Bede Ferenc: Érthetetlen, mit vizsgált a videobíró

fbl Horizontal
German referee Felix Brych checks the VAR (Video Assistant Referee) during the UEFA Champions League quarter-final second leg football match between Barcelona and Manchester United at the Camp Nou stadium in Barcelona on April 16, 2019. (Photo by LLUIS GENE / AFP)
Vágólapra másolva!
Kedden este a Bajnokok Ligája-negyeddöntő visszavágó mérkőzésén az FC Barcelona könnyed, háromgólos győzelmet aratott a Manchester United felett a Camp Nouban, míg az Ajax a Real Madrid után a Juventus ellen is idegenben harcolta ki a továbbjutást. Az Origo szakértője, a korábbi FIFA-játékvezető, Bede Ferenc szerint a Juventus-Ajax mérkőzésen fölöslegesen használták a videobírót, míg Barcelonában a meccs elején Felix Brych megfosztotta a jogos tizenegyestől a katalán csapatot, de szerencsére a döntése nem befolyásolta a továbbjutás kérdését.
Bede Ferenc szerint a VAR-rendszert túl sokat használták Torinóban Forrás: Origo

„A Juventus-Ajax mérkőzés 28. percében Ronaldo gólszerzése után a játék nem folytatódott, mivel a videobíró szerint a gólt megelőzően a büntetőterületen belül szabálytalankodtak az Ajax védőjátékosával.

A visszajátszáson tisztán látszott, hogy az Ajax csapatkapitánya lökte el csapattársát a gól előtti pillanatban, így nem tudni, mit látott a VAR, és miért akarta érvényteleníttetni a szabályos találatot.

A 34. percben az Ajax egyenlítő gólja után sokat állt a játék,

nem volt érthető, mit ellenőrzött a VAR, hiszen egyértelműen nem volt lesállás, a jobbhátvéd posztján mélyen helyezkedett a hazai játékos, Federico Bernardeschi.

A 90. percben a büntetőn belül Blind mellén megcsúszva karjára vágódott a labda, és a francia játékvezető helyesen tovább engedte a játékot, mivel

Blind karja a szituációnak megfelelő természetes testhelyzetben volt, így nem beszélhetünk szándékos kezezésről.”

Az FC Barcelona-Manchester United összecsapáson is volt egy kérdéses eset. Bede Ferenc szerint Felix Brych jogos büntetőtől fosztotta meg a katalán csapatot, szerencsére a hibája nem befolyásolta a találkozó végkimenetelét.

„A mérkőzés 10. percében a büntetőterületén belül Fred belépett Rakitic elé, aki átesett a lábán. A játékvezető kis fáziskésés után büntetőt ítélt. A VAR-rendszer az eset elemzése után felhívta a játékvezető figyelmét a szituáció megnézésére.

– mondta Bede Ferenc, az Origo szakértője.