Soha nem látott győzelem az Ázsia-kupa döntőjében

(SP)UAE-ABU DHABI-SOCCER-AFC ASIAN CUP 2019-FINAL-JPN VS QAT se
(190201) -- ABU DHABI, Feb. 1, 2019 (Xinhua) -- Almoez Ali (2nd L) of Qatar celebrates scoring during the final match between Japan and Qatar at the 2019 AFC Asian Cup in Abu Dhabi, the United Arab Emirates (UAE), Feb. 1, 2019. (Xinhua/Ding Xu)
Vágólapra másolva!
Története során először nyerte meg a katari válogatott a labdarúgók Ázsia Kupáját, miután a döntőben 3-1-re legyőzte Japánt.

A 2022-es világbajnokság házigazdája az első félidőben kétgólos előnyre tett szert, miután előbb Ali Almoez, majd Abdelaziz Hatem is bevette a japánok kapuját.

Előbbi játékos a kilencedik gólját szerezte a tornán, amivel egyrészt gólkirály lett, másrészt pedig megdöntötte az iráni legenda, Ali Daei egy tornán lőtt nyolcgólos rekordját.

Emlékezetes lett a rekorder találat:

De ez sem volt éppen csúnya gól:

A japánok a második félidő közepén szépítettek, ez volt az első és mint később kiderült az egyetlen gól, amit a katariak kaptak, de a 83. percben Katar egy büntetőt értékesítve lezárta a mérkőzést, és története során először nyerte meg az Ázsia Kupát, lett ezzel a kontinens kilencedik tornagyőztese Dél-Korea, Izrael, Irán, Kuvait, Szaúd-Arábia, Japán, Irak és Ausztrália után.

Győzelmével Katar megszerezte a jogot a 2021-es Konföderációs Kupán való részvételre.

Eredmény, Ázsia Kupa, döntő:
Katar–Japán 3-1 (2-0)
gól: Ali Almoez 12, Abdulaziz Hatem 27., Akram Afif 83. (11-esből), ill. Minamino 69.