Vágólapra másolva!
A pénteki, Kazahsztán elleni barátságos mérkőzés előtt Georges Leekens szövetségi kapitány Telkiben tartott sajtótájékoztatót, amelyen főleg a csapat összeállításáról és taktikájáról beszélt. Gulácsi Péter biztosan kezd, aki a Bayern München elleni győzelem után jó hangulatban érkezett meg a válogatotthoz. Otigba Kenneth minden bizonnyal debütál, ennek ellenére nincs rajta nyomás, a szokatlan közegben is ugyanúgy készül a meccsre, ahogy szokott.

A sajtótájékoztató elején Leekens felelevenítette a Kazahsztán elleni emlékeit. „Különleges számomra, hogy a kazahokkal játszunk, mert 2011-ben Belgium szövetségi kapitányaként már meccseltem ellenük.

A két játékosomtól, akik Kazahsztánban játszanak (Kleinheisler László és Elek Ákos – a szerk.), sok információt kaptam az ellenfélről."

Belga kapitányként Leekens játszott Kazahsztán ellen Fotó: Polyák Attila - Origo

A pénteki összeállításról a kapitány azt mondta, alszik még rá egyet, de Gulácsi játéka biztos. „Guzmics 28 órát utazott, ő fáradt, de a többiek jól vannak, egy-két kisebb problémát leszámítva.

Gulácsi kezd, ez biztos, de Otigba és Dzsudzsák Balázs is játszani fog.

Megvárom a holnap reggelt, ma még van egy edzésünk, megnézem ki hogyan teljesít."

Mivel Kádár Tamás nem lesz ott a kazahok ellen, „improvizatív védelemmel" lesz kénytelen felállni a válogatott. Az is benne volt a pakliban, hogy Leekens három középső védőt rak a csapatba, de a hiányzók miatt ezt az ötletet elvetette. „A rendszernek a játékosokhoz kell igazodnia.

Volt olyan ötletem, hogy három középső védővel kezdek, de mivel többen is hiányoznak, nem biztos, hogy ez a legjobb időpont a kísérletezésre.

A Kazahsztán elleni meccs után kielemezzük a dolgokat, és ennek fényében állunk ki Skócia ellen."

Egyelőre még nincs meg a kezdőcsapat Fotó: Polyák Attila - Origo

Az már biztos, hogy júniusban Fehéroroszországgal és Ausztráliával játszanak a magyarok, Leekens picit előretekintett ezekre a meccsekre is. „Hasznosak lesznek abból a szempontból, hogy kialakíthassuk a szisztémánkat. A következő meccseken ki fogunk próbálni több taktikai elemet.

Most azt mondom hogy készek leszünk a szeptemberi tétmeccsekre" – mondta Leekens, aki az egyetemistákhoz hasonlította a válogatottat:

sokat tanulnak, de végül a vizsga eredménye minősíti őket.

Otigba Kazahsztán ellen debütálhat Fotó: Polyák Attila - Origo

Az első válogatottságára készülő Otigba nem érez nyomást. „Jól érzem magam. A közeg új, de próbálok itt is százszázalékot beleadni.

Tudom, hogy hosszú út vezetett idáig, sok volt a megpróbáltatás, de minden játékosnak előfordul ilyesmi a karrierjében.

„Az utolsó hetünk jól sikerült a Lipcsével, ennek a megkoronázása volt a Bayern legyőzése. Ez a klubnak is egy nagyon fontos mérföldkő volt, és nekem is. Jó hangulatban érkeztem ide" – ezt már Gulácsi mondta, akiért a hírek szerint a Chelsea és az Atlético Madrid is érdeklődik. Erről azonban egyelőre nem beszélt.

A magyar válogatott pénteken 19.00 órától játszik felkészülési mérkőzést Kazahsztánnal.