A zseniális Messi megásta Conte sírját

fbl Horizontal
Barcelona's Argentinian striker Lionel Messi shakes hands with Chelsea's Italian head coach Antonio Conte (2nd L) after the first leg of the UEFA Champions League round of 16 football match between Chelsea and Barcelona at Stamford Bridge stadium in London on February 20, 2018. The game finished 1-1. / AFP PHOTO / Glyn KIRK
Vágólapra másolva!
A tavaly csak a Premier League-re koncentráló Chelsea látványosan ég el a többfrontos háborúban. Conte csapata nem csupán a bajnokságban mutat hullámzó formát: a tisztességesen és (majdnem tökéletesen) tervszerűen lehozott otthoni nyolcaddöntő után a Barcelona elleni, idegenbeli visszavágó közel sem sikerült ilyen fényesen, és ezzel valószínűleg Conte elkezdheti keresni az üres kispadokat. A pragmatikus Valverde megírta, a megállíthatatlan Messi végrehajtotta a várhatót: 4-1-es összesítéssel ejtette ki a Barcelona a Chelsea-t. Elemzés.

Hozhatott szinte tökéletes meccset Antonio Conte néhány hete Londonban, ha a Nou Campba még mindig szinte minden csapat magát megadni járkál. Az első mérkőzés után azon elmélkedtünk, hogy Andreas Christensen elajándékozott labdája végül a Chelsea továbbjutásába is kerülhet, azonban – látva a visszavágót – ennek a jelenetnek vajmi kevés köze volt végül a győztes kilétéhez.

Ahhoz ugyanis egy percig nem fér kétség a Barcelona-Chelsea összecsapás száznyolcvan perce után, hogy melyik csapattól kell most inkább tartania a kihívóknak.

Guillem Balague nagyot szólt, de hamisat. A túlzásokkal sem hadilábon álló, a spanyol futballt egyébként jól ismerő szakíró, aki néhány évvel korábban még azzal került be a hírekbe, hogy könyvében Messi és Cristiano Ronaldo kapcsolatáról a portugálra nézve dehonesztáló „titkokat" leplezett le (Ronaldo jogi útra terelte az ügyet), azt írta néhány hete, látva a katalánok londoni játékát:

Végiggondolva, hogy a még mindig veretlen spanyol listavezető a Premier League címvédőjét egy félidő alatt lazán kivégezte, érdemes újragondolni ezt a lájkvadász tézist. A Barcelona ugyanis nagyjából minden kérdést megválaszolt, ami az első meccs után felmerült a házuk táján.

A két edző egy-egy változást lépett meg az első meccset követően. A Barcelonánál

Valverde Dembélére cserélte a Londonban rettenetesen elszigetelten játszó, kissé hasztalan Paulinhót,

Conte pedig Hazard-t a szélre rendelte ki, míg a kilences szerepében ezúttal nem a kis belga, hanem a robosztus Giroud küzdött Umtitiékkel. Conte változtatása túlzottan nem sült el jól, mert Giroud sem a felívelt labdákkal, sem a Willian-Hazard-féle felgyorsítások utáni kényszerítő-kísérletekkel nem tudott pozitív változást hozni az angolok támadójátékába.

A két csapat kezdő tizenegye a visszavágón Forrás: Origo

Kissé zárójelbe téve azt, hogy Courtois minimum másfél gól beszedéséért hibáztatható, a Chelsea nemigen tudott mit kezdeni a Barcelona labdajáratásával. Amíg az első mérkőzésen ez a fölény pusztán meddő labdabirtoklást, kevés katalán helyzetet hozott magával, a Nou Campban ez két villámgyors gólt eredményezett.

Hozzátéve persze, hogy ez a várható gólok tekintetében nem mutatott óriási katalán fölényt. A játékról elég pontos képet hozó várható gólok (expected goals – xG) tekintetében a huszadik percben, a helyzetek minősége alapján a Barcelona nagyjából 0,3-es mutatón állt, miközben az eredményjelzőn már a 2-0 villogott.

A várható gólok időbeli eloszlása főleg azt mutatja meg, hogy a Chelsea az első bő félórában semmiféle veszélyt nem jelentett Ter Stegen kapujára – addigra viszont már el is dőlt a továbbjutás kérdése Forrás: Origo

A Chelsea letámadása ugyan többször hozott olyan jelenetet, hogy Ter Stegennek vagy valamelyik középső védőnek vaktában, a félpályáig kellett előrevágni a labdát, de az angolok presszingje ennél komolyabb veszélyt nem hordozott magában. Pontosan szemléltette Valverde pragmatizmusát az, hogy ilyen helyzetekben

a katalánok nem keresték kényszeresen a rövid passzopciókat, hanem kérdés nélkül megszabadultak a labdától a rizikós helyzet megjátszása helyett.

Valverde pragmatizmusa hozta el azt is a Barcelonához, hogy a katalánok elsősorban már nem a labdabirtoklással védekeznek: nem restellnek még a Luis Enrique-időkhöz képest is jóval direktebb futballt játszani. Teszik ezt az eredményességet szem előtt tartva, a stílusazonosság időnkénti elhagyásával, amelynek a végén a gólokért kaparó Chelsea még a 0,6-os xG-mutatót sem tudja átlépni. Ha pedig a védőnégyes nem tud segíteni a helyzet megakadályozásában, még a csilliárdokért vett, cselgép Dembélé is hátrarohan, hogy becsúszva mentsen a gólhelyzetben lövést vállaló Marcos Alonso elől.

