Vágólapra másolva!
Kedden este az Ajax Amsterdam 4-1-re legyőzte a Real Madridot a Bajnokok Ligája nyolcaddöntő visszavágó mérkőzésén, ezzel kiejtette a címvédőt a legrangosabb európai kupasorozatból. A holland csapat sikere szenzáció, azonban korántsem váratlan, ugyanis az Ajax az utóbbi években újra ontja a tehetségeket, akikért sorban állnak Európa legjobb csapatai.

Az Ajax az E csoportból jutott tovább a második helyen, három győzelemmel és három döntetlennel. Az amszterdami csapat erejét mutatja, hogy a csoport favoritjával, a Bayern Münchennel kétszer is döntetlent játszott, ráadásul mindkét mérkőzésen közelebb állt a győzelemhez.

A jelenlegi Ajax remek ötvözete a rutinos játékosoknak és a fiatal tehetségeknek. Nagy öregek között ott van a 28 éves Daley Blind, aki tagja volt a 2014-es vb-bronzérmes holland csapatnak, és négy évig a Manchester Unitedban futballozott.

Sokakat meglepett, amikor Dusan Tadics 2018 nyarán a Premier League-ből az Ajaxhoz igazolt Forrás: AFP/Gabriel Bouys

És persze nem hagyhatjuk ki Dusan Tadicsot sem, aki két gólpasszal és egy góllal vette ki a részét a Real Madrid kiejtéséből. A 30 éves szerb támadó szintén négy évet futballozott a Premier League-ben, 162 mérkőzésen 24 gólt szerzett és 35 gólpasszt osztott ki a Southamptonban.

És ott van a jövő két legnagyobb csillaga: Matthijs de Ligt, aki 19 éves létére már a csapatkapitánya karszalagot is megkapta Johan Cruyff egykori klubjában, és a 21 éves Frenki de Jong, akiért már 75 millió eurót kifizetett az FC Barcelona. De Jong nyáron csatlakozik a Barcához, de a katalánok De Ligt megszerzéséről sem tettek még le. A Barcánál de Ligt személyében látják a világ- és Európa-bajnok Gerard Piqé helyettesét. Az Ajax védője a holland focitörténelem harmadik legfiatalabb játékosa lett, aki 19 évesen és 62 naposan eljutott tíz válogatott fellépésig.

Hamarosan Matthijs de Ligt lehet a világ legdrágább védője Forrás: AFP/Gabriel Bouys

A spanyol sajtóban korábban arról írtak, hogy az FC Barcelona 130 millió euróért vinné a két szupertehetséget. De Jongot 75 millióért már megszerezték, de a Real Madrid elleni siker után nem lenne meglepő, ha az Ajax vezetősége feljebb srófolná De Ligt árát, így a két játékos eladása bőven meghaladhatja majd a 130 millió eurót.