Már nem Ronaldo a legjobb, és volt csapatával is szembe került a BL-ben

fbl TOPSHOTS Horizontal FOOTBALL BUST JOY YEUX AU CIEL
Juventus' Portuguese forward, Cristiano Ronaldo reacts after missing a shot during the Italian Serie A football match AC Chievo vs Juventus at the Marcantonio-Bentegodi stadium in Verona on August 18, 2018. / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Vágólapra másolva!
Csütörtök este Monacóban megtartották a Bajnokok Ligája csoportkörének sorsolását a 2018/19-es idényre, és díjazták az előző szezon legjobbjait. A címvédő Real Madrid az AS Romával került egy csoportba, a Lőw Zsoltot foglalkoztató Paris Saint-Germain a Napolival és az előző kiírás döntősével, a Liverpoollal meccselhet, míg a Szalai Ádámot foglalkoztató Hoffenheim a Manchester City ellen bizonyíthat. Az egyéni elismeréseket a Real Madrid játékosai kisajátították. Keylor Navas a legjobb kapus, Sergio Ramos a legjobb védő, Cristiano Ronaldo a legjobb csatár, míg a legjobb középpályás és a legjobb játékos díjat a világbajnokság legjobbjának is megválasztott Luka Modric kapta.

Az első kalap a szokásoknak megfelelően adott volt, a Real Madrid és az Atlético Madrid, mint a Bajnokok Ligája és az Európa-liga címvédője lehetett ott, mellettük a topbajnokságok aktuális bajnokai kaptak helyet.

A legnehezebb helyzetbe talán az előző Bajnokok Ligája-szezon legutóbbi döntőse, a Liverpool került, hiszen azzal, hogy a Benfica bejutott a csoportkörbe, az angolok kiszorultak a második kalapból. Az UEFA-együttható pontjainak köszönhetően Jürgen Klopp csapata csak a harmadik kalapba fért be.

Így néztek ki a kalapok a Bajnokok Ligája-sorsolás előtt Forrás: UEFA/Twitter

Az estét az elnöki különdíj nyitotta meg, amit egy olyan játékos érdemelt ki, aki a pályán és a pályán kívül is emlékezetes teljesítményt nyújtott. A kitüntetést az UEFA elnöke, a szlovén Aleksander Ceferin adta át a Manchester United legendás játékosának, David Beckhamnek.

„Nagy megtiszteltetés, hogy díjaztak és meghívtak. Rég állhattam már a színpadon.

– mondta a 43 éves szupersztár, akinek nagyon fontos, hogy átadhassa a játék szeretetét a gyerekeknek a világ minden pontján.

David Beckham feleségével, Victoriával érkezett a rangos eseményre Forrás: AFP/Valery Hache

Ezt követően az Atlético Madrid legendás támadója, az uruguayi Diego Forlán és az AC Milan korábbi aranylabdás játékmestere, a brazil Káká érkezett a színpadra, hogy segédkezzenek a sorsolásban.

Előtte azonban díjazták a 2017/18-as szezon legjobbjait. A legjobb kapus a Real Madrid játékosa, Keylor Navas lett. A Costa Rica-i kapus az olasz Gianluigi Buffont és a brazil Alisson Beckert előzte meg.

Keylor Navas sorozatban háromszor nyert Bajnokok Ligáját a Real Madriddal Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Ina Fassbender

Az első csapat, amelyet Káká kihúzott a Lőw Zsoltot is foglalkoztató Paris Saint-Germain volt. A francia bajnokcsapat a C-csoportba került. Ezt követőn az egykori brazil klasszis kihúzta korábbi csapatát, a Real Madridot, amelyet Diego Forlán a G-csoportba irányított.

A Bajnokok Ligája legutóbbi 15 kiírásában a győztes csapatok 40%-a az F-csoportból került ki. Miközben egyetlen csapat sem tudott BL-t nyerni, amelyik a G-csoportban kezdte meg a küzdelmeket.

