Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Mosogatófiúból lett a világ legdrágább hátvédje

Horizontal
(FILES) This file photo taken on December 28, 2016 shows Southampton's Dutch defender Virgil van Dijk (C) celebrates scoring the opening goal during the English Premier League football match between Southampton and Tottenham Hotspur at St Mary's Stadium in Southampton, southern England on December 28, 2016. Liverpool have signed Southampton's Virgil van Dijk, a statement on the club's website said on December 27, 2017, for a reported Ł75 million ($100 million, 84 million euros) in a deal that will make him the world's most expensive defender. / AFP PHOTO / Glyn KIRK / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 75 images, no video emulation. No use in betting, games or single club/league/player publications. /
Vágólapra másolva!
Tíz évvel ezelőtt egy bredai étteremben mosogatott, a múlt héten pedig a világ legdrágább hátvédje lett a holland Virgil van Dijk. Egykori munkahelyén még mai is őrzik a telefonszámát, de már nem azért, hogy behívják egy húzósabb esti műszakra.

A Liverpool karácsony után egy nappal 75 millió fontot fizetett a 26 éves holland Virgil van Dijkért, aki ezzel a valaha volt legnagyobb pénzért klubot váltó hátvéd lett. Pedig tíz éve rajta kívül csak nagyon kevesen gondolták, hogy egyszer profi futballista lesz belőle, azt pedig még kevesebben, hogy ilyen magasságokba jut.

Bombaüzlet Liverpoolban, holland lesz a világ legdrágább védője

Virgil van Dijk stabilitást adhat Jürgen Klopp csapatának.

16 évesen ugyanis még a Bredában található Oncle Jean étteremben mosogatott,

hogy aztán műszak előtt vagy éppen után edzésre siessen. Az étterem tulajdonosa, Jacques Lips többször is próbálta lebeszélni a focikarrierről a minden euróért nagyon keményen dolgozó fiút. Aki a következő öt és fél évben - ha kitölti a szerződését - 55 millió fontot fog keresni.

"75 millió font? Meg kellett ismételnem, hogy elhiggyem. Het-ven-öt mil-lió. Még mindig nem hiszem. Ez tiszta őrület" - idézi az étteremtulajdonost a Mirror című brit lap. - Nagyon jó munkaerő volt. Keményen dolgozott és megbízható volt, mindig itt volt a hét két legrázósabb estéjén. Az edzéseket is ilyen komolyan vette, így kerülhetett a Willem II akadémiájára.

Lips azzal is viccelődött, hogy a mai napig őrzik Van Dijk telefonszámát, de most már nem azért, hogy rácsörögjenek, hogy ugorjon be egy-egy rázósabb estén, hanem, hogy gratulálni tudjanak neki, amikor úgy adódik.

Virgil van Dijk talán még mindig nem hiszi el, hogy ennyit pénzt fizettek érte Forrás: AFP/Paul Ellis

De gratulálhatnak neki nevelő egyesülete, a bredai WDS edzői is, akik szerint, ahhoz képest, hogy náluk kezdte a pályát, egészen szép sikert ért el. Van Dijk sem felejtette el őket, miután először lépett pályára a holland válogatottban, egy dedikált mezzel lepte meg egykori csapatát. Bredából a Willem II akadémiájára vezetett útja,

ott azonban nem láttak sok perspektívát az addigra a kortársainál fejjel nagyobb és sokkal erősebb felépítésű fiúban,

aki így 2010-ben a kétszáz kilométerre lévő Gröningenbe költözött. Itt már beverekedte magát az első csapatba, majd innen került 2013-ban a Celticbe, amelyiktől kétszeres skót bajnokként és BL-tapasztalattal felvértezve búcsúzott, hogy Dél-Angliába, a Southamptonhoz igazoljon, ahonnan már a világ legdrágább védőjeként távozott az Anfield Roadra.

Mindent egy helyen az Eb-ről