Vágólapra másolva!
Vasárnap este a Premier League-ben szereplő Arsenal 4-2-re kikapott a másodosztályú Nottingham Forest vendégeként az FA-kupában, így a címvédő észak-londoni csapat már a legjobb 64 között búcsúzott a sorozattól.

Az FA-kupa sorozat legutóbbi négy kiírásában háromszor diadalmaskodó Arsenal tartalékos összeállításban kezdett a City Ground stadionban. A három mérkőzésről eltiltott Arséne Wenger csak Rob Holdingot és Ainsley Maitland-Nilest nevezte a kezdőbe a hét közben a Chelsea ellen pályára lépő csapatából.

Legnagyobb sztárjait, Mesut Özilt, Alexis Sánchezt és Alexandre Lacazette-et el sem vitte a nottinghami túrára.

Arséne Wenger csak a lelátóról szemlélhette csapata szenvedését Forrás: AFP/Oli Scarff

A mérkőzést az Arsenal irányította, de helyzetei inkább a Forestnek voltak. A 20. percben a hazaiak meg is szerezték a vezetést egy begyakorolt szabadrúgás-figurából. Kieran Dowell jobbról bebombázott labdájára az amerikai Eric Lichaj érkezett, megelőzte az Arsenal kapusát, David Ospinát és egy méterről a léc alá csúsztatott (1-0).

Sokáig nem örülhettek a hazaiak a vezetésnek, ugyanis a 23. percben egyenlített az Arsenal. Theo Walcott bal oldali szabadrúgására Rob Holding robbant be, aki öt méterről a jobb kapufára fejet, de a kipattanóra érkező Per Mertesacker közelről a hálóba pöckölte a labdát (1-1).

A világ- és Európa-bajnok német játékosnak ez volt a 10. gólja az Arsenalban, de csak az első, amelyet nem fejjel szerzett.

A kapott gól ellenére a Nottingham Forest átvette a játék irányítását, a folytatásban David Ospina két óriási bravúrt is bemutatott. A 44. percben azonban már a kolumbiai kapus is tehetetlen volt. Rob Holding középre kifejelt labdájára az első gól szerzője, Eric Lichaj érkezett, aki mellel levette, majd pattanás nélkül 17 méterről a jobb felső sarokba bombázott (2-1).

Az amerikai futballista karrierje során először szerzett két gólt egy mérkőzésen.

A fordulás után továbbra is az Arsenal birtokolta többet a labdát, de kidolgozott helyzetet nem tudott kialakítani az észak-londoni csapat. Ellenben a Nottingham Forest kontrái egytől egyik életveszélyesek voltak. A 61. percben el is dőlhetett volna a mérkőzés. Ben Brereton érkezett lendületből egy baloldali beadásra, de öt méterről a kapu fölé pörgetett.

A 64. percben viszont kétgólos előnybe került a Forest.

Rob Holding rossz labdakezelése után Matty Cash-t buktatta a tizenhatoson belül, amiért a játékvezető tizenegyest ítélet. A végrehajtását Brereton vállalta magára, aki higgadtan a kapu bal oldalába belsőzött, a jobbra vetődő Ospina mellett (3-1).

Legutóbb Lukasz Fabianski tudott a rendes játékidőben tizenegyest védeni az Arsenal kapusaként, négy évvel ezelőtt, 2014 márciusában a Bayern München ellen történt.

A 78. percben visszajött a mérkőzésbe az Arsenal. Danny Welbeck startolt rá egy előrevágott labdára, úgy tűnt, a Forest kapusának, Jordan Smith-nek könnyű préda lesz, de kiejtette a labdát, amit az Arsenal támadója 14 méterről az üres kapuba belsőzött (3-2.)

A 84. percben azonban eldőlt a mérkőzés. Egy labdaszerzés után az egykori Arsenal-játékos, Armand Traore indult meg a kapu felé. Kicselezte Mertesackert, majd mielőtt lőhetett volna Mathieu Debuchy hátulról elkaszálta, így Jonathan Moss játékvezető a tizenegyes pontra mutatott. Az ítéletet ezúttal Kieran Dowell hajtotta végre, aki elcsúszott a lövés pillanatában, de így is a léc alá került a labda (4-2).

A gól után a vendégjátékosok reklamáltak, mert szerintük Dowell az elcsúszás pillanatában a támaszkodó lábával is hozzáért a labdához, de a játékvezető az asszisztenssel való tanakodás után megadta a gólt.

Az utolsó tíz percre az Arsenal emberelőnybe került, de már esélye sem volt az egyenlítésre, így a címvédő kiesett az FA-kupából.

A Nottingham Forest történelmi tettet hajtott végre: másodosztályú csapatként négy gólt lőtt az Arsenalnak az FA-kupában. Erre legutóbb a Hull City volt képes 1908 januárjában.

Az Arsenal utoljára 1996-ban búcsúzott ilyen korán az FA-kupából.

FA-kupa, a legjobb 32 közé jutásért:
Nottingham Forest (II.)-Arsenal (I.) 4-2 (2-1)
Newport (IV.)-Leeds United (II.) 2-1 (0-1)
Tottenham Hotspur (I.)-Wibledon (III.) 3-0 (0-0)
Shrewsbury Town (III.)-West Ham United (I.) 0-0