A Pep Guardiola vezette Manchester City az F-csoportba került, míg a Cristiano Ronaldót már a soraiban tudó Juventus a H-csoportba lett beosztva.

Néhány perc szusszanás következett, majd a Real Madrid csapatkapitánya, Sergio Ramos megkapta az előző szezon legjobb védőjének járó díjat.

Sergio Ramost tavaly is a szezon legjobb védjének választották Forrás: AFP/Valery Hache

A második körben a portugál FC Porto a Lokomotív Moszkva mellé került a D-csoportba. Az előző szezonban a legjobb négy közé menetelő AS Roma a címvédő Real Madriddal meccselhet, míg a José Mourinho vezette Manchester United a H-csoportba került a Juventus mellé. A Bundesliga 4. helyén végző Borussia Dortmund a B-csoportba került, így ellátogathat a döntő helyszínére, a Wanda Metropolitano Stadionba, és megküzdhet az Atlético Madriddal. Végezetül a tavalyi szezon egyik meglepetéscsapata, az angol Tottenham Hotspur az FC Barcelonával került egy kvartettbe.

Luka Modric az Aranylabda egyik legfőbb várományosa Forrás: AFP/Valery Hache

A második kalapos csapatok kihúzása után kihirdették az előző szezon legjobb középpályását, aki a világbajnokság legjobbjának is megválasztott horvát Luka Modric lett.

A harmadik kalapból a Real Madrid és az AS Roma megkapta az orosz CSZKA Moszkvát, míg a Bundesliga második helyén végző Schalke a Porto és Lokomotív Moszkva mellé került a D-csoportba. A Valencia a Manchester United és a Juventus mellé lett kihúzva, míg a holland bajnok PSV Eindhoven a Barcelonával és a Tottenhammel meccselhet a B-csoportban. A holland második Ajax Amsterdam a Bayern Münchennel és a Benficával került egy négyesbe. Végezetül az előző szezonban döntős a B-csoportba került a PSG és a Napoli mellé.

Cristiano Ronaldo, a Bajnokok Ligája történetének legeredményesebb játékosa Forrás: AFP/Marco Bertorello

A negyedik kalapos csapatok kihúzása előtt kihirdették az előző szezon legjobb csatárát, aki az ötszörös aranylabdás Cristiano Ronaldo lett.

A Szalai Ádámot foglalkoztató német Hoffenheim az F-csoportba lett kihúzva, ami azt jelenti, hogy a magyar válogatott támadó a Manchester City, az Olympique Lyon és a Sahtar Doneck ellen bizonyíthat. A szerb Crvena zvezda a C-csoportba került a PSG, a Napoli és a Liverpool mellé, végezetül az olasz Internazionale a B-csoportba lett beosztva a Barca, a PSV és a Tottenham mellé.

A Bajnokok Ligája 2018/19-es idényének csoportjai Forrás: UEFA/Twitter

A sorsolás után kihirdették az előző Bajnokok Ligája-szezon legjobb női és férfi játékosát. A nőknél a Wolfsburg dán játékosa, Pernille Harder diadalmaskodott, míg a férfiaknál Luka Modric végzett az élen.

A horvát válogatottal a nyári oroszországi világbajnokságon ezüstérmes Modric a szavazásban volt madridi klubtársát, a portugál Cristiano Ronaldót, valamint a BL-döntős Liverpool egyiptomi támadóját, Mohamed Szalah-t előzte meg.

A végeredmény a BL előző csoportkörében szereplő 32 klub vezetőedzőjének, valamint 55 újságírónak a szavazatai alapján állt össze.

A csoportkör első fordulóját szeptember 18-án és 19-én rendezik, míg az utolsó körre december 11-12-én kerül sor.

A tavaszi folytatásban ezúttal is a csoportok első és második helyezettjei vehetnek részt - a harmadikok az Európa-ligába sorolnak át -, a versenyben maradt 16 klub február közepén a nyolcaddöntőben kezdi meg szereplését az egyenes kieséses szakaszban.

A BL döntőjét június 1-én, a madridi Wanda Metropolitano Stadionban játsszák.