Vágólapra másolva!
Lacina Traoré, Enisz Ben-Hatira, David N'Gog, Isael, Ivan Petrjak, Gheorghe Grozav vagy éppen Armin Hodzic, csak néhány név azon légiósok közül, akik az utóbbi időben valamelyik magyar élvonalbeli csapathoz igazoltak, nem kis meglepetést okozva. Pályafutásuk, történetük és életkoruk különböző, egyvalamiben viszont hasonlóak: egy érdekes folyamat részei.

A magyar futball történelmében azért nem egyedi, hogy jó nevű labdarúgók igazoltak az NB I-be, elég csak az olasz válogatott legendát, Giuseppe Signorit (FC Sopron), a brazil válogatott Túliót (Újpest), a holland válogatott Glenn Heldert (MTK), a csehek kiválóságát, Marek Heinzet (Ferencváros) vagy éppen a lengyel Robert Warzychát (PMFC, Honvéd) említeni, ezek a labdarúgók azonban

már inkább a pályafutásuk végén, amolyan levezetésképpen színesítették a magyar focit.

Marek Heinz meghatározó alakja volt a Fradinak Forrás: MTI/Kollányi Péter

Az utóbbi időben Magyarországra igazolt futballisták viszont kiváló korban vannak, talán futballistaként a legjobban, és mindannyian tettek már le annyit az asztalra, hogy az NB I-nél akár nívósabb bajnokságban is megállnák a helyüket.De akkor mi vonzotta ide a korábban a Liverpoolban, a Hertha BSC-ben, a Monacóban, a Dinamo Zagrebben, a Sahtar Donyeckben vagy éppen a Krasznodarban megfordult játékosokat, akik közül jelenleg többeket is több millió euróra értékelnek? Szabados Gábor sportközgazdász szerint ennek anyagi és szakmai oldala is vannak.

az MLSZ központi bevételei révén - Szerencsejáték Zrt., tévés jogdíjak. A pénz mellett viszont szakmai részei is van a történetnek, például a magyar válogatott Európa-bajnoki szereplése, vagy most a MOL Vidi Európa-liga-menetelése. Ezek mind emelik az NB I presztízsét, így esetleg olyan játékosok is jöhetnek a magyar bajnokságba, akik korábban simán elutasították volna az ajánlatot. Viszont azt is látni kell, hogy

elsősorban szabadon igazolható focisták érkeznek, akiknek a fizetésüket kell kigazdálkodniuk a kluboknak.

Vannak kivételek is, mint például a Vidi esetében Armin Hodzic, akiért nagyobb összeget fizetett a Dinamo Zagrebnek a székesfehérvári csapat, de jelenleg még nem ez az elsődleges út" – mondta az Origónak Szabados Gábor.

Ha már szóba került Armin Hodzic, a 24 éves bosnyák válogatott támadó meghatározó tagja volt a horvát kirakatcsapatnak, a Dinamo Zagrebnek – a horvát bajnokságban 81 bajnokin 37 gólt szerzett –, amely nem mellesleg azóta bejutott az Európa-liga nyolcaddöntőjébe, ő mégis a Vidhez igazolt 2018 nyarán klubrekordot jelentő összegért (valahol 2 és 2,4 millió euró között). A játékos korábbi nyilatkozata szerint többek között azért is szerződött a Vidihez, mert a horvát és a magyar bajnokság azonos játékerőt képvisel.

viszont a magyar csapatok közül csak a Vidiért szerettem volna otthagyni a Dinamót, hiszen itt nagy célokért küzdhetek, és pályára léphetek Európában is" – árulta el a támadó.

Armin Hodzic sokba került a Vidinek Fotó: Polyák Attila - Origo

Nagyon nem lőtt mellé, mivel a magyar csapattal is eljutott az El csoportköréig, de a székesfehérvári együttesben a 26 találkozón lőtt négy góljával azért nem lehet maradéktalanul elégedett. A kakukktojás Hodzicon kívül a több, fent említett játékos mind szabadon igazolhatóként érkezett, de a bérüket ki kell gazdálkodniuk a kluboknak. Szabados Gábor betekintést engedett abba is, hogy gazdasági szempontból hogy néz ki a történet.

