Vágólapra másolva!
A labdarúgó OTP Bank Liga 4. fordulójában az éllovas Ferencváros 2-0-ra legyőzte a több mint egy órát emberhátrányban játszó Kisvárdát az újonnan átadott Várkerti Stadionban. Az újonc MTK Budapest szintén 1-0-ra nyert a DVTK ellen az új Hidegkuti Stadionban, míg a Szombathelyi Haladás hazai pályán 2-1-re legyőzte a Puskás Akadémiát. 

Az újonc Kisvárda nehéz helyzetben készült a stadionavatóra, ugyanis győzelem és szerzett gól nélkül állt az NB I-ben. A Ferencváros ezzel szemben háromból három bajnoki mérkőzést nyert meg, hazai pályán a Diósgyőr és a Haladás, vendégként az MTK gárdáját győzte le, összesen tizenegy gólt szerezve.

Thomas Doll együttesével kapcsolatban a találkozó előtt az egyetlen negatívum az volt, hogy a fővárostól távol 2017. november 18-án, a Paks elleni idegenbeli mérkőzés óta nem tudott nyerni.

Az újonc kisvárdai klub története első hazai élvonalbeli mérkőzése előtt állt. Ezen a találkozón a tabella utolsó helyezettje játszott az elsővel, viszont a két csapat legutóbbi tétmérkőzésén, tavaly ősszel, ugyancsak Kisvárdán, a Magyar Kupában, a hazaiak 1-0-ra legyőzték az akkor a sorozatban címvédő zöld-fehéreket.

Ahogy az várható volt, a Ferencváros kezdte aktívabban a mérkőzést, az első tíz percben teljesen beszorította a Kisvárdát a saját térfelére. Az első ziccerre a 13. percig kellett várni. Ekkor Davide Lanzafame beadására az ukrán Ivan Petriak érkezett lendületből, hat méterről a léc alá fejelt, de a Kisvárda kapusa, a brazil Felipe parádés reflexmozdulattal belekapott a labdába, és a felső lécre paskolta azt.

Felipe óriási bravúrja az első félidőben Fotó: Hirling Bálint - Origo

A 25. percben aggódhattak a Kisvárda-szurkolók. Marcel Heister bal oldali beadására Felipe vetődött ki, azonban a saját csapattársa, a visszafutó Cornel Ene fejbe térdelte, így ápolni kellett a brazil kapust. Az esetet követően a Kisvárda orvosi stábja bemutatta a cserét a kispad felé, azonban Felipe nem akart lejönni a pályáról, és meggyőzte a szakmai stábot a folytatásról.

A 33. percben olyan történt, amihez Kisvárdán lassan már kezdenek hozzászokni, emberhátrányba került a csapat.

Anton Sinder szabálytalankodott Leandróval, amiért Pintér Csaba játékvezető sárga lapot adott. Az ukrán játékos azonban teljesen elvesztette a fejét, rárontott Pintérre, és kis híján lefejelte. Így nem volt kérdés, azonnal villant a piros is. Az újonc az eddigi négy NB I-es mérkőzésén már másodszorra fogyatkozott meg.

A Ferencváros a 41. percben megszerezhette volna a vezetést. Bőle Lukács jobb oldali beadására Petriak érkezett, azonban öt méterről a kapu mellé pörgetett.

Dajka László a Ferencváros elleni mérkőzés után veszi át a Kisvárda irányítását Fotó: Hirling Bálint - Origo

Thomas Doll, a Ferencváros edzője elégedetlen volt az első félidei támadójátékkal. A második játékrészre Varga Roland helyére beküldte Böde Dánielt. A Fradi kezdett aktívabban, előbb Heister eresztett meg 20 méterről egy életerős bombát, majd Petriak kísérletezett 18-ról, de nem találta el a kaput.

Az 55. percben ismét Felipe borzolta a ferencvárosi kedélyeket.

Heister középre lőtt labdáját Lanzafame pörgette öt méterről kapura, a brazil kapus azonban hihetetlen reflexmozdulattal szögletre tornázta a labdát. Azonban sokáig nem örülhetett, ugyanis a szögletet elsőre kifejelték a hazaiak, de ezt követően Bőle tekert középre, az érkező Leandro pedig kilenc méterről a jobb alsó sarokba csúsztatott (0-1).

