Vágólapra másolva!
Új időszak kezdődött az Arsenal történetében azzal, hogy 22 év után távozott a klub éléről Arsene Wenger. Az új menedzser, a spanyol Unai Emery éppen a Premier League címvédője, a Pep Guardiola vezette Manchester City ellen kezdheti meg a bizonyítást, és az Arsenal visszakormányzását az elitbe és a Bajnokok Ligájába. Eddig 4 döntetlen jött össze és hat vereség. Talán majd vasárnap este javít.

Vasárnap, magyar idő szerint 17:00 órakor, a Premier League első fordulójában máris rangadót rendeznek, Unai Emery első PL-meccsén az Arsenal a Manchester Cityt fogadja.

Kicsit meglepő lehet, de Pep Guardiola máris altat. Azt találta mondani, a címvédéshez a tavalyinál is jobb teljesítményre lesz szükség a játékosaitól. Csak emlékeztetőül: a City kilenc korábbi rekordot megdöntve nyert bajnoki címet legutóbb, a liga történetében első csapatként elérve a 100 pontot.

Mikel Arteta (balra), az Arsenal korábbi kapitánya és Pep Guardiola Forrás: DPPI/James Marsh

„Ha ugyanazt hozzuk, mint tavaly, az nem lesz elég. Ezt a Bayern Münchennél és a Barcelonánál szerzett tapasztalatom mondatja velem. Minden címet, minden meccset meg akarunk nyerni. A játékunk a labdabirtokláson alapszik, kézben kell tartanunk a meccseket, ha nálunk van a labda, agresszíven fogunk támadni. Két dologra van szükségem: jó játékosokra és szervezettségre. Az első adott, a második pedig egyre jobb lesz” – mondta Guardiola.

Unai Emery filozófiája is hasonló, kérdés, mit hozhat majd ez a City ellen.

Unai Emery optimista Forrás: Arsenal FC via Getty Images/2018 The Arsenal Football Club Plc/Stuart Macfarlane

„Az üzenetem egyszerű, szeretném, ha a játékosok élveznék, amit csinálnak. Jó a hangulat, mindenki mosolygósan jár edzésre, nekem ez a legjobb jel, optimista vagyok” – mondta Emery, aki hozzátette, szeretnék birtokolni a labdát, védekezésben pedig megnyerni a legtöbb párharcot.

A felkészülés során nagyon jó benyomást keltett a fiatal Matteo Guendouzi, akire komoly szerep hárulhat az új Arsenalban.

A mindössze 19 éves játékos készen áll a bevetésre, nem úgy a sérült Sead Kolasinac vagy éppen Laurent Koscielny, de kérdéses Nacho és Ramsey játéka is. Guendouzi mellett debütálhat a PL-ben Bernd Leno, Stephan Lichtsteiner, Szokratisz Papasztatopulosz és Lucas Torreira is.

Guardiola elmondta, a vb-t megjárt játékosok közül bevethető Raheem Sterling és Kevin De Bruyne is.
A brazil válogatottban megsérült Danilo és David Silva nem szerepelhet majd.

Nem jó előjel az Arsenalnak, hogy a City legutóbbi kilenc idényét nyolcszor győzelemmel kezdte, miközben az Ágyúsok öt meccse nyeretlenek a City ellen. Ugyanakkor a PL aktuális címvédője a legutóbbi két évben mindig vereséggel kezdett.

Emery még soha nem nyert meccset Guardiola ellen, 10-ből eddig négy döntetlen mellett hat vereség a mérlege ellene.