Vágólapra másolva!
Hét fordulóval az OTP Bank Liga 2018/19-es idényének a vége előtt még több mint a mezőny felét fenyegeti a kiesés réme. A legjobb helyzetben a pontokat tekintve a Mezőkövesd és az MTK van, de egyik csapat sem dőlhet még hátra, míg a Haladásnak továbbra is csodára lenne szüksége a bennmaradáshoz, annak ellenére, hogy a szombathelyi klub az elmúlt négy bajnokijából hármat megnyert. 

Pénz nélkül is megmenekülhet a Haladás

Egyelőre a 6. helyen álló Mezőkövesd sem nyugodhat még meg, mivel csak 10 pontra van a már kieső helyen álló Kisvárdától, ez pedig a hátralévő hét fordulóban még könnyedén ledolgozható hátránynak tűnik. (A kövesdiek ellőtt álló Budapest Honvéd már 14 pontra van a kieső helytől, így a fővárosi csapat inkább előrefigyelhet.) Ennek ellenére a kiesés ellen küzdő csapatok közül a borsodiak várhatják a legkedvezőbb helyzetből a bajnoki hajrát, míg a legnehezebb helyzetben a Haladás van, a szombathelyi együttest nyolc pont választja el a 10. helyen álló Diósgyőrtől. Horváth Ferenc csapata pár körrel ezelőtt még kilátástalannak tűnő helyzetben volt, de

a legutóbbi négy mérkőzéséből hármat megnyert

– egyedül a Ferencvárostól kapott ki –, így egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy a sereghajtó nagy hajrával bent marad az NB I-ben, annak ellenére, hogy a klub pénzügyi gondokkal küzd. Bár pont azóta kezdte el gyűjtögetni a pontokat a Hali, amióta kiderült, hogy nincs minden rendben Szombathelyen.

Nagy hajrá kell a Haladástól, hogy ne essen ki a csapat az NB I-ből Forrás: nyugat.hu/Bonyhádi Zoltán

Tóth Miklós, a Haladás focicsapatának ügyvezető igazgatója pár nappal ezelőtt az M4 Sportnak nyilatkozott a klub anyagi problémáiról, aki megerősítette, hogy a játékosok a márciusi bérüknek csak egy részét kapták meg, de a tulajdonosok a legutóbbi taggyűlésen a folytatás mellett döntöttek.

„Az a cél, hogy befejezzük a bajnokságot, illetve hogy

– mondta Tóth Miklós.

A Haladás sorsolása sem tűnik papíron annyira nehéznek, főleg, ha azt nézzük, hogy nagy valószínűséggel a MOL Vidi elleni utolsó meccs már tét nélküli lesz a székesfehérvári együttes számára, már ha a Ferencváros nem kezd valami hihetetlen mélyrepülésbe a nyolcpontos előnye birtokában. Előtte ugyanis szinte csak a közvetlen riválisokkal találkozik Horváth Ferenc együttese, például a Diósgyőrrel, a Kisvárdával, a Pakssal, vagy éppen a Mezőkövesddel. Nehezítő körülmény viszont, hogy egyedül a Paksot fogadja, a másik három említett ellenfél ellen idegenben lép pályára.

Bajban lehet a PAFC, biztos a kisvárdai jövő

Ami a többi csapat sorsolását illeti,

papíron a legnehezebb meccsek a Puskás Akadémiára várnak,

ugyanis a felcsúti csapat az utolsó négy fordulóban a MOL Vidivel és három fővárosi csapattal, a Honvéddal, az Újpesttel és a Ferencvárossal találkozik. A Vidi és az Újpest ellen idegenben, míg a kispesti együttes és az FTC ellen otthon. Ha a nehéz széria előtt a Kisvárda, a Paks és a Mezőkövesd elleni összecsapása esetleg rosszul sikerül, akkor hatalmas bajba kerülhet Radoki János csapata.

Érdekesség, hogy

a kiesés ellen menekülő csapatok nagy része találkozik még egymással.