A Kisvárda az első egy órában sem támadott túl sokat, de a Fradi vezető gólja teljesen megtörte az emberhátrányban játszó hazai csapatot. A 74. percben a Fradi legjobbja, Ivan Petriak húzott el a bal oldalon, a tizenhatos előtt Teodorosz Beriosz fellökte, Pintér Csaba játékvezető viszont tizenegyest ítélt. A labda mögé Davide Lanzafame állt oda, és higgadtan a jobb alsó sarokba lőtt (0-2). A bajnokságban eddig már két tizenegyest is hárító Felipe ezúttal is érezte az irányt, de az olasz támadó lövésében megvolt a kellő erő, és jól is volt helyezve a labda.

A 83. percben kilenc emberre fogyatkozott a Kisvárda.

A tizenegyest összehozó Teodorosz Beriosz teljesen ártatlan szituációban fejbe talpalta Matías Rodríguezt, Pintér Csaba pedig gondolkodás nélkül felmutatta a piros lapot a görög védőnek.

Az utolsó percekben a Fradi még növelhette volna az előnyét, Böde Dániel kétszer is helyzetbe került, de nem tudta bevenni Felipe kapuját. A zöld-fehérek ezzel továbbra is százszázalékosak az NB I-ben, míg a kisvárdaiak továbbra is szerzett pont és rúgott gól nélkül az utolsó helyen állnak a tabellán. A hazaiakat a távozott Kondás Elemér vezetőedző korábbi segítői, Erős Gábor és Kocsis János készítették fel a találkozóra, de ezután – a korábbi bejelentésnek megfelelően – Dajka László veszi át az irányítást.

Kisvárda Master Good-Ferencváros 0-2 (0-0)
Kisvárda, 2850 néző, v.: Pintér
Kisvárda Master Good: Felipe - Ene, Parcvanija, Beriosz, Vári (Anderson, 78.) - Lucas - Hej, Karaszjuk (Sassá, 64.), Mitosevic, Gosztonyi (Horváth Z., 71.) - Sinder
Ferencváros: Dibusz - Lovrencsics, Botka, Blazic, Heister - Gorriarán, Leandro (Rodríguez, 80.) - Varga R. (Böde, a szünetben), Bőle (Spirovski, 73.), Petrjak - Lanzafame
gólszerzők: Leandro (55.), Lanzafame (75., 11-esből)
piros lap: Sinder (33.), Beriosz (83.)
sárga lap: Sinder (33.), Gosztonyi (43.), Vári (77.), illetve Heister (73.), Lanzafame (82.)

A Szombathelyi Haladás két büntetőnek köszönhetően 2-1-re legyőzte a vendég Puskás Akadémiát.

A mérkőzés előtt még mindkét csapat nyeretlen volt ebben az idényben. A Haladás kezdte jobban a nyeretlen csapatok csatáját, ugyanis Rabusic már az ötödik percben a bal kapufát találta el. Ezt követően magához tért a felcsúti együttes, amely veszélyesebb akciókat vezetett, az idő múlásával viszont csendes mezőnyjátékká szelídült az összecsapás.

A folytatás elején ismét a Haladás akarata érvényesült, egy ízben például Danilovicnak kellett nagyot védenie. A meddő mezőnyfölény végül eredményre vezetett, ugyanis a hazai csapat büntetőből vezetést szerzett. A Puskás Akadémia hátrányban sem tudott újítani, így a Haladás biztosan őrizte minimális előnyét, sőt, a hajrában egy újabb büntetőből meg is duplázta azt. Mint utóbb kiderült, szüksége is volt a második találatra idénybeli első győzelméhez, mivel a vendégek a hosszabbításban váratlanul szépítettek, de az egyenlítésre már nem maradt idejük.

