Radoki Jánost, helyette az utolsó hat fordulóban Komjáti András klubigazgató irányította és tartotta bent az együttest.

Elkelt a Honvéd, Lanzafame pokolból a mennybe került

A Metalcom csoporthoz tartozó befektetőcég,

a Reditus Equity Zrt. vásárolta meg a Honvéd Futball Club Kft. 100%-os üzletrészét a Quinex America LLC-től, a The Hemingway Group leányvállalatától.

Az új tulajdonosok az utánpótlásképzés további fejlesztése mellett az európai kupaszereplést biztosító helyezés elérését tűzték ki célul úgy, hogy közben a klub kiegyensúlyozott és nyereséges gazdálkodása fennmaradjon.

Megismétlődött a Böde-sztori a Fradinál, ugyanis a klub

egy hétre felmentette az edzések látogatása alól az olasz Davide Lanzafamét áprilisban,

aki Szergej Rebrovval és játékostársaival szemben is tiszteletlenül viselkedett. A csatár a MOL-Vidi elleni rangadóra már együtt kezdhette meg a felkészülést a csapattal. Az FTC végül 4-1-re verte a székesfehérvári riválisát, ezzel 11 pontra növelve az előnyét a tabellán, míg az 58. percben becserélt Davide Lanzafame mesébe illő módon két góllal tért vissza a viselkedése miatti kényszerpihenő után, s a lelátón, a családjával együtt ünnepelt.

A Ferencváros tehát 11 ponttal vezetett négy fordulóval a bajnokság vége előtt a Vidi előtt, így nagyon közel került a bajnoki címhez, de az ünnepléssel hivatalosan még várni kellett.

Fradi-fieszta, Király újabb bakija, az MTK is búcsúzott

A Haladás majdnem legyőzte hazai pályán a Paksot, amely a 93. percben Remili Mohamed szögletből lőtt góljával mentett pontot Szombathelyen, Király Gábor újabb bakijával pedig el is dőlt, hogy Horváth Ferenc csapata az NB II-ből próbálhat meg visszakerülni az élvonalba.

A Haladás mellett az MTK búcsúzott az élvonaltól, a 131 éves fővárosi csapat ebben az évtizedben már harmadszor. Pedig tavaly ősszel úgy tűnt, az MTK akár a dobogóra is odaérhet, de

az utolsó hét meccsén kikapott, így újra a másodosztályban bizonyíthat.

30. bajnoki címét ünnepelhette a Fradi Forrás: Csudai Sándor - Origo

A Ferencváros a 30. fordulóban a Vidi Puskás Akadémia elleni döntetlenje után már bajnokként léphetett pályára a Budapest Honvéd ellen, végül 3-2-re ki is kapott. Az Újpest ellen a következő fordulóban viszont 2-1-es sikerrel ünnepelte a Fradi a 30. bajnoki címét telt ház előtt, az igazi fiesztára viszont csak a bajnokság végén került sor,

amikor a Budapest Parkban több mint 10 ezer ember előtt vehették át a zöld-fehérek az aranyérmeket.

Talán csak az rontotta el a Fradi-szurkolók kedvét, hogy a korábbi kedvenc, Ivan Petrjak a rivális Vidihez igazolt. Igaz, Gróf Dávid viszont a Budapest Honvédtól érkezett.

Az MLSZ díjátadó gáláján kiderült, hogy

az év játékosa Loic Nego lett, a legjobb edzőnek járó elismerést a debreceni Herczeg András vehette át.

Az izgalmakkal teli bajnokság tehát véget ért, az összes csapat pihenőre vonult már, hogy hamarosan újra elkezdjék a munkát a következő szezonra – a Paks például Tomiszlav Sziviccsel –, mivel Csertői Aurél öt és fél év után távozott a vezetőedzői posztról. A Budapest Honvéd – amely pedig Supka Attilától vált meg – és a MOL Vidi fejezte be az idényt, a két csapat ugyanis múlt szombaton a Magyar Kupa-döntőben találkozott,

amely végén a székesfehérvári csapat emelhette magasba a trófeát.