Pénzügyileg nincs jobb a Manchester Citynél

Guardiola
Manchester City's Spanish manager Pep Guardiola gestures on the touchline during the English Premier League football match between Manchester City and Bournemouth at the Etihad Stadium in Manchester, north west England, on December 23, 2017. / AFP PHOTO / Oli SCARFF / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 75 images, no video emulation. No use in betting, games or single club/league/player publications. /
Vágólapra másolva!
Egy kimutatás szerint pénzügyi szempontból a Manchester City a világ legerősebb futballklubja.

A "Soccerex Football Finance 100" tanulmány készítői figyelembe vették a klubok tárgyi tulajdonait, bankban lévő pénzét, valamint a tulajdonosi befektetéseket és az adósságot.

Nem csak a pályán nagy királyok Forrás: AFP/Oli Scarff

A Premier League éllovasát a szintén angol Arsenal, majd a francia Paris Saint-Germain követi a listán. Némi meglepetésre a kínai Kuangcsou Evergrande a negyedik helyen szerepel, két pozícióval a Bajnokok Ligája legutóbbi két kiírását megnyerő spanyol Real Madrid előtt.

"A kínai klub helye a világ labdarúgásában az elmúlt húsz évben bekövetkezett változás következménye" - utalt a Kuangcsou Evergrande pozíciójára David Wright, a Soccerex marketingigazgatója. Hozzátette: a kínai élvonalból kilenc klub került fel a százas listára, több mint Franciaországból, Németországból vagy Olaszországból.

"Az Arsenal második helye minden bizonnyal többeket meglep, és vita tárgya lehet, mert az átigazolási piacon jellemzően nem költ túl sokat" - hangsúlyozta Wright, aki szerint a londoniak üzleti modellje ezzel szemben rendkívül szilárd, ami különösen a klub tulajdonában lévő Emirates Stadionnak köszönhető.

A két "dobogós" mellett az angol élvonalból további három együttes - a Tottenham Hotspur (5.), a Manchester United (7.) és a Chelsea (9.) - került a legjobb tíz közé, ahol a spanyol Barcelonának (13.) nem jutott hely.