Bede Ferenc: Elfogadható döntést hozott a videobíró

fbl Horizontal CHAMPIONS LEAGUE QUARTER-FINAL FOOTBALL
Referee Bjorn Kuipers checks the VAR screen before awarding a penalty for a hand ball by Tottenham Hotspur's English defender Danny Rose during the UEFA Champions League quarter-final first leg football match between Tottenham Hotspur and Manchester City at the Tottenham Hotspur Stadium in north London, on April 9, 2019. (Photo by Ian KINGTON / AFP)
Vágólapra másolva!
Kedden este a Tottenham Hotspur-Manchester City és a Liverpool-FC Porto Bajnokok Ligája negyeddöntőkben is kapott munkát a videobíró. A Londonban rendezett angol házirangadón a holland Björn Kuipers játékvezető már a 11. percben tizenegyest ítélt a videobíró segítségével, míg a Mersey-partján a spanyol Antonio Mateu Lahoz nem vette igénybe a technikát egy kérdéses tizenegyes-szituációban. Az Origo szakértője, a korábbi FIFA-játékvezető, Bede Ferenc szerint a bírók jó döntéseket hoztak a keddi játéknapon.
Bede Ferenc az Origo szakértője, korábbi FIFA-játékvezető Forrás: Origo

„A mérkőzés 10. percében Raheem Sterling a kapu felé rúgta a labdát, amikor a hazai játékos, Danny Rose a büntetőterületen belül elé vetődött, és a labda a megemelt nem természetes testhelyzetben lévő bal karját érintve játéktéren kívül került.

A VAR-rendszer jelezte a játékvezetőnek, hogy nézze vissza a szituációt, aki a videokontrol után jogosan ítélt büntetőrúgást a vendégcsapat javára és sárga lapot adott, hiszen Rose egy kapu felé tartó labdát akadályozott meg szándékos kezezésével" – mondta Bede Ferenc a Manchester City tizenegyeséről.

„A mérkőzés 30. percében egy érdekes jelenetnek lehettünk szemtanúi.

A Liverpool kapusa Alisson Becker a kapuelőtéren belül állva beleütött a labdába, ami a közvetlen közelében álló csapattársa, Alexander-Arnold kezének vágódott, ami a testéhez viszonyítva merőleges helyzetbe lendült a kontaktus pillanatában. A képanyag nem volt teljesen perdöntő, de labda még a játéktéren belül ütközött a kéznek.

A spanyol játékvezető egy gyors kivárás után továbbengedte a játékot, mert a VAR nem jelzett szabálytalanságot számára. A liverpooli játékos kéztartása nem tűnt természetesnek, azonban valószínű, hogy a jelenlegi értelmezés alapján,

– tette hozzá Bede Ferenc.

A Tottenham otthon sokkolta a Cityt, a Liverpool hozta a kötelezőt

Egyhónapos szünet után a negyeddöntőkkel folytatódtak a labdarúgó Bajnokok Ligája küzdelmei. A keddi mérkőzéseken a Liverpool a Portót fogadta, és verte magabiztosan, a Manchester City pedig nagy meglepetésre 1-0-ra kikapott a Tottenham új otthonában, így nehéz helyzetből várhatja a jövő heti visszavágót.