Vágólapra másolva!
Az Ajax kedden este egy több mint három és fél éve íródó tündérmese végére tett pontot azzal, hogy a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének visszavágóján 4-1-re legyőzte, és ezzel kiejtette a Real Madridot. A királyi gárda sorozatban háromszor hódította el a legrangosabb európai trófeát, érdemes felidzéni a korábbi sikereket.

2015-2016

A szezonnak Rafa Benítezzel a kispadon vágott neki a Real és bár a bajnokságban nehezen tartotta a lépést a Barcával, ősszel nem lehetett panasz a BL-szereplésére. Bár a madridiak csak a második kalapból várhatták a sorsolást, nem kerültek nehéz csoportba: a PSG, a Sahtar Donyeck és a Malmö volt az ellenfél.

Cristiano Ronaldo vezérletével öt győzelemmel és egy döntetlennel zárták a kvartettet - a portugál hat meccsen összesen tízszer volt eredményes.

Télen edzőváltás történt a kispadon, Benítez munkáját ugyanis a bajnokságban való gyengélkedés miatt megköszönték, Zinédine Zidane követte, a döntést pedig utólag nevezhetjük a klub életében hozott egyik legjobbnak. A Bajnokok Ligájában a 16 között az AS Romát kettős győzelemmel, 4-0-s különbséggel (2-0, 2-0) búcsúztatták, a negyeddöntőben pedig a Wolfsburg következett. Óriási meglepetésre az odavágón 2-0-ra nyertek a németek, a visszavágón viszont Ronaldo mesterhármasával 3-0-ra nyert a Real, jöhetett az elődöntő Pellegrini Cityje ellen. Manchesterben gólnélküli döntetlent játszottak a csapatok, Madridban viszont Fernando öngóljával a Real győzött, így bejutott a milánói döntőbe. Ott a városi rivális Atlético szeretett volna bosszút állni a 2014-es fináléért, és bár Simeone legénysége közel volt hozzá, elmaradt a bravúr. Ramos és Carrasco góljaival a rendes játékidő és a hosszabbítás is 1-1-el zárult,

a büntetőpárbajt viszont a Real nyerte, megszerezve ezzel története 11. Bajnok Ligája trófeáját.

2016-ban a Real Madrid 11. BL-címét ünnepelhette Forrás: realmadrid.com

2016-2017

A Bajnokok Ligája 1991/92 óta íródó történetében még egyetlen csapatnak sem sikerült a címvédés. A Real Madrid azzal a céllal vágott neki a sorozatnak, hogy ezt a negatív szériát megtörje. A csoportkör ennek ellenére nem volt zökkenőmentes Zidane-ék számára, 3 győzelemmel és 3 döntetlennel csupán második helyen végeztek a Dortmund mögött, a Sportingot és a még Nikolics Nemanját foglalkoztató Legia Warszawa előtt. Tavaszra időzítették azonban a bombaformát, az egyenes kieséses szakasz első körében ugyanis 6-2-es összesítéssel (3-1, 3-1) búcsúztatták a Napolit. A negyeddöntőben a Bayern München volt az ellenfél, az a párharc is jól indult, hiszen az Allianz Arénában Ronaldo duplájával 2-1-re nyert a Madrid, a visszavágón viszont a bajorok ugyancsak 2-1-re diadalmaskodtak, jöhetett a hosszabbítás.

Amely sajnos Kassai Viktor - és csapatának - hibáiról maradt emlékezetes,

a magyar játékvezető ugyanis jogtalanul állította ki Arturo Vidalt, majd az emberelőnyben játszó hazaiaknak két les(gyanús)gólját is megadta. A Real mindenesetre továbbjutott, és az elődöntőt már az első meccsen elintézte (3-0), így a visszavágón a 2-1-es vereség is belefért az Atlético ellen. A fináléban a Juventus volt az ellenfél, de csak papíron, a pályán ugyanis csak egy csapatot láthatott a cardiffi Millenium Stadion közönsége.

Ronaldo duplázott, a királyiak 4-1-re nyertek, így megvédték címüket és történelmet írtak.

Címvédésével történelmet írt a Real Madrid a 2016/2017-es szezonban Forrás: Getty Images/2017 Getty Images/David Ramos

2017-2018

A legutóbbi kiírás csoportkörében a Tottenham, a Dortmund és az APOEL került a Real útjába, az előző évhez hasonlóan pedig ezúttal is csak második lett a Madrid. Ezúttal a Spurs előzte meg Zidane-ékat, igaz csupán egy ponttal, a német és a ciprusi rivális viszont alaposan lemaradt a két továbbjutó mögött.

A nyolcaddöntők slágerpárosításának ígérkezett a már Neymarral felálló PSG és a címvédő csatája, a várt izgalmak azonban elmaradtak.

A Real kettős győzelemmel (2-1, 3-1), 5-2-es különbséggel lépte le francia riválisát, a nyolc között viszont megintcsak megérintette a kiesés szele. Pedig Torinóban Ronaldo káprázatos ollózós góljának is köszönhetően 3-0-ra nyert a Madrid, ám a Juventus nem szerette volna, ha formalitás marad a visszavágó, és 61 perc alatt ledolgozta hátrányát. Hogy végül nem jött össze a csoda, arról egy kicsit (ismét) a játékvezető is tehetett: az angol Michael Oliver ugyanis a 98. (!) percben büntetőt ítélt a hazaiaknak, amit Ronaldo a kiállított Buffon helyére becserélt Szczesny kapujába bombázott, elődöntőbe lőve ezzel csapatát. Ott a Bayern München vehetett volna elégtételt az egy évvel korábbi sérelmekért, de csakúgy mint akkor, ezúttal is 2-1-re nyert a Real az Allianz Arénában. Bár a visszavágó megint szoros volt, a 2-2-es döntetlen után a madridiak jutottak a kijevi fináléba, ahol a Liverpool várt rájuk.

A döntő Bale ollózós góljáról és az angolok kapusának, Loris Kariusnak a bődületes hibáiról maradt emlékezetes,

meg persze arról, hogy a Real Madrid sorozatban harmadszor ült fel Európa trónjára.

Real Madrid Forrás: sportzwiki.com

Negyedszer biztosan nem fog, erről kedden este az Ajax fiataljai gondoskodtak.

Elnézve a madridiaknál jelenleg uralkodó viszonyokat, nagy kérdés, hogy ki, és leginkább mikor tehet rendet a klub háza táján?