Hiába a 80 perc emberelőny, az Atlético borsot tört Wenger orra alá

Griezmann
Atletico Madrid's French striker Antoine Griezmann celebrates after scoring their first goal during the UEFA Europa League first leg semi-final football match between Arsenal and Atletico Madrid at the Emirates Stadium in London on April 26, 2018. The game finished 1-1. / AFP PHOTO / Adrian DENNIS
Vágólapra másolva!
A Bajnokok Ligája elődöntői után a második számú európai kupasorozatban, az Európa-ligában is megrendezték a párharcok első felvonásait. Az előrehozott fináléban az Arsenal Vrsaljko ostobasága miatt több mint 80 percet futballozhatott emberelőnyben, mégsem tudott élni a hatalmas eséllyel, mert Lacezette góljára Griezmann válaszolt, így az Atletico kedvezőbb helyzetből várhatja a jövőheti visszavágót. A nap másik meccsén a Marseille 2-0-ra verte a Salzburgot.

A két favorit összekerült a négy között, így az Arsenal és az Atlético közül csak egyik alakulat juthat a május 16-i, lyoni fináléba. A várt izgalmakat és a nagy csatát egy korai kiállítás döntően befolyásolta, Sime Vrsaljko ugyanis elkövette azt a bravúrt, hogy 10 perc alatt összeszedett két sárgát, így a 10. percben emberelőnybe kerültek a londoniak. A horvát válogatott játékos duplán csúcsot döntött, ilyen hamar egy játékos sem kapott még sárga, majd piros lapot a sorozat idei kiírásában.

Természetesen a kiállítás teljesen átírta a vendégek taktikáját, ráadásul Clement Turpin reklamálás miatt Diego Simeonét is felzavarta a lelátóra a 13. minutumban.

Ahogy ezután várni lehetett, szinte felborult a pálya, az Arsenal rengeteg komoly helyzetet kidolgozott az első játékrészben, gólt azonban nem tudott lőni.

A második játékrészben sem változott a játék képe, az Atléti 10 emberrel védekezett és csak idő kérdése volt, mikor töri meg a jeget és a gólcsendet a hazai csapat. Végül Griezmann hibája kellett a vezető találathoz, aki könnyedén adott el egy labdát saját tizenhatosa előterében, amelyet Wilshere ívelt középre, Lacazette pedig védhetetlenül fejelt Oblak hálójába.

Előrefelé továbbra is veszélytelenek voltak a vendégek, akik a cserékkel is a védelmüket, valamint a középpályát próbálták stabilizálni, Correa és Gameiro helyére Savic és Gabi érkezett.

Nem akart összejönni azonban az újabb hazai találat, pedig több lehetősége is volt Wenger legénységének és félő volt, hogy a kihagyott helyzetek megbosszulják magukat, a futball örök törvénye pedig beigazolódott.

A 81. percben ugyanis kiszabadult a szorításból a Madrid, ez pedig végzetesnek bizonyult: Griezmannt ugratták ki, aki egy az egyben megverte Koscielnyt, majd a gólvonalon elcsúszó Mustafi fölött a hálóba lőtt. A folytatást kihúzták a vendégek, így győzelemmel felérő döntetlennel távozhattak az Emirates Stadionból.

Ezúttal is Griezmann volt az Atlético hőse Forrás: AFP/Adrian Dennis

Az Európa-liga másik elődöntőjében a francia Olympique Marseille és az idei év legnagyobb meglepetéscsapata, az osztrák Red Bull Salzburg találkozott a Stade Vélodrome-ban.

Az első félidő kiegyenlített játékot hozott, de a hazai együttes így is korán vezetést szerzett: Dimitri Payet szabadrúgása után a 15. percben Florian Thauvin fejjel volt közvetlen közelről eredményes.

Nem sokkal később Morgan Sanson duplázhatta volna meg a Marseille előnyét, de centikkel célt tévesztett. A másik oldalon szép szóló végén Stefan Lainer járt legközelebb a gólhoz a 30. minutumban, de Yohann Pele bravúrral védett, majd a félidő utolsó pillanataiban Andreas Ulmer veszélyeztetett.

A második félidőt a Salzburg kezdte jobban, de az 53. percben Hannes Wolf próbálkozása után Pele védett újra hatalmasat. Ami az egyik oldalon nem ment be, az a másikon igen: a 63. percben Dimitri Payet bal oldalról érkező passza után Clinton N'Jie higgadtan lőtt a kapuba, így ekkor már kétgólos volt a francia csapat előnye.

A 77. percben nagyon közel állt a szépítéshez a Salzburg, de Fredrik Gulbrandsen öt méterről a kapufát találta el, majd két minutummal később Ulmer villanása után megint Pelé volt a nyertes. Hiába voltak meg a lehetőségei, betalálnia nem sikerült az osztrák csapatnak, így a Marseille kétgólos előnyből várhatja a visszavágót és nagy lépést tett a döntő felé.

Eredmények, elődöntő, 1. mérkőzések:
Arsenal (angol)-Atlético Madrid (spanyol) 1-1 (0-0)
gólszerzők: Lacazette (61.), illetve Griezmann (82.)
kiállítva: Vrsaljko (Atlético Madrid, 10.)

Olympique Marseille (francia)-RB Salzburg (osztrák) 2-0 (1-0)
gólszerzők: Thauvin (15.), Njie (63.)