Szombathelyi Haladás-Puskás Akadémia FC 2-1 (0-0)
Szombathely, 3936 néző, v.: Solymosi
Szombathelyi Haladás: Király G. - Schimmer, Benes, Kolcák (Tamás, 78.), Bosnjak - Grumic, Jancsó (Halmosi, 60.) - Mészáros K., Németh Má., Németh Mi. - Rabusic (Bamgboye, 64.)
Puskás Akadémia FC: Danilovic - Heris, Hegedűs L., Poór, Trajkovski (Bokros, 88.) - Zsidai, Balogh B. (Arabuli, 78.) - Kiss, Radó, Molnár G. - Diallo (Knezevic, 43.)
gólszerzők: Mészáros (67., 87., mindkettőt 11-esből), illetve Molnár G. (93.)
sárga lap: Diallo (42.), Zsidai (66.), Poór (84.), Heris (86.), Danilovic (87.)

Az újonc MTK Budapest hazai pályán 1-0-ra legyőzte a Diósgyőrt.

Az első negyedórában Antal nagy védésen kívül semmi érdemleges nem történt, majd – bár aktívabb lett a vendégcsapat – Ramos ziccerénél ismét a diósgyőri kapus mutatott be bravúrt a 24. percben. A folytatásban is az MTK játszott kapura veszélyesebben, a játékrész hajrájában Brkovic révén volt a miskolci csapatnak is egy ígéretes lehetősége.

A fordulást követően ugyan Antal ismét bravúrral hárított Lencse 15 méteres lövésénél, az 56. percben Ramos ötméteres fejesénél már ő is tehetetlen volt. Három perccel később Lencse duplázhatta volna meg a hazai előnyt, ám a támadó öt és fél méterről csúnyán kapu fölé lőtte a ziccerét.

Az utolsó fél órában is a fővárosiak játszottak jobban, és bár újabb nagy helyzet nem alakult ki egyik kapu előtt sem, teljesen megérdemelten tartották otthon mindhárom bajnoki pontot.

Az újonc MTK már a harmadik mérkőzését nyerte meg az idei szezonban Forrás: MTK Budapest/Facebook

A fővárosi együttes sikerével négy kör után három győzelemmel áll, a DVTK viszont továbbra is nyeretlen, és mindössze egy pontot szerzett. A miskolci csapatnak ez volt sorozatban a 12. idegenbeli bajnokija, amelyen nem tudott nyerni, ráadásul egymás után hetedik vereségét szenvedte el otthonától távol.

MTK Budapest-Diósgyőri VTK 1-0 (0-0)
Új Hidegkuti Nándor Stadion, 2178 néző, v.: Andó-Szabó
MTK Budapest: Kicsak - Ikenne-King (Katona, 75.), Gengeliczki, Szelin, Pintér - Vass P. (Farkas II B., 67.), Bognár, Kanta - Vass Á., Ramos, Lencse (Torghelle, 72.)
Diósgyőri VTK: Antal - Eperjesi, Brkovic, Karan, Sesztakov - Tajti, Tóth Ba., Hasani (Forgács, 71.) - Bacsa, Joannidisz (Makrai, 67.), Vernes
gólszerző: Ramos (56.)
sárga lap: Gengeliczki (30.), Kanta (84.), Torghelle (92.), illetve Eperjesi (6.), Vernes (90.)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Ferencvárosi TC 31 22 4 5 78-28 50 71
GY
GY
D
GY
GY
I
2.
Paksi FC 31 16 9 6 48-40 8 54
V
V
V
GY
D
I
3.
Fehérvár FC 31 16 10 5 55-39 16 53
GY
GY
D
V
GY
I
4.
Puskás Akadémia FC 31 13 8 10 53-33 20 49
GY
GY
GY
V
GY
I
5.
DVSC 31 13 12 6 47-44 3 45
V
GY
V
GY
V
I
6.
MTK Budapest 31 12 12 7 41-58 -17 43
GY
D
GY
V
V
I
7.
ZTE FC 31 12 13 6 52-57 -5 42
GY
V
D
GY
GY
I
8.
DVTK 31 11 12 8 48-56 -8 41
V
D
GY
D
V
I
9.
Kecskeméti TE 31 11 14 6 40-44 -4 39
V
V
GY
D
D
I
10.
Újpest FC 31 11 16 4 45-62 -17 37
V
V
V
V
GY
I
Teljes lista