„Komoly előnyt jelent, hogy az ekho szerinti adózás miatt ugyanakkora bruttó összegből nagyobb nettó összegből tudnak gazdálkodni a klubok a fizetések terén. Például ha más országban egy csapatnak tízezer eurója van egy adott időszakra, abból ötezer euró marad a játékosnál, addig ez itthon nyolc és félezer eurót jelent, ami pedig nagy különbség. Ez pedig azt is jelenti, hogy olyan külföldi klubokkal is fel tudják venni a versenyt a magyar csapatok, amelyek költségvetésének csak a 60-70 százalékát érik el egyébként. Így olyan játékosokat is Magyarországra lehet csábítani, akik inkább Ciprusra, vagy éppen Izraelbe mentek eddig. Persze

– árulta el a sportközgazdász.

Úgy néz ki, fel is vesszük, mivel tényleg minőségi légiósokat sikerült Magyarországra csábítaniuk a kluboknak. A Budapest Honvéd mindjárt két nagy fogást is fel tud mutatni.

David N'Ngog játszott többek között a PSG-ben a francia élvonalban, de 99 Premier League-meccsen is pályára lépett

– ennek nagy részét a Liverpoolban –, amelyeken 12 gólt szerzett, és még midig csak 29 éves. A másik kispesti sztár, Enisz Ben-Hatira Dárdai Pál Herthájában volt meghatározó játékos, a 30 esztendős Tunézia válogatott középpályás 101 Bundesliga-meccsen 15 gólt szerzett, és 12 gólpasszt is adott. Hatirának azért kellett távoznia Berlinből mert egy Werder Bremen elleni meccset követően hevesen kritizálta csapattársait, sőt Mitchell Weiserrel durván össze is szólalkozott.

Enisz Ben-Hatira erősítést jelenthet Kispesten Forrás: AFP/ODD ANDERSEN/Odd Andersen

A Ferencvárosnál is sikerült itthon komoly erősítésnek mondható labdarúgókat igazolni. A szélső Ivan Petrjak a Sahtar Donyecktől érkezett 2018 nyarán kölcsönbe a zöld-fehérekhez, az ötszörös ukrán válogatott játékos a 2 millió eurós értékével pedig a negyedik legdrágább játékosnak számít az NB I-ben. A kiváló játékával pedig hétről hétre bizonyítja is, hogy az egyik legjobb légiós itthon. A legutóbb a Kajrat Almatiban játszó 30 éves brazil

Isael télen került az FTC-hez, az értéke megközelíti a 3 milliót (2,8 millió), ezzel pedig rögtön az OTP Bank Liga legértékesebb futballistája is lett.

Isael da Silva Barbosa (elöl) küzd Claudio Marchisio ellen Forrás: Sputnik/Alexander Galperin

Ennek ellenére mégis talán azt lehet mondani, hogy a két legérdekesebb NB I-es érkező Lacina Traoré és Gheorghe Grozav, akik a legjobb futballista korban vannak, nagy nemzetközi tapasztalattal rendelkeznek, és ráadásul még nem is a bajnoki cím legnagyobb esélyeseihez kerültek.

Az egykor az Evertonban és a Monacóban, a Bajnokok Ligájában is futballozó csatár, Lacina Traoré 13-szor szerepelt az elefántcsontparti válogatottban, amellyel 2015-ben Afrikai Nemzetek Kupáját nyert. Most 28 évesen nagy meglepetésre

az Újpestben bizonyíthat a korábban 16 millió euróra is értékelt támadó.

Mindenesetre Traoré lefutotta az ilyenkor szokásos köröket, a teljesítményét pedig majd meglátjuk a jövőben.

„Tudom, hogy ez a klub gazdag múlttal, fantasztikus eredményekkel rendelkezik, és óriási tradícióval. Minden erőmmel szeretném

– nyilatkozta Lacina Traoré.

