Vágólapra másolva!
A Real Madrid idegenben 2-1-re győzött az Ajax ellen a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének első meccsén. A remekül futballozó hollandoktól még 0-0-s állásnál elvettek egy gólt – állítólag jogosan. A Tottenham legjobbjai nélkül is nagyon simán verte a Dortmundot, a visszavágó gyakorlatilag már csak formalitás.

A Ronaldo nélküli Real Madrid eleinte Santiago Solari irányításával sem nézett ki jól, az elmúlt egy hónapban azonban tízből nyolc meccsét megnyerte a csapat, és már csak hat pont a hátránya a bajnokságban a listavezető Barcelonával szemben. „Az ellenfelek újra félhetnek tőlünk" – jelentette ki határozottan Courtois a sajtótájékoztatón.

A madridiak összeállításából hiányzott az influenzás Varane, őt Nacho pótolta a védelem közepén, és a súlyproblémákkal küzdő Marcelo, akit Reguilón helyettesített. A hétvégi madridi derbin góllal visszatérő Bale ezúttal már a kezdőcsapatban kapott helyet.

A Reallal ellentétben az Ajaxnak nem megy az utóbbi időben, a téli szünet óta csak egy bajnokit nyertek, ráadásul a Feyenoord elleni rangadón súlyos 6-2-es vereséget szenvedtek.

A holland fiatalok elképesztő lendülettel kezdték a meccset, teljesen megszállták a Real térfelét, beleálltak a fizikai párharcokba, és labdaszerzés után direktben támadták a kaput. Már majdnem negyed óra telt el, amikor a madridiak először tudták hosszabb ideig megtartani a labdát, és rögtön helyzetbe is kerültek: a 18 éves Vinícius a bal oldalról befelé cselezve lőtt kapura, de Onana szögletre ütötte a labdát.

Az Ajax sokkal élesebb volt a Realnál az első félidőben Forrás: AFP/John Thys

Az Ajax első igazán nagy lehetősége a 26. percben adódott, amikor Tadic estében, Ramosszal a nyakán a kapufát találta el. Ennél is nagyobb helyzet volt tíz perccel később Ziyech-é, aki egy végletekig kijátszott akció végén nem tudta elpasszolni a labdát Courtois mellett.

A 38. percben egy szöglet utáni kavarodásból Tagliafico fejelt a kapuba, de a bíró a VAR segítségével visszafújta a gólt, mert szerinte az egyik Ajax-játékos lesen volt és amúgy is akadályozta Courtois-t.

A második félidő egy Real-lehetőséggel kezdődött: az 51. percben egy alapvonalról visszatett labdát Benzema lőtt a rövid sarok irányába, de Onana leért, és védett. Egy perccel később Neres iramodott kapura, és lőtt kisodródott helyzetből a gyengébbik lábával – Courtois-nak nem okozott gondot a védés.

A Real időközben átvette a játék irányítását, és a 60. percben meg is szerezte a vezetést: Vinícius szaladt el a bal szélen, befelé húzva megvert több embert, majd Benzemához passzolt, aki közelről felvágta a jobb felsőbe a labdát.

Benzema góljának pillanata Forrás: AFP/John Thys

Nem olyan lendülettel, mint az elején, de az Ajax ment az egyenlítésért, és néhány gyengébb kísérletet követően Ziyech góljával a 75. percben ki is egyenlített.

Nem maradt viszont iksz, mivel a 87. percben a Real kihasználta, hogy szétnyílt az Ajax, és Carvajal beadása után a csereként beállt Asensio góljával megnyerte az összecsapást. A hosszabbítás utolsó percében egyenlíthetett volna az Ajax, de Dolberg ziccerben elcsúszott, így az erőtlen lövését Courtois védeni tudta.

A visszavágót – amelyen Ramos sárga lapok miatt nem léphet pályára – március 5-én rendezik Madridban.

Ajax-Real 1-2

Tottenham-Dortmund

A Tottenham kezdte jobban a meccset, amely már a hetedik percben közel állt a gólhoz, amikor Lucas kapáslövése csak centikkel ment el a bal kapufa mellett. Ahogy telt az idő, úgy jött ki a szorításból a Dortmund, és Pulisic, valamint Witsel révén veszélyeztetett is, de Lloris kapus mindkét esetben védeni tudott. Az első félidő legnagyobb helyzetét is a Dortmund hagyta ki, a 45. percben Zagadou fejelt teljesen üresen öt méterről, de Lloris bravúrral hárított.

Szon góljával szerzett vezetést a Tottenham Forrás: AFP/Glyn Kirk

A szünet után a Tottenham rögtön megszerezte a vezetést, miután Verthongen bal oldali beadását Szon belsőzte a jobb felső sarokba – a hazaiaknak ez volt az első kaput eltaláló lövésük a meccsen.

A folytatásban türelmesen járatta a labdát a Tottenham (talán el is fogyott a Dortmund), eldugta azt ellenfele elől. A hajrában eldőlt a meccset (és valószínűleg a párharc is), miután Verthongen és Llorente is betalált, így az előzetesen talán egy picit esélyesebbnek vélt dortmundiak gyakorlatilag reménytelen helyzetből várják a hazai visszavágót.

A Tottenham érdemeit csak felnagyítja, hogy két sztárja, Alli és Kane sérülés miatt nem léphetett pályára.

Összefoglaló ITT.

Ajax–Real Madrid 1-2 (0-0)
gsz.: Ziyech (75.) – Benzema (60.), Asensio (87.)

Tottenham–Dortmund 3-0 (0-0)
gsz.: Szon (47.), Verthongen (83.), Llorente (86.)

2. félidő
90Sergio Ramos
87Marco Asensio
87Daniel Carvajal
83Lucas Vazquez
81Vinicius Junior
75Hakim Ziyech
75David Neres
73Lasse Schoene
73Karim Benzema
70Sergio Reguilon
61Gareth Bale
60Karim Benzema
60Vinicius Junior
53Hakim Ziyech
Összeállítások
Ajax4-2-1-3
Real Madrid4-3-3
Football Pálya
18
Marcos
Llorente
25
Thibaut
Courtois
2
Daniel
Carvajal
6
Nacho
Fernandez
4
Sergio
Ramos
23
Sergio
Reguilon
10
Luka
Modric
14
8
Toni
Kroos
11
Gareth
Bale
9
Karim
Benzema

Ajax

Kezdők
18Hassane Bande
24Andre Onana
12Noussair Mazraoui
4Matthijs de Ligt
17Daley Blind
31Nicolas Tagliafico
20Lasse Schoene
73
21Frenkie de Jong
6Donny van de Beek
22Hakim Ziyech
75
53
10Dusan Tadic
7David Neres
75
26Kostas Lamprou
2Rasmus Kristensen
3Joel Veltman
8Daley Sinkgraven
9Klaas Jan Huntelaar
25Kasper Dolberg
30Dani de Wit
Cserék

Real Madrid

Kezdők
18Marcos Llorente
25Thibaut Courtois
2Daniel Carvajal
87
6Nacho Fernandez
4Sergio Ramos
90
23Sergio Reguilon
70
10Luka Modric
14Casemiro
8Toni Kroos
11Gareth Bale
61
9Karim Benzema
73
60
28Vinicius Junior
81
60
22Isco
12Marcelo
17Lucas Vazquez
83
1Keylor Navas
3Jesus Vallejo
7Mariano Diaz
20Marco Asensio
87
24Daniel Ceballos
Cserék