A Tottenham otthon sokkolta a Cityt, a Liverpool simán győzött

fbl Horizontal CHAMPIONS LEAGUE QUARTER-FINAL FOOTBALL
Tottenham Hotspur's South Korean striker Son Heung-Min (2R) celebrates scoring the opening goal during the UEFA Champions League quarter-final first leg football match between Tottenham Hotspur and Manchester City at the Tottenham Hotspur Stadium in north London, on April 9, 2019. (Photo by Adrian DENNIS / AFP)
Vágólapra másolva!
Egyhónapos szünet után a negyeddöntőkkel folytatódtak a labdarúgó Bajnokok Ligája küzdelmei. A keddi mérkőzéseken a Liverpool a Portót fogadta, és verte magabiztosan, a Manchester City pedig nagy meglepetésre 1-0-ra kikapott a Tottenham új otthonában, így nehéz helyzetből várhatja a jövő heti visszavágót.

Tottenham–Manchester City

Pep Guardiola már a mérkőzés előtt váratlan húzással szolgált,

hiszen talán még soha nem küldött annyira defenzív kezdőtizenegyet a pályára, mint a Spurs új otthonában.

Kevin De Bruyne és Leroy Sané csak kispados volt, a sérült Bernardo Silva pedig a keretbe sem kerülhetett be, a Delph-Laporte-Otamendi-Walker védőnégyes előtt pedig Gündogan és Fernandinho adott stabilitást a középpályának.

Ehhez képest már az 1. perc végén megvolt az első komolyabb vendég lehetőség, Sterling átadása után David Silva került helyzetbe, de 8 méterről az oldalhálóba lőtt. Nem sokkal később Dele Alli próbálkozása után a Spurs is veszélyzetetett, a 10. percben viszont a Sterling lövésébe a tizenhatoson belül bevetődő Danny Rose karjáról pattant le a labda, Björn Kuipers pedig videózás után büntetőt ítélt.

A City azonban nem tudott élni a hatalmas lehetőséggel, Hugo Lloris ugyanis jó irányba vetődött Agüero lövésénél, és hárította a 11-est.

Az eset érezhetően megfogta a vendégeket, a Tottenham pedig egyre bátrabban ment előre, aminek a 24. percben kis híján meglett az eredménye: Alli cselezgetett a baloldalon, majd adott középre, mielőtt felrúgták, a labda a középen üresen álló Kane-hez került, az angol támadó azonban annyira meglepődött, hogy senkitől sem zavartatva Edersonba lőtt.

A játékrész második felében is a Spurs játszott jobban,

de hiába volt lehetősége Szonnak, Alderweireldnek és Rose-nak is a gólszerzésre, nem sikerült megszerezni a vezetést.

Az első félidő legfontosabb jelenete: Agüero kihagyja a Dany Rose kezezése után megítélt büntetőt Forrás: AFP/Ian Kington

A második játékrészt is a vendégek kezdték jobban Sterling kínálta meg Llorist rögtön fordulás után. Nem sokáig késett a Spurs válasza, Szon lőtt kapura, de kb. 20 méterről, a tizenhatos jobb sarkáról leadott csavarása kevéssel a jobb kapufa mellett hagyta el a pályát. A következő percekben az orvosi stáboké volt a főszerep, Ederson saját csapattársával, Otamendivel ütközött, ami után ápolni kellett.

Harry Kane ennél is rosszabbul járt, Delphet próbálta szerelni a félpályán, ám ő jött ki rosszabbul a párharcból, és sántikálva hagyta el a pályát, ketten támogatták be az öltözőbe,

Lucas Moura érkezett a helyére.

A folytatásban érezhtően egyik csapat sem akart felesleges kockázatot vállalni, inkább távoli lövésekkel próbálkoztak a játékosok, ezek hatástalanítása azonban sem Edersonnak, sem Llorisnak nem okozott gondot.

A 78. percben aztán Szon Hung Min megunta a tétlenséget,

Eriksentől kapott labdát a jobb oldalon, és bár rosszul vette át, az alapvonalon megmentette, majd Delph mellett egy jó csel után laposan a kapuba lőtt. A videobíró ellenőrizte a szituációt, nem volt les, és kint sem volt a labda, így érvényes volt a gól!

Az ekkor már pályán lévő Gabriel Jesus mellé a 88. percben De Bruynét és Sanét is beküldte Guardiola, ám lényegi változást ők sem hoztak a City enervált támadójátékába. A Tottenham 1-0-s győzelmével kedvező helyzetből várhatja a jövő heti visszavágót, ahol a mai teljesítménynél jóval többre lesz szüksége a Manchester Citynek, az elődöntőhöz.

Liverpool–FC Porto

Jürgen Klopp csapata egy évvel ezelőtt is összekerült a portugálokkal, akkor

a nyolcaddöntőben egy idegenbeli 5-0-val le is rendezték a párharcot,

amelyet egy békés 0-0 követett az Anfiled Roadon. Ezúttal a legjobb nyolc között került össze a két alakulat, most viszont Liverpoolban játszották az első meccset. A Porto bátor taktikával érkezett Angliába, mégis korán hátrányba került: a hatodik percben Mané kapott remek indítást a balszélen, majd centerezett, Firmino lekészítése után pedig

Naby Keita lőtt 14 méterről, a labda pedig a menteni igyekvő Torresről pattant védhetetlenül a tehetetlen Casillas kapujába.

Roberto Firmino (b) és Naby Keita (j) góljaival már a szünetben magabiztos volt a Liverpool előnye Forrás: AFP/Lluis Gene

A folytatásban is a Pool akarata érvényesült, a 28. percben pedig egy szép akció végén

Firmino megduplázta az előnyt.

A Porto főleg Mariga révén próbált veszélyeztetni, ám két komolyabb lehetőségét is védte Alisson. Jürgen Klopp csapata viszont legalább egyet lőhetett volna még, de Szalah mindkét ígéretes helyzetét elrontotta.

A szünetet követően azonnal megszerezte a harmadik gólt a Liverpool, Henderson védelem mögé beívelt labdájára Mané érkezett lendületből, majd lőtt kapásból a hálóba,

de a spanyol játékvezető, Mateu Lahoz les miatt nem adta meg a találatot.

Klopp csapata a kétgólos előny birtokában érezhetően visszavett az iramból, a Porto pedig hiába próbálkozott, komoly lehetőséget továbbra sem tudott kialakítani. A hajrában mindent egy lapra feltéve támadtak a portugálok a rendkívül fontos idegenbeli gólért, ám nem jött össze a szépítés, így Jürgen Klopp együttese nagy lépést tett a továbbjutás felé.

Bajnokok Ligája, negyeddöntő, első mérkőzések:
Tottenham Hotspur (angol)-Manchester City (angol) 1-0 (0-0)
gól: Szon (78.)

FC Liverpool (angol)-FC Porto (portugál) 2-0 (2-0)
gól: Keita (5.), Firmino (26.)

A visszavágókat jövő héten szedán, április 17-én rendezik.