Négyet lőtt az Ajax a Bernabéuban, a Real egy hét alatt elbukott mindent

fbl Horizontal
Ajax's Brazilian forward David Neres (C) celebrates past Real Madrid's Belgian goalkeeper Thibaut Courtois (R) and Real Madrid's Croatian midfielder Luka Modric (L) after scoring a goal during the UEFA Champions League round of 16 second leg football match between Real Madrid CF and Ajax at the Santiago Bernabeu stadium in Madrid on March 5, 2019. (Photo by GABRIEL BOUYS / AFP)
Vágólapra másolva!
Az elmúlt három évben BL-címvédő Real Madrid hazai pályán 4-1-re kikapott az Ajaxtól, így 5-3-as összesítéssel már a nyolcaddöntőben elbúcsúzott a sorozattól. Az eredmény csak egy dolog, a mutatott játék siralmas volt. A Tottenham idegenben is legyőzte a Dortmundot.

A párharc első meccsét a Real nyerte 2-1-re Amszterdamban. Az azóta eltelt három hétben a Real négy meccsből hármat is elveszített, kettőt ráadásul a Barcelona ellen a Bernabéuban (egy kupa, egy bajnoki), így a Solari-csapatnak már csak a Bajnokok Ligája maradt.

A Real kezdőcsapatából hiányzott a csapatkapitány Ramos, aki az első meccsen kikényszerített magának egy sárga lapot, hogy továbbjutás esetén biztosan ott legyen a negyeddöntőben, a trükk azonban rosszul sült el, mert az automatikus eltiltás mellett az UEFA további egy meccsre eltiltotta. Ramost Nacho pótolta a védelem közepén, előre pedig bekerült Vázquez a Clásicón kifüyült Bale helyett.

Remekül kezdték a meccset a hollandok, akik agresszívan, a párharcokba keményen beleállva próbálták nyomatékosítani, hogy a továbbjutásért jöttek a Bernabéuba. Ennek már a hetedik percben volt látszata, amikor Kroos labdavesztése után Ziyech megszerezte a vezetést, majd a 20. percben már 0-2 volt az eredmény, miután Tadic kiugratásából Neres rúgott gólt. A brazil szélső három perccel később lőhetett volna még egyet, de ziccerben túlságosan alápörgetett a labdának, ami így elment a kapu mellett.

Az Ajax nem csak, hogy bátran, de szórakoztatóan is játszott, és sokkal közelebb állt a harmadik gól megszerzéséhez, mint a Real a szépítéshez: a 33. percben Ziyech lőtt laposan a tizenhatos előteréből, Courtois csak éppen, hogy le tudott érni a labdára.

A Realnak a félidő elején és a végén volt egy-egy kapufája, közte viszont csak a nagy erőlködés, igazán komoly gólszerzési lehetőség nem. Solari ráadásul elveszítette Vázquezt és Viníciust, akiket sérülés miatt le kellett cserélni (Bale és Asensio jött helyettük).

20 perc alatt kettőt lőtt az Ajax a Bernabéuban Forrás: AFP/Gabriel Bouys

A második félidő elejét érthető módon megnyomta a Real, pár percen belül Asensio és Benzema is helyzetbe került, olyan nagyon azonban nem lovalhatták bele magukat a szépítésbe, mert az Ajax néhány passzból azonnal ott termett Courtois kapujánál.

Az 59. percben Benzema verte meg egy az egyben az emberét, majd lőtt éles szögből, de a labda elment keresztbe a kapu előtt.

A 62. percben Tadic egy zseniális lövéssel megszerezte az Ajax harmadik gólját, de utána percekig állt a játék, mert a gólt megelőző támadás egy olyan szituációból indult, amikor a labda elhagyta az oldalvonalat (kikockázva legalábbis úgy tűnt). Ennek ellenére a játékvezetőnek azt mondták a fülére, hogy a gól érvényes.

A 70. percben ugyan Asensio révén szépített a Real, de két percre rá Schöne egy bal oldali szabadrúgást átrúgott Cortouis feje fölött, 1-4.

A realosok várják az ítélethirdetést Forrás: AFP/Javier Soriano

A Realnak még csak szerencséje sem volt, a 83. percben De Jong veszített labdát a tizenhatos előtt, Modric önzetlenül lepasszolta volna a középen érkező Benzemának, a francia csatár azonban elcsúszott. Pár perccel később a másik oldalon is kimaradt egy nagy lehetőség, Ziyech a kapuval szemben állva, pár méterről csúnyán fölé lőtt egy beadást.

A Real végül emberhátrányban fejezte be a meccset, mert a hosszabbításban Nacho szabálytalanságért és reklamálásért kapott egy-egy sárga lapot, így kiállította a játékvezető.

A 4-1-es vereség azt jelenti, hogy az elmúlt három év győztese már a nyolcaddöntőben búcsúzott, ráadásul az elmúlt egy hétben a kupából is kiesett, és a bajnoki esélyei is teljesen elszálltak. Az egyetlen kérdés, ami maradt, hogy Solari kirúgásával megvárja-e a nyarat Florentino Pérez klubelnök.

Összefoglaló ITT.

Dortmund-Tottenham

A Dortmundnak háromgólos hátrányt kellett volna ledolgoznia a továbbjutáshoz, és ennek érdekében meg is tett mindent, a helyzetek alapján már az első félidőben kiegyenlíthette volna a párharcot, de minden kimaradt. Az angolok - érthetően - nem akartak sokat a meccstől, ültek a saját térfelükön, és várták, hogy kontrázhassanak.

Kane a semmiből szerzett vezetést a Tottenhamnek Forrás: AFP/Bernd Thissen

A második félidőben aztán egyszer rosszul zárt a dortmundi védelem, amit Kane azonnal ki is használt, így a németeknek még az a kevés esélyük is elszállt, ami volt. A Tottenham 4-0-s összesítéssel ment tovább a negyeddöntőbe.

Összefoglaló ITT.

Bajnokok Ligája nyolcaddöntő, visszavágó
Real Madrid-Ajax 1-4 (0-2)
gsz.: Asensio (70.), ill. Ziyech (7.), Neres (20.), Tadic (62.), Schöne (72.)
tj.: Ajax 5-3-as összesítéssel.
Dortmund-Tottenham 0-1 (0-0)
gsz.: Kane (49.)
tj.: Tottenham 4-0-s összesítéssel.