Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
Ole Gunnar Solskjar csütörtökön három évre szóló szerződést írt alá a Manchester United csapatával. A decemberben kinevezett, akkor még csak ideiglenes menedzser fantasztikus eredményeket produkált, mégis két vereség után nevezték ki. Évi hétmillió font körül lesz a fizetése, ami nagyjából annyi, amennyit Jürgen Klopp kap Liverpoolban.

„Nagyon élveztük az elmúlt nyolc évet Norvégiában, a családom most is ott lakik, de hamarosan újra összeköltözünk. 2007-ben kezdtünk házat építeni Manchester mellett, végre 2019-ben be is költözhetünk” – mondta Solskjaer, akinek a házában most éppen a Liverpool védője, a holland Virgil van Dijk lakik, aki így kereshet új albérletet.

– mondta kinevezése után Solskjaer. – Mindig azt képzeltem, hogy lehetek a Manchester United menedzsere. Lehet, hogy naiv voltam, de mindig ez volt a végső célom, most pedig itt vagyok. Nagyon nagy megtiszteltetés és kiváltságos helyzet, amiben most vagyok. A múlttal nem foglalkozom, csak előre tekintek, de természetesen nagyon élveztem itt lenni játékosként is, szeretnék menedzserként is hasonlóan sikeres lenni.”

Ole Gunnar Solskjaer a hivatalos bejelentést követően Forrás: AFP/Oli Scarff

Solskjaer az idei célokat tekintve elmondta, ameddig van egy kis esély arra, hogy trófeát szerezzenek, addig mindent megtesznek érte, akkor is, ha a Barcelona az ellenfél a Bajnokok Ligájában, de a legfontosabb most az lenne, hogy sikerüljön az első négyben végezni a Premier League-ben, és indulni a BL-ben.

A menedzser elmondta, kinevezése után szinte azonnal beszélt Sir Alex Fergusonnal, és azt is, hogy lesznek nyári igazolások.

„Pontosan tudom, mi kell a Manchester Unitednek ahhoz, hogy címeket szerezzen, és azt is tudom, hogy sikeresek leszünk, de ígérgetni nem szeretnék. Lépésről lépésre kell fejlődnünk, nem tervezek radikális változásokat” – mondta Solskjaer, aki három hónap alatt újra a futballtérképre tette a Unitedet.

A lehetséges 39-ből 32 pontot szerzett a csapatával, és ott van a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében, mostantól azonban az lesz a legfontosabb feladata, hogy visszahódítsa a Premier League bajnoki címét.

„Azt várjuk, hogy újra nálunk legyen a PL-trófea, ugyanis ehhez vagyunk hozzászokva. Nem szeretnénk erre túl sokat várni, de fokozatosan kell haladnunk – mondta Solskjaer. – Remélem, amikor véget ér itt a munkám egyszer, akkor büszkén távozhatok. A csapatnak mindent meg kell tennie, ugyanis a fociban semmit nem kap senki érdemtelenül.”

Solskjaer játékosként tudta, mi kell a sikerhez Forrás: AFP/Robin Parker

Solskjaer korábbi csapata a decemberihez hasonlóan újra kap 500 ezer fontot, amiért elhappolták tőlük a norvégot, akinek az edzői stábja, Mike Phelan, Michael Carrick, Kieran McKenna és Mark Dempsey is marad az Old Traffordon.

Mekkora kockázat Solskjaer szerződtetése?

Erre a kérdésre keresi a választ Phil McNulty, a BBC szakírója is, aki szerint nem csak pozitív hatása lehet Solskjaer munkásságának.

Egyértelmű, hogy Solskjaer érkezésével visszatért a jókedv az Old Trafford környékére, amit nem szabad alábecsülni,

de Solskjaer azzal, hogy teljhatalmat kap, egészen új területre merészkedik.

Viszonylagos újoncként kell megbirkóznia a menedzseri teendőkkel, a magát a világ legnagyobb klubjaként számon tartó Manchester Unitednél.

Egyelőre nem tudhatjuk, milyen eredményességgel teszi majd a dolgát az átigazolási piacon, persze erre eddig nem is volt alkalma, januárban nem igazolt, kérdés, mennyire tud majd jól működni a gazdasági ügyekért felelős alelnökkel, a bankárnak csúfolt Ed Woodwarddal, akinek a poszt-Ferguson-éra sikertelenségét általában a nyakába varrják.

Solskjaer az első fontos lépést már megtette, eltüntette azt a mérget, amit Mourinho hagyott hátra,

megtalálta Paul Pogba új pozícióját, újra focistának tűnik Anthony Martial és Romelu Lukaku is.

A norvég menedzser megítélése innentől megváltozik, már nem azért van a csapatnál, hogy segítsen, és más munkáját kijavítsa, innentől minden egyes lépés az ő felelőssége lesz, minden kudarcért ő lesz a hibás, mindenért tartania kell majd a hátát, ami nem mindig egyszerű, ismerve az angol (sport)sajtót.

Ole Gunnar Solskjaer vezetésével a Manchester United visszajutott a legmagasabb szintre Forrás: AFP/Anne-Christine Poujoulat

Roberto Di Matteo a Chelsea-nél ideiglenes menedzserként nyert FA-kupát és Bajnokok Ligáját is, majd Abramovics véglegesítette, novemberben pedig már nem ő volt a Chelsea menedzsere.

Solskjaer csapata legkésőbb nyáron már Solskjaer csapata lesz. A korábbi keret egyelőre nem változott, nagy kérdés, van-e a játékosokban annyi, hogy megnyerjék valamikor a bajnoki címet – ezt korábban nem bizonyították. A norvégnak inkább előbb, mint utóbb csapatot kell építeni, ami nem egyszerű feladat, Ferguson óta ez nem is sikerült senkinek.

A játékosokkal nemcsak jó, hanem rossz híreket is kell majd közölni, ez pedig mind-mind új feladat lesz a norvég szakember számára.

Az sem véletlen, hogy sokan azt várják, végre lesz sportigazgató Manchester vörös felében is, mint Txiki Begiristain a Citynél, ezzel levéve pár teendőt a menedzser vállairól. Valaki, aki segít az átigazolásokban, az utánpótlás áttekintésében, és a napi, nem szorosan a futballszakmai kérdéseket érintő feladatokban.

Az igazi teszt most következik Ole Gunnar Solskjaer számára.

Szavazzon!

Ön szerint jó döntés volt Solskjaer véglegesítése?

A manchesteri legendák mind örülnek

„Nem gondoltam volna, hogy ez megtörténik, amikor decemberben kinevezték. Az eredmények és a hangulat is gyökeresen megváltozott, megérdemli” – így Gary Neville.

„Gratulálok, Ole! Megérdemelted, Alig várom az idény hátralevő részét” – írta Wayne Rooney.

„Gratulálok barátom, előre a trófeákért” – mondta Peter Schmeichel, de csatlakozott a gratulálók közé Rio Ferdinand és a mostani csapat több tagja is.

A norvég aranylabdás, Ada Hegerberg szerint Solskjaer igazi nemzeti hős hazájában, korábbi csapata, a Molde is sok sikert kívánt neki.

Mindent egy helyen az Eb-ről