A klub, ahol minden meccs vérre megy

fbl Horizontal
Real Madrid's Spanish defender Sergio Ramos (R) challenges Getafe's Spanish forward Jorge Molina during the Spanish League football match between Real Madrid and Getafe at the Santiago Bernabeu stadium in Madrid on August 19, 2018. (Photo by JAVIER SORIANO / AFP)
Vágólapra másolva!
Két éve a Getafe az utolsó előtti helyen állt a másodosztályban. Spanyolország legszürkébb klubja a nyolcvancsapatos harmadosztályhoz is közel volt, amikor jött a megalkuvást nem tűrő, őrült és forrófejű José Bordalás, aki egy csapásra mindent megváltoztatott. Az 54 éves edzőt korábban nem tartották elég jónak az élvonalhoz, pedig úgy tűnik, különös gondolkodása és futballról alkotott képe a legmagasabb szinten is működik. Az Európa kapujában toporgó Getafe csúfolja a focit a játékos spanyol bajnokságban, de az eredmények jönnek, és Bordalásnak csak ez számít. Mert nála minden meccs vérre megy.

A Getafénak nincs gazdag történelme, se kiforrott stílusa, se hangulatos stadionja, se szenvedélyes szurkolótábora. Éveken át volt a liga legszürkébb csapata, amely valahogy mindig megúszta a kiesést: vagy egy erős hajrával, vagy az utolsó fordulóban alakultak úgy a dolgok, hogy végül bennmaradt.

Pedig ők voltak azok, akik senkinek sem hiányoztak volna.

„Szarok vagyunk, és ha így folytatjuk, megyünk a másodosztályba" – nyilatkozott önkritikusan Mehdi Lacen a 2015/2016-os szezon végén. És ekkor már tényleg nem volt menekvés, a Getafe kizúgott.

Régen senki se szerette őket, most a liga egyik legizgalmasabb csapata Forrás: NurPhoto/A. Ware/NurPhoto/A. Ware

José Bordalás mentette meg a klubot

A legjobb játékosok elhagyták a Getafét, de a csapat még így is erősnek számított a másodosztály mezőnyéhez képest. Hét forduló után mégis az utolsó előtti helyen álltak. Ekkor érkezett José Bordalás, aki már 24 éve volt a szakmában, de főleg csak harmadosztályú csapatokat edzett, szülővárosának, Alicanténak környékén. Legnagyobb sikerét az Alavéssel érte el, amikor a 2015/2016-os szezonban megnyerte velük a másodosztályt. Az élvonalhoz viszont nem tartották elég jónak, ezért a vezetőség megvált tőle. Három hónappal később jött a Getafe ajánlata és vele az üzenet: „jutass minket vissza a Primerába". Bordalásszal a klub kiharcolta a feljutást, és bár Ángel Torres elnöknek voltak kétségei a folytatást illetően, az edző maradhatott. „Bordalás első osztályú edző" – kampányolt mellette az egyik helyi újság.

Luxusautó helyett vonattal közlekedik

Miközben a modern futballban a játékosok egymással versenyeznek, hogy kinek van a legújabb, legdrágább, legcsilivilibb autója, vannak olyanok is, akik teljesen hétköznapi életet élnek, sztárallűrök nélkül. A Getafe togói hátvédje, Djené Dakoman a világ egyik legjobb bajnokságában alapember, mégis vonattal jár az edzésekre. A tavalyi szezonban a Barcelona elleni bajnokin ő volt az, aki leszedte a pályáról Luis Suárezt, majd a másnap reggeli edzés után vonattal ment haza a Las Margaritas vasútállomásról. „Örülök annak, amim van. A pénzt, amit keresek, inkább a családom megsegítésére fordítom" – nyilatkozta még 2014-ben, amikor az Alcorcón játékosa volt. Az edzőjét akkor is José Bordalásnak hívták.
Bordalásszal szárnyal a Getafe Forrás: NurPhoto/Pressouth/NurPhoto/Patricio Realpe

A könyörtelen edző, akinél minden meccs vérre megy

De milyen edző is ő valójában? „Megragad a torkodnál fogva, és soha nem ereszt el – meséli a Getafe egykori védője, Juan Cala. – Néha azon se csodálkoznék, ha megütne." Bordalás ugyanezt várja el a játékosaitól is: legyenek őrültek annyira, hogy megfélemlítsék az ellenfelet.

Amikor a Getafe tavaly vereséget szenvedett az Espanyoltól, a játékosok az edző szeme elé sem mertek kerülni. „Az a hét, pff, ne tudd meg. Borzalmas volt" – folytatja Cala. Bordalást sajátos fazonnak tartják, de olyannak, aki ért ahhoz, amit csinál. A leggyakoribb szó, amit vele kapcsolatban használnak, az az intelligens. Vagy, ahogy Cala mondja, „rendimiento". Teljesítmény. Bordalást ez élteti.

A munka és a teljesítmény.

Szerinte a játékosok motiválása a kulcs, és annak felismerése, hogy mi a legjobb a csapatának. Nem könnyű őt megérteni és tolerálni, de akik közel állnak hozzá szeretik, és hűségesek hozzá (nem csoda, hogy sok játékosa követi őt, akárhová menjen). Lehet, hogy néha dühös, ingerült és forrófejű, de alapvetően vidám és humoros figura. „Az őrületbe tudja kergetni az embert, de évek múlva úgyis csak a szépre emlékezünk" – mondta egy Bordaláshoz közel álló személy.

