Vágólapra másolva!
A magyar labdarúgó-válogatott szerdán este 19.00 órakor Fehéroroszországgal vív barátságos mérkőzést. A találkozót azonban nem a fővárosban, Minszkben rendezik, hanem a belaruszok hatodik legnagyobb településén, Bresztben. A furcsa helyszníválasztásban alighanem a Dinamo Brest emírségekbeli tulajdonosi köre játszhatott szerepet, akiknek azok után, hogy Diego Maradonát is sikerült megnyerniük a klub elnökének, egy felkészülési mérkőzést a városba delegálni ujjgyakorlat lehetett.

Breszt hallatán alighanem a legtöbb embernek a Franciaország nyugati csücskében megbúvó tengeri városka ugrik be,

a történelem és a futball szerelmesei azonban biztosan tudják, a fehérorosz-lengyel határ közelében is található egy hasonló nevű település.

Hangulatos sétálóutca Breszt belvárosában Forrás: Origo

Előbbiek a breszt-litovszki békeegyezmény kapcsán asszociálhatnak rá, hiszen 1918. március 3-án itt írták alá azt a paktumot, amely a központi hatalmak (Német Császárság, Osztrák–Magyar Monarchia, Bulgária, Oszmán Birodalom), valamint a velük szemben álló bolsevik Oroszország között jött létre. Utóbbi az egyezménnyel lezárta az első világháborúban folytatott tevékenységét - más kérdés, hogy a monarchia és a császárság összeomlása után az oroszok egyoldalúan semmisnek nyilvánították a szerződést, állítván, hogy azt erővel kényszerítették rá.

De maradjunk a futballnál, hiszen a Dinamo Breszt révén kihívója akadt az ország közelmúltjában egyeduralkodó BATE Boriszovnak is

- a fehérorosz kupa legutóbbi két kiírását ugyanis az Emirátusok pénzéből felpumpált egyesület nyerte, ahogyan a legutóbbi szuperkupát is.

Breszt, a nyugalom szigete Forrás: Origo

Az egyesület május közepén robbantotta az újabb bombát, bejelentették, hogy

a világbajnokság után Diego Maradona lesz az együttes elnöke.

Sportszergyártói szlogennel élve tehát a lehetetlen nem létezik, így azon sem érdemes csodálkozni, hogy nem Minszkben vagy Boriszovban, hanem éppen Bresztben játssza következő felkészülési mérkőzését a belarusz nemzeti tizenegy.

A 330 ezer lakosú Breszt egyébként a nyugalom szigete, az emberek barátságosak és segítőkészek, az országra jellemző tisztaság, nyugalom és harmónia szinte kézzelfogható, a mosolygós szépségek körében pedig alighanem Maradona is megtalálja majd a számításait.

A mérkőzés helyszínéül szolgáló Brestsky Sportkomplexum 10.000 néző befogadására alkalmas, a helyi újságírók viszont egyelőre nem tudták megmondani, hogy a nézők megtöltik-e az arénát.

A mérkőzés helyszíne, a Brestsky Sportkomplexum Forrás: NurPhoto/Jaap Arriens/NurPhoto/Jaap Arriens

Bár Fehéroroszországban a jégkorong az első számú sportág, a futball is egyre népszerűbb.

Maradonával és válogatott mérkőzésekkel pedig Bresztben egészen biztosan csak növekedni fog a labdarúgást kedvelők aránya.

Abban azért reménykedünk, hogy szerda este csalódottan sétálnak majd haza a helyi szurkolók, és szomorúan kell majd tudomásul venniük, hogy a magyar válogatott megverte a kedvenceket.