CR és a Juve legnagyobb vágya idén biztosan nem teljesül

fbl Horizontal FOOTBALL BUST HAND OVER MOUTH DOWNCAST EYES
Juventus' Portuguese forward Cristiano Ronaldo reacts during the Italian Serie A football match Juventus vs Chievo Verona on January 21, 2019 at the Juventus stadium in Turin. (Photo by Marco BERTORELLO / AFP)
Vágólapra másolva!
Az Atalanta elleni vereséggel eldőlt, hogy a Juventus idén sem triplázhat, azaz nem nyerheti meg egy szezonon belül a bajnokságot, a kupát és a Bajnokok Ligáját.

Nincs olyan sorozat, amelyet Cristiano Ronaldo és a Juventus ne nyert volna már meg legalább egyszer, a hőn áhított triplázás azonban még hiányzik a gyűjteményükből. A madridi AS sportnapilap hívta fel rá a figyelmet, hogy bár Ronaldo és a Juventus is többször közel állt hozzá, hogy egy szezonon belül megnyerje az összes kiírást, amelyben elindult, idáig még egyszer sem sikerült. Az Atalanta elleni megsemmisítő vereséggel pedig eldőlt, hogy idén sem fog.

A Juventus szerdán 3-0-s vereséget szenvedett az Atalantától az Olasz-kupa negyeddöntőjében Forrás: AFP/Miguel Medina

Juve

A dolog azért is érdekes, mert a három sorozat közül (bajnokság, BL, kupa) a kupa a legkönnyebben megnyerhető. A bajnokságban kilenc hónapon át kell kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtani, a BL-ben pedig Európa legjobb csapatain át vezet az út a végső győzelemig. A kupában jobban kiütközik a tudáskülönbség, az pedig nem kérdés, hogy Olaszországban most már évek óta toronymagasan a Juventus a legjobb csapat. 2012 óta minden évben övék a bajnoki cím, és a kupában is hatból négyszer ők nyertek.

Bár még csak január vége van, az újabb ligaelsőséghez aligha férhet kétség, 21 forduló után ugyanis még mindig veretlen a csapat, és már 11 pont az előnye a második Napoli előtt. Azt mondják – jogosan –, hogy a BL-hez szerencse is kell, de Massimiliano Allegri vezetésével a Juventus évről évre közelebb került a szűk elithez, és az elmúlt négy évben kétszer is bejutott a döntőbe (2015-ben a Barcelonától, 2017-ben a Real Madridtól kapott ki). Azt túlzás lenne állítani, hogy idén ők a BL legnagyobb esélyesei, de az ötszörös győztes Ronaldo megszerzésével nagyobb az esélyük, mint korábban bármikor – ezért is lehet különösen fájó a kupakiesés, és így a triplázás esélyének elszalasztása.

CR-nek 16 év alatt még soha nem jött össze a tripla Forrás: AFP/Marco Bertorello

Ronaldo

Ronaldo 2003 óta játszik az élfutballban, a Manchester Uniteddel egyszer, a Real Madriddal négyszer nyerte meg a BL-t. Számtalan alkalommal nyert bajnoki címet és kupát, de a 15 év alatt egyszer sem tudta úgy alakítani a dolgokat, hogy mindez ugyanabban az idényben jöjjön össze. A legközelebb 2008-ban és 2017-ben állt hozzá, 2008-ban az MU-val bajnoki címet és BL-t nyert, de a kupában (FA-kupa) már a negyeddöntőben kiesett, 2017-ben pedig ugyanez volt a forgatókönyv, csak már a Real Madridban. 2014-ben BL-t és kupát nyert, a bajnokságban viszont csak harmadik lett az Atlético Madrid és a Barcelona mögött.

A futballtörténelemben eddig mindössze hét csapatnak sikerült tripláznia: a Celticnek 67-ben, az Ajaxnak 72-ben, a PSV-nek 78-ban, a Manchester Unitednek 99-ben, az Internek 2010-ben, a Bayern Münchennek 2013-ban, és a Barcelonának 2009-ben, valamint 2015-ben.

A Juventus-Ronaldo deal elsősorban a BL-győzelem miatt jött létre, de valószínűleg mindenki úgy kalkulált, hogy közben az olasz játszótéren is besöpörnek mindent. Ez 2019-ben már biztosan nem történik meg, de Ronaldo maximalizmusát ismerve, mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy mielőbb bevezesse a Juvét (és saját magát) a triplázók elitklubjába.