A lista, ahol Neymar csak harmadik, Ronaldo meg a top húszba is alig fér be

fbl TOPSHOTS Horizontal FOOTBALL CHAMPIONS LEAGUE BACK VIEW EMBRACE ARM IN ARM
Real Madrid's Portuguese forward Cristiano Ronaldo (L) and Paris Saint-Germain's Brazilian forward Neymar leave the pitch at half-time during the UEFA Champions League round of sixteen first leg football match Real Madrid CF against Paris Saint-Germain (PSG) at the Santiago Bernabeu stadium in Madrid on February 14, 2018. (Photo by GABRIEL BOUYS / AFP)
Vágólapra másolva!
A svájci székhelyű Sporttudományok Nemzetközi Intézetében (CIES) működő Football Observatory egy hatalmas adatbázis és egy bonyolult algoritmus segítségével állította sorrendbe az átigazolási piac legértékesebb játékosait. Nem állítjuk, hogy nincsenek meglepetések az öt topliga száz futballistáját felsoroló listán.

A Neuchatelben működő intézet 2005 óta ad közre tudományos alapossággal elkészített listákat. Ezek közül minden esetben a fél évente frissített átigazolási figyelő a legérdekesebb, melyben az öt európai topbajnokság játékosait állítják sorrendbe becsült átigazolási értékük alapján. A svájci intézet munkatársai persze nem csak a hasukra ütve mondanak egy számot, a végeredményt egy bonyolult, soktényezős algoritmussal határozzák meg.

A szervezet munkatársai nem kevesebb, mint 2491 darab 2011 júliusa és 2018 augusztusa között kötött átigazolás adatait vették figyelembe.

Mbappé (balra) és Neymar: egyik drágább, mint a másik Forrás: AFP/Loic Venance

A képletben szerepel az adott játékos életkora (minél fiatalabb, annál magasabb a pontszáma), a klubjában és a válogatottban nyújtott teljesítménye, a posztja, ahogy az is, hogy melyik bajnokság melyik csapatában játszik, annak milyen gazdasági ereje van, ahogy azt is számításba veszik az árnál, hogy milyen pénzügyi potenciállal rendelkező klubok tehetnek ajánlatot az adott futballistáért, mikor jár le a szerződése, és milyen nemzetiségű.

Ez alapján nem meglepő, hogy a Paris Saint-Germain 20 éves, a francia válogatottal 2018-ban világbajnoki címet nyerő csillaga,

Kylian Mbappé áll a lista élén 218,5 millió eurós becsült értékkel.

A második helyen a Tottenham Hotspur csatára, a Barcelona és a Real Madrid által is "üldözött" Harry Kane található 200,3 millió eurós árral. A harmadik helyet a PSG brazil sztárja, Neymar szerezte meg, de ő már kicsúszott a kétszázmilliós szekcióból (197,1 millió euró).

Az öt Aranylabda ezen a listán már nem sokat ér, különösen, ha az ember elmúlt 30 éves. Lionel Messi, a Barca 31 éves zsenije a 7. helyre fért oda (171,2 millió euró), míg a Juventus portugál szupersztárja,

a 33 éves Cristiano Ronaldo (127,2 millió euró) csak a 19. a rangsorban.

A szervezet munkatársai, illetve az algoritmus összesen 27 futballista értékét becsülte 100 millió euró fölé. Közülük tizenhatan játszanak a Premier League-ben, öten a La Ligában, hárman a Serie A-ban, ketten a Ligue 1-ben, egy pedig a Bundesligában. Ami a nemzetiség szerinti megoszlást illeti, a top 27-ben a brazilok (6) vezetnek az angolok és a franciák (5-5) előtt, két-két argentin, portugál és belga, valamint egy-egy egyiptomi, német, olasz, szenegáli és uruguayi játékos nevét olvashatjuk a legdrágábbak között.