Harmincan láthatják a helyszínen Afrika legnagyobb focirangadóját

Egypt v Tunis - Africa Cup of Nations qualifier FBL AFR 2019 Alexandria mohamed salah salah Borg Al Arab stadium QUALIFIER soccer FOOTBALL caf AFRICA sports MATCH international match november 2018 Africa Cup Qualifier ES Setifienne Al Ahly SPORTING CLUB A
Egypts Mohamed Salah celebrates his goal during the Africa Cup of Nations qualifier match between Egypt and Tunis in Borg Al-Arab stadium in Alexandria, Egypt, on 16 November 2018. Egypts beat tunis 3-2. (Photo by Ahmed Awaad/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Mindkét csapatot csupán 15-15 szerencsés buzdíthatta az egyiptomi bajnokság, és talán az egész afrikai foci csúcsrangadójána, az al-Ahli–Zamelek mérkőzésen.

A több mint 86 ezer férőhelyes Borg-al-Arab stadionban összesen harmincan látták a két kairói csapat összecsapását. A furcsa szám hátterében továbbra is a 2012-es Port Szaid-i stadionkatasztrófa áll, amikor az al-Maszri és az al-Ahli mérkőzésén kitört tömegverekedésben mintegy hetven szurkoló halt meg. Az egyiptomi szövetség akkor egy időre felfüggesztette a bajnokságot, és azóta is időről időre korlátozzák egy-egy mérkőzés nézőszámát.

Többen lesznek a pályán, mint a lelátón Forrás: NurPhoto/Ahmed Awaad/NurPhoto/Ahmed Awaad

"Miután egyeztettünk a biztonsági erőkkel, úgy döntöttünk, hogy összesen harminc néző, csapatonként 15-15 jöhet be a stadionba" – mondta el Amer Husszein az egyiptomi szövetség versenybizottságának elnöke.

Az egyiptomi klubok nemzetközi kupameccseire és a válogatott mérkőzéseire nem vonatkozik a korlátozás, a két egyaránt hatalmas szurkolótáborral bíró kairói klub találkozóján azonban nem mertek kockáztatni a hatóságok. A bajnoki tabellát egyébként 22 forduló után a Zamalek vezeti 53 ponttal, az al-Ahli 51-el a második, és még 11 forduló van hátra.

Az további kérdéseket vet fel, hogy, ha az egyiptomi szövetség a saját bajnokságában nem tudja garantálni a biztonságot, akkor mi lesz nyáron, amikor az ország ad otthont az Afrikai Nemzetek Kupájának, ahol 24 ország csapatát kísérik majd el a szurkolók.