Vágólapra másolva!
A Haladás kapusának, Gyurján Mártonnak az eszméletvesztése és súlyos sérülése árnyékolta be a Haladás-Balmazújváros NB I-es bajnokit, amely 0-0-ra végződött. A döntetlen inkább a Balmazújvárosnak jó, bár a vendégcsapat sem tűnt éppen elégedettnek.

Sopronból csak egy óra autóval Szombathely, ha pedig már az ember a női kosárlabda Euroliga háromnapos eseményén van a leghűségesebb magyar városban és szombaton nem kosaraznak, kézenfekvő, hogy NB I-es meccsre megy. A Balmazújváros szombathelyi vendégjátékára a régi népsportos klisé a kiesési rangadó jelzőt akasztotta rá. Maradjunk annyiban, hogy mindkét együttesnek akadt bőven félni - és veszítenivalója, mert a hetedik helyen álló Haladásnak 30, a tizedik Balmazújvárosnak pedig 27 pontja volt. A kieső helyen álló Mezőkövesdnek szintén 27, míg a Vasasnak 26 pontja volt, szóval az izgalmak biztosítva voltak ezen a szombat délutánon.

A kezdés előtti performansz a Haladás szurkolóitól Forrás: Lantos Gábor

Ráadásul mindkét együttes nyert az előző körben. A Haladás a masszív Paks otthonában 2-1-re, a Balmaz pedig saját pályáján szintén 2-1-re a DVTK ellen. Utóbbi meccs 88. percében még a DVTK vezetett, de a Balmazújváros két tizenegyessel megfordította a meccset.

A kezdés után azonnal egymásnak rontott a két csapat. A második percben Miroslav Grumics fejesét a gólvonalról fejelte ki Uzoma. Válaszként Rudolf Gergely tesztelte a Haladás kapusát, Gyurján Mártont - a deréksérüléssel bajlódó Király Gábor helyett ő védte a Haladás kapuját. A lendületes kezdés sokat kivehetett a játékosokbó, mert a 10. percben egy ápolás alatt úgy vedelték az oldalvonal mellett a vizet, mintha két napja nem kaptak volna inni. Negyedóra elteltével kissé ellaposodott a meccs, de mielőtt belealudtunk volna a dologba Rudolf mesteri passzt adott Harisnak, a balmaz támadója viszont az oldalhálóba lőtt.

Az egyértelműen látszott, hogy a pályán lévő 22 labdarúgó közül messze Rudolf Gergely a legképzettebb. A Nyíregyházáról télen Balmazújvárosba igazolt támadó - aki korábban a Serie A-ban a Juventusnak, a Milannak és a Romának is lőtt gólt - egymaga sokat tehet azért, hogy a Balmazújváros meghosszabbítsa NB I-es tagságát.

Az első percekben nagy küzdelem folyt a pályán Forrás: Origo

Gyűrték-gyömöszölték egymást az első félidőben a csapatok, különösebb eredmény nélkül, az első félidő így ért véget. A szünetben az 1994-es világbajnoki döntő játékvezetőjével, Puhl Sándorral beszélgettem. Puhl elmondta, hogy minden héten kiválaszt magának egy bajnoki, figyeli a játékvezetőket - jó gazda módjára.

Szünet után a Haladás komoly nyomás alá próbálta helyezni a Balmazújvárost, de a sok pontatlanság miatt ez nem sikerült. Aztán az 52. percben Eke Uzoma mentette meg a vendégcsapat hálóját, amikor Medgyes lövésébe repült bele - ez valódi futballra emlékeztető jelenet volt. Majd szörnyű pillanatok következtek. A Haladás kapusa, Gyurján Márton szerencsétlen módon ütközött össze a balmazújvárosi Harsányi Zotánnal.

Harsányi a térdével találta telibe a kapus fejét.

A játékosok kétségbeesetten integettek, mert a hazaiak kapusa minden bizonnyal lenyelte a nyelvét. Többen a fejüket fogták, mert Gyurján mozdulatlanul feküldt a földön. A mentők villámgyorsan érkeztek, a lelátóról úgy tűnt, hogy újraélesztés zajlik a füvön. Csaknem hét percet állt ekkor a játék, arról szó sem lehetett, hogy Gyurján folytassa a játékot, Rózsa Dániel állt be a helyére. Az ütközés másik résztvevője, Harsányi Zoltán is súlyosan megsérült, ő sem tudta folytatni a játékot.

A kényszerszünet és a két sérülés teljesen fejbekólintotta a játékosokat. Rengeteg hibával fociztak a játékosok, a hangúlat pedig túlfűtött volt. A Balmazújváros mindenképpen meg akarta nyerni a meccset, nem elégedtek meg az egy ponttal. Arra is lehetett számítani, hogy a súlyos sérülés miatt a játékvezető hosszabbítani fog - 8 perces ráadást jelzett Erdős József.

Ebben az időszakban nem esett már gól, maradt a 0-0. Ez a döntetlen egyik csapatnak sem jó igazán, bár a Balmazújváros nem lehet teljesen elégedetlen.