Bódog Tamás szerint ő tudja, mivel lehet a szurkolókat visszahozni a lelátóra

Bódog Tamás
Bódog Tamás csapata vereséggel kezdte a tavaszi szezont
Vágólapra másolva!
Bódog Tamást körülbelül egy évvel ezelőtt menesztették a DVTK kispadjáról, azóta nem vállalt munkát. A korábbi válogatott játékos nem távolodott el a futballtól, több hazai mérkőzésre is kilátogatott, és az is lehet, hogy nemsokára ismét leül a padra. A Nemzeti Sport interjújában azt is elmondja, szerinte hogyan kell visszahozni a szurkolókat a lelátókra, és hogy mi hiányzik a magyar focistákból, valamint mit látott Liverpoolban Jürgen Kloppnál.

"Németországban élek, de nyilvánvalóan érdekel a magyar futball, kíváncsi voltam, melyik csapat hogy néz ki, mit játszik. A Bundesligában teljesen természetes, hogy az állástalan edzők ott vannak a mérkőzéseken, még szép, hogy képben akarnak lenni, ebben ott senki sem talál semmiféle kivetnivalót. Itthon furcsa ez, ha puszta kíváncsiságból kimegyek egy meccsre, azzal már valakinek az állására pályázok – ez butaság, nem így van" - mondja Bódog, aki a közelmúltban több magyar mérkőzésen is feltűnt a lelátón.

A jövőjével kapcsolatban annyit árult el, korábbi kollégája, Alexander Zorniger megkereste, hogy csatlakozzon a stábjához, bár azt még a német szakember sem tudja, hol folytatja. Bódog az elmúlt egy évben rengeteget utazott, meccseket és edzéseket látogatott, főleg Németországban és Angliában. Még a Liverpoolnál és Jürgen Kloppnál is járt.

Erről faggattam Kloppot, aki azt mondta: világsztárok, mégis figyelnek az edzőre, fegyelmezetten betartják a taktikai utasításokat, és mert bennük van az örökös bizonyítási vágy, könnyű őket kezelni, irányítani."

Bódog Tamás Diósgyőrben egy új stílust szeretett volna kipróbálni Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Szerinte itthon is vannak tehetséges fiatalok, viszont nincsenek rákényszerítve arra, hogy a maximumot hozzák ki magukból, hogy edzéseken is 100%-on pörögjenek, pluszmunkát szinte senki nem végez.

"A megfelelő mennyiségű és minőségű edzésmunka fizikailag és technikailag felkészíthet, de ha a futballista hozzáállása nem megfelelő, nem lehet sikeres. Külföldön ritkán kell a felnőtt futballistákkal munkálkodó edzőnek azzal foglalkoznia, hogy megértesse játékosaival, dolgozzanak a saját karrierjük érdekében" - mesélte el tapasztalatait.

Nem mellesleg Klopp játékfelfogása is ismerős számára, szerinte a visszatámadós foci a jelen és a jövő, ezt próbálta meghonosítani Diósgyőrben, de az eredménykényszer és a szoros mezőny miatt szerinte a magyar bajnokságban inkább a biztonsági játékra szavaznak.

"Megértem, persze hogy az eredmény a legfontosabb, de védekezni is többféleképpen lehet: labdavesztés után az ellenfél térfelén megzavarva az ellenfél építkezését, vagy mindenki tolasson vissza a saját tizenhatosa elé, és tömörítsük a mezőnyt. Az előbbit sokat kell gyakorolni, mindenkinek pontosan tudnia kell a pozícióját, mikor, melyik területen kell lenni, ehhez sok edzés, sok futás, megfelelő koncentráció kell.