A CR-paradoxon: amennyire áldás, annyira átok is ő a Juventusnak

fbl TOPSHOTS Horizontal FOOTBALL BUST SHOUTING FRONT VIEW HANDS IN THE AIR
Juventus' Portuguese forward Cristiano Ronaldo celebrates after scoring during the Italian Serie A football match Juventus vs Parma on February 2, 2019 at the Juventus stadium in Turin. (Photo by Marco BERTORELLO / AFP)
Vágólapra másolva!
Egy látszólag jelentéktelen statisztika mutat rá a Juventus legnagyobb problémájára.

„A bajnokság új, de Ronaldo a régi” – mondhatnánk is akár, hiszen 17 góljával Ronaldo vezeti a Serie A góllövőlistáját. A Juventusnak 22 forduló után kilenc pont az előnye a második Napoli előtt, de a torinóiak már messze vannak attól a csúcsformától, ami az ősszel jellemezte őket. Múlt héten például sima 3-0-s vereséget szenvedtek az Atalantától az Olasz-kupában, szombaton pedig kétgólos előnyről ikszeltek a Parmával.

Ronaldo képtelen a kapuba találni szabadrúgásból Forrás: AFP/Marco Bertorello

A probléma összetett, jelenleg a komplett hátsó sor, azaz Barzagli, Chiellini és Bonucci is sérült, a középpályán Pjanicnak nincs helyettese, de a rengeteg gól ellenére a támadósorban sincs minden rendben. Ronaldo teljesítményét természetesen nem érheti kritika, de rajta kívül mindenki formán kívül van, ami viszont már visszavezethető a portugálhoz. Ronaldo mellett ugyanis csak Mandzukic találta meg a helyét, Douglas Costa, Bernardeschi és az elmúlt években parádésan játszó Dybala egyáltalán nem.

Dybala a kezdetektől fogva Ronaldo árnyékában futballozik, amit az is bizonyít, hogy esélye sincs odaférni a szabadrúgásokhoz – függetlenül attól, hogy Ronaldo a liga legrosszabb szabadrúgáslövője, 13 kísérletből egyszer sem talált a kapuba. Ebből adódik is a kérdés, hogy Ronaldo miért erőlteti mindenáron a szabadrúgásokat, mikor a Real Madridban is alig több mint 6 százalékos hatékonysággal rúgta azokat (450 kísérletből 30 gólt lőtt).

Az elmúlt években Dybala és Pjanic a legjobb szabadrúgáslövők között voltak Európában, de Ronaldo érkeztével ebben a tekintetben is felborult a hierarchia. A pocsék statisztika ellenére viszont úgy tűnik, hogy a portugál nem hajlandó lemondani az alfaszerepről, Massimiliano Allegri vezetőedző pedig nem akar, vagy nem tud közbeavatkozni. Mindenesetre ez az egész helyzet azt az üzenetet közvetíti, hogy

Ronaldo mindenkinél fontosabb.

Nehéz lenne belekötni a Juventus eddigi szezonjába, pláne, hogy a klub első számú célja idén a Bajnokok Ligája megnyerése, ott pedig továbbra is állnak (a nyolcaddöntőben az Atlético Madriddal játszanak), de amennyivel Ronaldo javíthatja az esélyeiket, ugyanannyival ronthatja is. Pontosan azért, mert rá tettek fel mindent.

CR és a Juve legnagyobb vágya idén biztosan nem teljesül

Az Atalanta elleni vereséggel eldőlt, hogy a Juventus idén sem triplázhat, azaz nem nyerheti meg egy szezonon belül a bajnokságot, a kupát és a Bajnokok Ligáját. Nincs olyan sorozat, amelyet Cristiano Ronaldo és a Juventus ne nyert volna már meg legalább egyszer, a hőn áhított triplázás azonban még hiányzik a gyűjteményükből.