Az 54 éves edző minden játékosától a maximumot várja Forrás: NurPhoto/A. Ware/NurPhoto/A. Ware

Bordalást komoly szakmai stáb veszi körül (Javier Vidal erőnléti edző például az egyik legelismertebb Spanyolországban), de az igazi zseni mégiscsak ő. „Mindent az ellenőrzése alatt tart: a diétát, a pihenőidőt, az edzéseket, a taktikát – meséli Cala.

De nem csak ő van így ezzel, más azt mondja, hogy „pillanatok alatt felmegy nála a pumpa, ha nem azt csinálod, amit ő látni akar". Amit elképzel, abból nem enged, és ez visszaköszön a pályán is: a Getafe levegőt sem enged az ellenfeleknek. Az üzenet egyszerű és könyörtelen: vérre megy minden egyes meccs.

A legspanyoltalanabb spanyol csapat

A Getafe stílusa két szóval kifejezhető: agresszív és direkt. Egyáltalán nem látványos, de legalább hatékony. A Burnley-éhez lehetne hasonlítani. A Getafe az összes futballra emlékeztető dologban gyenge, mégis jelenleg egy pontra van az európás helyektől, és az Atlético Madrid mellett a legkevesebb gólt kapta a bajnokságban (12-t).

Ők játsszák a legspanyoltalanabb focit,

mindössze 212 rövid átadásuk van átlagban (ez a legkevesebb), a labdát 42 százalékban birtokolják, a passzpontosságuk pedig rémes, 65 százalék. Csak összehasonlításképp, az angol futball hagyományaihoz visszanyúló Burnley „kick&rush" (rúgd és fuss) futballja is 72 százalékos pontossággal működik.

Jorge Molina a Getafe legfontosabb játékosa Forrás: AFP/Javier Soriano

A Getafe játéka egyetlen világos és jól értelmezhető szabályra épül: a fociban csak az tud gólt szerezni, aki eljut egyáltalán az ellenfél védőharmadáig, oda pedig csak előre kell vágni a labdát (átlagban 77 hosszú passzuk van, ennél több csak az Eibarnak). Ebben kulcsfontosságú szerepe van

a 36 éves Jorge Molinának, aki öt góljával vezeti a házi góllövőlistát.

„Ő az egyetlen, akit nem lehet pótolni – erősíti meg Cala. – Ángel helyettesíthető, Markel [Bergara] helyettesíthető, Djené [Dakonam] helyettesíthető, én is az voltam, de ő nem. Nincs még egy ember a csapatban, aki meg tudná csinálni azt, amit ő. A meccseink 60-70 százalékában hosszú labdákkal játszunk, Jorge az egyetlen, aki tud is ezekkel kezdeni valamit. Harcol a védőkkel, fedezi a labdát, továbbadja. Az emberek legyintenek, hogy persze, de hát..., nincs de hát. Ha védekezésre vagy kényszerítve, de tudod, hogy ő ott van elöl, minden könnyebb. Az életet jelenti számunkra."

Ígéretes fejlesztési projekt Madridban

Ángel Torres, a Getafe elnöke kedden jelentette be, hogy a Coliseum Alfonso Pérezt befedik, és a létesítmény lelátói fűtést kapnak. A Coliseum bővítése is felmerült, de a 17 ezer fő befogadására alkalmas stadion befogadóképessége egyelőre nem változik. Jelenleg 57 százalékos a kihasználtsága, átlagban 10 ezer ember jár a csapat mérkőzéseire.

A Getafe a tavalyi idényt újoncként a nyolcadik helyen fejezte be, jelenleg pedig a hetedik helyen áll, de még korai lenne nagy álmokat szövögetni. „A szurkolók bátrak, néhányan már Európáról beszélnek, de nekünk a szezon eleje óta ugyanaz a célunk: a túlélés" – nyilatkozta szerényen Bordalás.

Ha így folytatják, leginkább előre felé kell majd nézegetniük a tabellán.

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Real Madrid 34 27 1 6 74-22 52 87
GY
GY
GY
GY
GY
I
2.
Girona 34 23 6 5 73-42 31 74
GY
V
GY
GY
GY
I
3.
Barcelona 34 22 5 7 70-43 27 73
GY
GY
V
GY
V
I
4.
Atletico Madrid 34 21 9 4 63-39 24 67
GY
GY
V
GY
GY
I
5.
Athletic Bilbao 34 17 7 10 55-33 22 61
V
D
D
V
GY
I
6.
Real Sociedad 34 14 8 12 48-35 13 54
GY
D
D
V
GY
I
7.
Real Betis 34 13 8 13 43-39 4 52
V
GY
GY
D
GY
I
8.
Valencia 34 13 13 8 37-39 -2 47
GY
GY
V
V
V
I
9.
Villarreal 34 12 13 9 56-58 -2 45
V
D
GY
GY
V
I
10.
Getafe 34 10 11 13 41-47 -6 43
V
D
D
GY
V
I
Teljes lista