Élő:

Az UEFA megmagyarázta a sokat bírált videobírói ítéleteket

Felix Brych
German referee Felix Brych (C) reviews the VAR for Ajax's third goal during the UEFA Champions League round of 16 second leg football match between Real Madrid CF and Ajax at the Santiago Bernabeu stadium in Madrid on March 5, 2019. (Photo by GABRIEL BOUYS / AFP)
Vágólapra másolva!
Pénteken az UEFA részletes közleményt adott ki, amelyben megmagyarázta a hétközi Bajnokok Ligája-mérkőzésen hozott videobírói döntéseket.

Real Madrid-Ajax

Az Ajax harmadik gólja előtt felmerült, hogy a labda elhagyta a játékteret. Az UEFA szerint „nem volt perdöntő bizonyíték arra, hogy a labda teljes terjedelmében kint volt-e, vagy sem, de a partjelző tökéletes pozícióban állt, és úgy ítélte meg, hogy nem volt kint. Ezért nem volt rá szükség, hogy a vezetőbíró is megnézze az esetet. Következtetésképp jó döntés született, hogy nem avatkoztak közbe, a gól jogos volt”.

Az UEFA szerint nem volt kint teljesen Forrás: uefa.com

Porto-Roma

A Porto-Roma meccs 2x15 perces hosszabbításában két kérdéses szituáció is volt. A 116. percben a római Florenzi rántotta vissza Andrádét, amiért Cakir először nem ítélt büntetőt, de aztán visszanézte a felvételt. „A videobíró megerősítette, hogy a támadó nem volt lesen, ezután megkérdezte Cakirt, hogy szerinte történt-e lerántás. Mivel Cakir nem látta tisztán az esetet, kiment a pálya szélére, és a felvételek meggyőzték őt arról, hogy büntetőt kell fújnia” – indokol az UEFA.

A nem les és a visszarántás Forrás: uefa.com

A 121. percben a portói Mariga rúgta össze Schick bokáját, de itt Cakir nem ítélt büntetőt, és a videobíró sem avatkozott közbe, pedig a szabálytalanság egyértelmű volt. „A bíró közel volt az esethez, és úgy ítélte meg, hogy nem történt szabálytalanság. A bíró nem indította újra a meccset, ezért a VAR-nak nem volt elég ideje minden kameraállást megvizsgálnia. Az ellenőrzés viszont megtörtént, de ez alapján nem találtak egyértelmű bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy Mariga szabálytalanságot követett el. Ezután tájékoztatták Cakirt, hogy nem történt nyilvánvaló hiba, így nem szükséges megnéznie a felvételt a pálya szélén.”

PSG-MU

2-1-es MU vezetésnél a 91. percben Dalot lövésébe a felugró Kimpembe kézzel ért bele. A játékvezető szöglet helyett megállította a játékot és kiment a pálya szélére visszanézni a felvételt. „Miután a videobíró minden szögből megnézte az esetet, azt javasolta Skominának, hogy nézze meg ő is. Skomina úgy ítélte meg, hogy a lövés nem elég közelről érkezett ahhoz, hogy vétlen kezezésről legyen szó, ráadásul a védő keze nem volt szorosan a teste mellett, így a kapu irányába tartó labda útját akadályozta. A bíró ezért ítélt büntetőt” – magyarázza az UEFA.

Ez a megítélt büntető végül a PSG kiesését jelentette.

Az Origo a saját játékvezető-szakértőjét is megkérdezte az esetekkel kapcsolatban, az ő véleményét ITT lehet elolvasni.