Megint Bayern-Real, és megint nem a BL-döntőben

Isco, Real
Isco and Cristiano Ronaldo of Real Madrid during the UEFA Champions League, quarter final, 2nd leg football match between Real Madrid CF and Juventus FC on April 11, 2018 at Santiago Bernabeu stadium in Madrid, Spain - Photo Oscar J Barroso / Spain DPPI / DPPI
Vágólapra másolva!
Pénteken a svájci Nyonban kisorsolták a Bajnokok Ligája elődöntőinek párosításait. A Bayern München huszonötödjére és huszonhatodjára is megmérkőzik a Real Madriddal, így a Barca-verő Romának a Liverpoolt kell kiejtenie a döntőhöz.

Nem kevés dráma, izgalom és fordulat után szerdán este kicsivel 11 óra előtt kialakult a BL történelmi négyes mezőnye: Roma, Liverpool, Bayern, Real. Miért történelmi? Mert korábban még soha nem fordult elő, hogy a négy topliga egy-egy csapata jutott be az elődöntőbe.

A BEK-ben viszont már volt ilyen, legutóbb 1981-ben. Akkor a Liverpool nyerte a trófeát.

Előzetesen talán mindenki a rómaiakat akarta kapni, még annak ellenére is, hogy a negyeddöntőben 1–4-ről fordították meg a Barcelona elleni párharcot. „Hogy ott lehetünk-e a döntőben? Miért ne?" – nyilatkozta Di Francesco a meccs után.

Ahhoz, hogy ott legyenek, a Liverpoolt kell kiejteniük. A BL nagykövete, Andrij Sevcsenko ugyanis

végrehajtotta azt a bravúrt, hogy kihúzta egymásnak a Bayernt és a Realt.

Dögunalom, mondhatnánk is akár. A Bayern–Real a BEK/BL-történelem leggyakoribb párosítása, eddig 24-szer játszottak egymással.

– véleményezte a sorsolást Sid Lowe, az ESPN és a Guardian újságírója.

Twitteren többen is figyelmeztetnek: ha a Real esetleg idén is megnyeri a BL-t, akkor az azért lesz, mert megérdemli.

A halálcsoportból (Tottenham, Real, Dortmund, APOEL) jutott tovább, az egyenes kiesés szakaszban pedig a PSG-t, a Juventust, a Bayernt és a Liverpool/Romát verte.

Persze, ez egyelőre előzetes udvariaskodás, de ha tényleg így lesz, akkor senki nem mondhatja, hogy csak mázlival sikerült nekik.

Az UEFA nem tiltotta el Ramost

A Juventus elleni visszavágó után szó volt róla, hogy Ramost újabb egy meccsre eltilthatják, amiért háromgólos olasz vezetésnél lement a kispadhoz biztatni a csapattársait. A szabályok ezt elvileg nem engedik, ennek ellenére az UEFA nem büntette meg a Real csapatkapitányát, aki így ott lehet a Bayern München ellen.

Heynckes azonban eddig mindig döntőbe jutott, amikor a BL-ben szerepelt: 1998-ban a Reallal, 2012-ben és 2013-ban a Bayernnel. 2012-ben ráadásul pont a Realt ejtette ki.

– bizakodott Müller. A klub elnöke, Uli Hoeness pedig röviden csak annyit mondott, hogy „aki BL-t akar nyerni, annak a legjobbakat is le kell győznie".

A Bayernnél bíznak a továbbjutásban Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Sven Hoppe

„Erős az ellenfél, de csak magunkkal foglalkozunk. A cél, hogy megismételjük a Barcelona elleni teljesítményt" – értékelt a Roma sportigazgatója, Monchi.

Ennek a párharcnak külön érdekességet ad, hogy a jelenleg Messi és CR-szinten futballozó Mohamed Salah pont a Romától igazolt a Liverpoolhoz tavaly nyáron.

De történjen bármi a 180 perc alatt, a barátság örök – mondják az olaszok.

A Romát akár a bosszúvágy is hajthatja. Eddig öt alkalommal játszottak a Liverpool ellen, de csak egyszer nyertek, két döntetlen és két vereség mellett. Ebből az egyik különösen fájó lehet: az 1984-es BEK-döntőben tizenegyesekkel kaptak ki. „Itt az esély, hogy kitöröljük ezt meccset a szurkolóink emlékezetéből" – tette hozzá Monchi.

„Lehet, most sokan azt mondják, hogy miénk a könnyebb sorsolás, de ez nem igaz. Akik ezt mondják, azok nem látták a Romát a Barcelona ellen. És képzeljük el, ha ilyen jók Salah nélkül, milyen jók lennének vele" – méltatta kicsit az ellenfelet Klopp.

Az elődöntők első meccseit április 24-én és 25-én játsszák, míg a visszavágókat május elsején és másodikán.