A Mezőkövesd öt, az MTK négy, a Paks öt, a Puskás Akadémia három, a Diósgyőr négy, a Kisvárda hat, míg a Haladás öt olyan csapattal játszik, amely ugyancsak a veszélyzónában van. Ebből is látszik, hogy a már említett PAFC helyzete a legrosszabb, míg a Kisvárda joggal reménykedhet, mivel egyedül a DVSC nem közvetlen riválisa, amely ellen még pályára lép.

Na, meg azért is nyugodtak lehetnek Kisvárdán, mert a klubnak ötéves terve van, egy esetleges kiesés sem veszélyeztetné az ottani labdarúgást, nagy valószínűséggel azonnal visszakerülne a klub az élvonalba.

Révész Attila, a Kisvárda sportigazgatója szerint akkor sem dőlne össze a világ, ha mégsem sikerülne megúszni búcsú nélkül a klubtörténeti idényt az élvonalban, bár a második ligában jelenleg küszködő Balmazújváros előző szezonbeli hasonló szereplése elrettentő lehet.

Kisvárdán nem aggódnak a jövő miatt Forrás: molvidi.hu

„Olyan szerződéseket kötöttünk mind a skybox, mind a névadó főszponzorunk vonatkozásában, amelyek hosszú távúak” – árulta el a sportigazgató az M4 Sportnak. Természetesen Révész is tudja, az NB II-ben kisebb büdzséből, lényegesen szolidabb keretből gazdálkodhatnának, de az összeomlástól akkor sem kéne tartaniuk.

ha bennmaradnak, meglesz a pénz, ha nem, akkor nem. Nálunk nincsen ilyen. Nálunk folyamatosan ott van a bankszámlánkon a pénz, és csak annyiból gazdálkodunk, ami ott van.”

Ezért gondolja azt, függetlenül attól, hogy első vagy másodosztály, de a Kisvárdának hosszabb távon is jövője lehet a magyar futballban.

A kiesés ellen menekülő csapatok hátralévő mérkőzései az NB I-ben
6. Mezőkövesd (35 pont)

7. MTK
(34 pont)

8. Paks
(31 pont)
9. Puskás Akadémia
(30 pont)
10.Diósgyőr
(27 pont)
11.Kisvárda
(25 pont)
12.Haladás
(19 pont)
Újpest (i)Debrecen (i)Ferencváros (i)Kisvárda (o)Haladás (o)Puskás Aka. (i)Diósgyőr (I)
Ferencváros (o) Haladás (i)Puskás Aka. (o)Paks (i)Kisvárda (i)Diósgyőr (o)MTK (o)
Puskás Aka. (i)Kisvárda (o)Diósgyőr (i)Mezőkövesd (o)Paks (o)MTK (i)Debrecen (i)
Diósgyőr (o)Paks (i)MTK (o)MOL Vidi (i)Mezőkövesd (i)Haladás (o)Kisvárda (i)
MTK (i)Mezőkövesd (o)Haladás (i)Honvéd FC (o)MOL Vidi (o)Debrecen (i)Paks (o)
Haladás (o)MOL Vidi (i)Kisvárda (o)Újpest (i)Honvéd FC (i)Paks (i)Mezőkövesd (i)
Kisvárda (i)Honvéd FC (o)Debrecen (i)Ferencváros (o)Újpest (o)Mezőkövesd (o)MOL Vidi (o)

Rossz formában a DVTK és az újonc

Közel sem mindegy, hogy a csapatok milyen formában várják az utolsó hét fordulót. A Haladást már korábban említettük, hogy a legutóbbi négy bajnokiján kilenc pontot gyűjtött, ennek köszönhetően már csak nyolc pontra van a szombathelyi csapat a bennmaradástól, miközben

bő egy hónappal ezelőtt még 14 pont volt a hátránya Horváth Ferenc együttesének.

Az elmúlt öt fordulót tekintve negyedik a Hali, csak a Ferencváros, a Vidi és az Újpest előzi meg.