Az NB I tíz legértékesebb légiósa a Transfermarkt szerint

1. Isael: Ferencváros 2,80 millió euró
2. Lacina Traoré: Újpest FC 2,50 m.
3. Armin Hodzic : MOL Vidi FC 2,00 m.
3. Ivan Petrjak: Ferencváros 2,00 m.
3. Loïc Nego: MOL Vidi FC 2,00 m.
6. Davide Lanzafame: Ferencváros 1,50 m.
6. Georgi Milanov: MOL Vidi FC 1,50 m.
8. Miha Blazic: Ferencváros 1,20 m.
8. Fernando Gorriarán: Ferencváros 1,20 m.
10. Igor Kharatin: Ferencváros 1,00 m.

A másik nagy rejtély, a 28 éves, 25-szörös román válogatott

Gheorghe Grozav, aki a kiesés ellen menekülő Kisvárda labdarúgójaként bizonyíthat a magyar élvonalban egy kalandos történet után.

A klub sportigazgatója, Révész Attila a Magyar Nemzetnek elmondta, Grozavot nem ügynökök ajánlották neki, véletlenül talált rá. Révész pontosan tudta, hogy Grozav nem a Kisvárda szintje, sőt talán úgy általában a magyar NB I-gyel sem kompatibilis, de fejébe vette, hogy megszerzi, és végül ha kacskaringós úton – több ismerőse is a segítségére volt – , de így is lett. Végül, ahogy meglátta a kisvárdai létesítményeket, azt mondta, nemcsak a bajnokság végéig akar maradni, hanem még plusz egy évre aláírna. A többi már történelem, legutóbb a Ferencvárosi elleni MK-meccsen panenkázott be egy büntetőt.

„Sok szempont befolyásolhatta a döntésüket. Nem tudhatjuk, hogy Traoré esetében ez a katari ajánlat mennyire volt konkrét, mit tartalmazott volna a szerződés, mennyit játszott volna. Arról nem is beszélve, hogy

még csak 28 éves Traoré, Katarból pedig már nem lett volna visszaút számára komolyabb nyugat-európai bajnokságba, míg Magyarországról egy jó nemzetközi szerepléssel közel sem lehetetlen ez.

Grozav esetében pedig nagy vonzerő lehetett, hogy néhány órányi autóút választja el az otthonától, miközben nagyjából ugyanazt a pénzt megkaphatja, mintha Romániában játszana. A szerb labdarúgóknak is nagy vonzerő volt ez mindig, még akkor is, ha mostanság már kevesebben játszanak az NB I-ben, mint korábban" – tette hozzá Szabados Gábor.

A sportközgazdász úgy látja, ez a pozitív folyamat nem most kezdődött, a minőségi légiósok további erősítést jelentő labdarúgóknak nyithatják meg az utat, amely tovább emelheti a magyar bajnokság értékét.

„Amennyiben ilyen szintű játékosok érkeznek, mint Isael, Lacina Traoré, vagy éppen a már említett Hodzic,

"Korábban is megfigyelhető volt, hogy olyan focisták választották az NB I-et, akik az akkori csapatukkal Európa-liga.csoportkörbe jutottak, mint például a Puskás Akadémia albán válogatottja, Liridon Latifi, vagy a Ferencváros macedón középpályása, Sztefan Szpirovszki. A pénz mellett tehát a szakmai oldal is fontos, a kettő együtt hozhat eredményt" – árulta el Szabados Gábor.

A jövőben újabb kiváló légiósok jöhetnek az NB I-be Forrás: Origo

Nem felelőtlenség tehát kijelenteni, hogy a magyar bajnokság egyértelmű fejlődésnek indult,

már korántsem csak tucatlégiósok érkeznek az NB I-be, hanem korábban komoly topkluboknál megfordult játékosokat is lehet már látni az OTP Bank Ligában.

Most csak a legértékesebb játékosokkal foglalkoztunk, mellettük olyan labdarúgókat még nem is említettünk, mint például a bolgár válogatott Georgi Milanov (Vidi), a macedón válogatott Boban Nikolov (Vidi), a szlovén válogatott Miha Balzic (FTC), vagy éppen a grúz gólvágó, Zakaria Beglarishvili (Honvéd), aki nemrég még versenyben volt az Aranycipőért is.