Dembélé nemcsak gólt szerzett, hanem a védekezésből is kivette a részét Forrás: AFP/Josep Lago

A Barcelona támadásban extrém hatékony volt, és a két gól ugyan más körülmények között, különböző játékhelyzetekből született, mégis volt bennük közös pont: a Chelsea védői mindkét esetben létszámfölényben várták a találatokat. A katalán helyzetek esetén a támadásban három-négy támadónál nem nagyon vett részt több játékos, de a Chelsea így sem tudta megakadályozni a gólokat.

Az első találatnál hat védőre jutott három barcelonai, a másodiknál ugyanennyi katalánra öt fehér mezes.

A Chelsea az első meccshez képest tehát sokkal kevésbé hatékonyan tudta zárni a passzsávokat, fedezőárnyékba állítani a barcelonai támadókat. Az első félidőben ráadásul olyan periódusa is volt a meccsnek, amikor a Chelsea kicsit sem akart kinyílni, még 0-2-es állásnál sem. A félidő derekán sokatmondó volt a jelenet, ahogyan a Chelsea támadásépítése annyiból állt, hogy Moses a saját térfelén bedobta a labdát Giroud-ra, aki azt villámgyorsan el is veszítette.

A következő 70 másodpercben 25 katalán passz érkezett anélkül, hogy a Chelsea akár egy pillanatig is hozzá tudott volna szagolni a labdához, az akció végén pedig Iniesta sarkazása után Suárez lőtte a kapusba a labdát.

Az alakzatok építésének és bontásának kezelésével a Chelsea látványosan nehezen birkózott meg a kilencven perc során.

A helyzet kialakulása előtt hat védő őrzi a három barcelonait, egyenlő elosztásban, viszonylag szorosan. Alonso feleslegesen lép ki Messi felé, és egy suta mozdulattal újra elindítja a pontatlan akciót. A gólhoz még az is kell, hogy Suárez kilépjen a védője mögül, és Messi befuthasson az üres területre. Na, meg persze Courtois. Forrás: Origo

Fábregas labdavesztése után Messi két védőt is maga mögé utasít, azonban ez még kevés lenne a boldogsághoz. Suárezre és Messire ismételten jutnak fehér mezesek, de az öt, menteni igyekvő játékos egy 9-10 méteres széles sávra korlátozza pozícióját, ideértve Kantét és Fábregast is. A túltöltéssel teljesen üres terület nyílik Dembélé előtt, aki olyan távolról érkezik, hogy a képre sem fér fel. Messi zseniálisan észleli az érkezését. Forrás: Origo

Talán Conténak hamarabb meg kellett volna lépnie azt a váltást, amellyel a szárnyvédői is jobban bekapcsolódtak a támadásokba. Ez a második félidőben volt inkább tetten érhető, leginkább Marcos Alonso részéről. A vendégek helyzetei őrá jöttek ki leginkább. Kellett is, hogy csatlakozzon a támadásokhoz, mert a támadásépítések nagyrészt azon múltak, hogy Willian és Hazard cselei ki tudnak-e vonni Barcelona-védőket az útból. A belga és a brazil szélső mindösszesen tizenöt alkalommal próbálkozott cselekkel. Giroud-t viszont nehéz volt bevonni a játékba, és erre reflektál az az adat is, hogy a mérkőzés végén Giroud 67, Willian pedig csak 59 százalékos passzhatékonyságot tudott felmutatni. A Chelsea részéről a kiesés ellenére is

kiemelkedőt nyújtott a meccsen az elnyűhetetlen Kanté, aki nyolc szerelési kísérletéből nyolcat(!) végzett sikerrel, mindemellett pedig négy labdát is szerzett.

Conte sajnálhatja, hogy Fábregas a játék kevés elemében nőtt fel középpályás társa mellé, hiszen egyik hibáját góllal büntették, védekezésben pedig nem sokat tett hozzá a Chelsea játékához. Szimbolikus volt, amikor Messi egy laza testcsellel a hátsójára ültette. Nagyjából mindenkinek kiüti a szemét ebben a szezonban, hogy Matics eladása mennyire volt jó döntés.

A Bajnokok Ligája nyolcaddöntői még úgy is kíméletlen kört zártak, hogy a legtöbb párharcban papírforma-továbbjutók nyerték el a sorsolás várásának jogát. Mindezek mellett is szinte biztosan állítható, hogy Conte és Emery május-június végén új állást kereshet, és valószínűleg José Mourinho pozíciójának sorsa is csak attól függ, hogy mennyire terheli meg a klubkasszát a végkielégítése. Conténak edzőként egyébként sem túl fényes a BL-statisztikája:

első komoly párharcában, 2013-ban a Bayern csapta ki Juventusát 0-4-es összesítéssel, a következő évben pedig úgy esett ki a csoportkörből, hogy a Galatasaray és a Copenhagen bizonyult kemény diónak.

Bár meccs utáni nyilatkozatában az olasz megemlítette az Alonso-féle tizenegyes-szituációt és a peches kapufákat, kevés olyan meccs van, ahol egy 3-0-s vereséget követően ezek a továbbjutást igazán befolyásoló, valid álláspontok lennének. Itt sem azok.