A Liverpool kiejtette a Bayernt, Messiék ötöt lőttek a Lyonnak

Horizontal
Liverpool's Dutch defender Virgil van Dijk celebrates scoring the 1-2 goal with his team-mate Brazilian midfielder Roberto Firmino (R) during the UEFA Champions League, last 16, second leg football match Bayern Munich v Liverpool in Munich, southern Germany, on March 13, 2019. (Photo by Christof Stache / AFP)
Vágólapra másolva!
A Liverpool idegenben 3-1-re legyőzte a Bayern Münchent, így negyedik angol csapatként bejutott a Bajnokok Ligája negyeddöntőjébe. A Barcelona meggyőző játékkal 5-1-re verte a Lyont.

A nyolcaddöntők egyik legkiélezettebb párharcától mindenki látványos és szórakoztató játékot várt, de ehhez képest állóháborút kaptunk, kevés helyzettel, és nulla góllal. A döntés tehát a visszavágóra maradt.

Gnabry főszerepet játszott a Bayern egyenlítő góljában Forrás: AFP/Christof Stache

A müncheni meccs is nehezen indult be, sokáig egyik kapu előtt sem alakult ki veszély. A Bayernnél Thiagónak volt egy távoli lövése, ami fölé szállt, a Liverpoolnál pedig Firminónak, ami mellé. A 26. percben aztán egy indításnál Neuer rosszul jött ki, Mané pedig addig forgolódott, amíg megtalálta a helyet, hogy a német fölött a kapuba emeljen. A bekapott gól után nagyobb kockázatot vállalt a Bayern, ennek ellenére komoly helyzetet nem tudott kialakítani. A szerencse mégis a hazaiak mellé állt, amikor a 39. percben Gnabry beadásába Matip rosszul ért bele, és a labda a liverpooli kapuban kötött ki.

1-1-nél a Bayernnek volt sürgősebb a dolog, mégis a második félidő elején az angolok játszottak jobban, és az 50. percben - a meccsen először - végig tudtak vinni egy gyors kontrát, amelynek végén Szalah lövését védte Neuer.

A kiesésre álló Bayern türelmesen játszott, várt a lehetőségre, ami a 60. percben meg is érkezett, de Gnabry lapos beadásáról Lewandowski centikkel lemaradt középen.

A 69. percben a Liverpool ismét megszerezte a vezetést, miután Milner jobb oldali szögletéből Van Dijk fejelt gólt.

Van Dijk gólja döntötte el a továbbjutást Forrás: AFP/Christof Stache

A Liverpool innentől kezdve kedvére kontrázhatott, és a 75. percben közel is állt a harmadik gólhoz, de Szalah túlvállalta magát, belebonyolódott a cselekbe, végül a Mané felé pattogó labdát Neuer rúgta el lábbal az utolsó pillanatban.

A 84. percben a Liverpool végleg eldöntött mindent, egy újabb kontra végén Szalah pörgette oda Manénak a labdát bal külsővel, aki közelről a kapuba fejelt.

A Liverpool győzelmével az is eldőlt, hogy idén négy angol csapat lesz a legjobb nyolc között: Kloppékon kívül a Manchester United és a City, valamint a Tottenham.

Összefoglaló ITT.

Barcelona-Lyon

A Barca 2013. májusa óta nem kapott ki hazai pályán a BL-ben, mégsem mehetett biztosra a Lyon ellen, amely az idei sorozatban még nem szenvedett vereséget, pedig a csoportkörben kétszer is játszott Pep Guardiola Manchester Cityjével (idegenben ráadásul le is győzte őket).

Messi nyitotta a gólok sorát Barcelonában Forrás: AFP/Pau Barrena

A Camp Nouban viszont esélye sem volt, a Barca az első perctől kezdve óriási fölényben játszott, sorra dolgozta ki a helyzeteket, és Messi panenkás büntetőjével már a 18. percben megszerezte a vezetést. A vendégek teljesen vissza voltak szorítva a saját tizenhatosukra, és csak az volt a kérdés, hogy a Barca mikor lövi meg a másodikat. A válasz: a 31. percben. Suárez ziccerben továbbadta a labdát Coutinhónak, aki közelről a kapuba passzolt. A játék képéről mindent elmond, hogy az első félidőben 61-39 volt a labdabirtoklási arány, a kapura lövések száma pedig 14-4.

A második félidőben csökkent a hazai nyomás, és ezzel párhuzamosan felbátorodott a Lyon, amely az 58. percben Tousart góljával szépített - a gólt megvideozták, de a játékvezető végül megadta a találatot. A gól csak egy rövid periódus erejéig fogta meg a Barcát, a 78. percben Messi egy lövőcsellel két védőt küldött el, majd belőtte a harmadikat, pár perccel később pedig a kontrával felfutó Piquének osztott ki egy gólpasszt. A 86. percben a csereként beállt Dembélé is gólt szerzett, így a vége kiütéses 5-1-es katalán siker lett.

Összefoglaló ITT.

Bajnokok Ligája nyolcaddöntő visszavágó, szerda
Bayern München-Liverpool 1-3 (1-1)
gsz.: Matip (39. - öngól), ill. Mané (26., 84.), Van Dijk (69.)
tj.: A Liverpool 3-1-es összesítéssel.

Barcelona-Lyon 5-1 (2-0)
gsz.: Messi (18. - büntetőből, 78.), Coutinho (31.), Piqué (81.), Dembélé (86.), ill. Tousart (58.)
tj.: A Barcelona 5-1-s összesítéssel.