A 11. Kisvárda hullámzó teljesítményt nyújt,

a 22. és a 26. forduló között 2 pontot szerzett a klub – ez a legkevesebb a vizsgált csapatoknál –,

miközben például az azt megelőző öt körben tizenegyet. Igaz, hogy az elmúlt hetekben a Vidi, a Honvéd, az Újpest és a Fradi volt az ellenfél, most jönnek a könnyebb meccsek Dajka László együttese számára.

Nagyot csatázhat egymással a Haladás és a DVTK a bennmaradás kiharcolása miatt Forrás: dvtk.eu

A még épp bennmaradást érő helyen álló Diósgyőrnél hasonló a helyzet: a bravúrpontok után – nyolcmeccses veretlenségi sorozat – megtorpant a csapat,

a legutóbbi öt fordulóban csak három pontot sikerült szereznie.

Minitabella az elmúlt öt forduló alapján
1. Haladás9 pont
2.Mezőkövesd7 p.
3.Puskás Akadémia6 p.
4.MTK 4 p.
4. Paks4 p.
6.Diósgyőr3 p.
7.Kisvárda2 p.

A legjobb helyzetben lévő Mezőkövesd viszont nincs rossz formában, Kuttor Attila együttese hét pontot szerzett. A Puskás Akadémiánál biztosan nem elégedettek a hat ponttal az öt meccsen, ezt lehetett kivenni egyébként Radoki János szavaiból is, aki keményen fogalmazott a Haladás elleni 3-0-s vereséget követően az M4 Sportnak.

Hiába a jó játékosok, szenved a Puskás Akadémia Forrás: Varga Ildikó/pfla.hu

és talán már a csapat is tudni fogja, hogy többet kell beletenni, ha meccset akarunk nyerni” – mondta Radoki. Azóta már tudjuk, hogy a plusz edzés sem segített, ugyanis a PAFC tizenegyesek után búcsúzott a Soroksár ellen a Magyar Kupából.

Ahogy az MTK és a Paks sem lehet elégedett a megszerzett négy ponttal, utóbbi például 20 forduló után 15 pontra volt a kieséstől, Csertői Aurél csapata tavasszal eddig lejátszott nyolc bajnoki mérkőzésen viszont összesen 9 pontot szerzett.

Nem lehet kérdés tehát, hogy hatalmas lesz a harc a kiesés elkerüléséért, ez pedig a magyar bajnokságnak mindenképpen jót tesz. Hét fordulóval az NB I vége előtt még hét csapat küzdhet hétről hétre az életben maradásért, vannak klubok, amelyek szó szerint, ugyanis közel sem biztos, hogy a kiesés esetén a másodosztály jelentené a zuhanás végét.

OTP Bank Liga, 27. forduló
17.00: Debreceni VSC-MTK Budapest
17.00: Diósgyőri VTK-Szombathelyi Haladás
17.00: Ferencvárosi TC-Paksi FC
17.00: Puskás Akadémia FC-Kisvárda Master Good
17.00: Újpest FC-Mezőkövesd Zsóry
19.30: Budapest Honvéd FC-MOL Vidi FC

Szavazzon!

Melyik két csapat esik ki az NB I-ből?

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Ferencvárosi TC 30 21 4 5 73-27 46 68
GY
GY
GY
D
GY
I
2.
Paksi FC 30 16 9 5 48-40 8 53
V
V
V
V
GY
I
3.
Fehérvár FC 30 15 10 5 51-39 12 50
D
GY
GY
D
V
I
4.
Puskás Akadémia FC 30 12 8 10 49-31 18 46
D
GY
GY
GY
V
I
5.
DVSC 30 13 11 6 46-39 7 45
GY
V
GY
V
GY
I
6.
MTK Budapest 30 12 11 7 41-54 -13 43
D
GY
D
GY
V
I
7.
DVTK 30 11 11 8 48-49 -1 41
D
V
D
GY
D
I
8.
ZTE FC 30 11 13 6 50-56 -6 39
GY
GY
V
D
GY
I
9.
Kecskeméti TE 30 11 14 5 40-44 -4 38
D
V
V
GY
D
I
10.
Újpest FC 30 10 16 4 38-62 -24 34
GY
V
V
V
V
I
Teljes lista