Harminc év után hazatérhet a hontalan afrikai válogatott

Horizontal STADIUM FOOTBALL SPORTS FIELD GENERAL VIEW ILLUSTRATION EMPTY PLACE
A handout photograph taken on January 12, 2013 and released on January 16 by the African Union-United Nations Information Support Team, the Baanadir Stadium in the Abd-Aziz District of the Somali capital Mogadishu. The field that has recently been re-surfaced with a new artificial playing surface funded by FIFA, the SFF with repair work to begin on the seats, parking and facilities of the 7,500-capacity stadium. After two decades of near-constant conflict, Somalia is enjoying its longest period of peace and growing security since the Al-Qaeda-allied violent extremist group Al Shabaab was driven from Mogadishu in August 2011. Under the Shabaab's draconian rule, social pastimes and sports such as football were banned but residents of the city and elsewhere across Somalia. AFP PHOTO / AU-UN IST PHOTO / STUART PRICE /HO / AFP PHOTO / AU-UN IST PHOTO / STUART PRICE
Vágólapra másolva!
Harminc év után 2018-ban újra hazai pályán játszana hivatalos nemzetközi mérkőzést a szomáliai labdarúgó-válogatott.

Az afrikai ország csapata utoljára 1988-ban játszott hazai pályán hivatalos mérkőzést, majd azt követően, hogy 1991-ben összeomlott a kelet-afrikai állam, végleg hontalanná vált a válogatott, amelyik a szomszédos országok valamelyikében, jellemzően Djibutiban vagy Ethiopiában lépett pályára például az Afrika-kupa selejtezőin.

Most azonban a szövetség elnöke, Abdiqani Said Arab, akit 2016-ban a kontinens legjobb sportvezetőjének választott az Afrikai Labdarúgó Szövetség (CAF), hivatalosan is kérvényezte, hogy a szomáliai válogatott hazai pályán, a fővárosban, Mogadishuban léphessen pályára.

A mogadishui stadion: a műfű új, a lelátó még a régi Forrás: AFP/Stuart Price

Kezdetben csak barátságos mérkőzéseeken más kelet-afrikai válogatottak ellen, majd regionális tornát rendezve tesztelnék a rendezési lehetőségeket.

Ahmad Ahmad, a CAF elnöke már korábban rábólintott a szomáli tervekre, miután elégedetten vette szemügyre a mogadishui nemzeti stadionban kialakított műfüves játékteret. A szomáli sportvezető és a CAF-elnök szerint is megérett a biztonsági helyzet arra, hogy hazatérjen az ország válogatottja.

Pedig nem is volt olyan régen, hogy 2012-ben egy öngyilkos merénylő egyszerre végzett a helyi olimpiai bizottság és a futballszövetség elnökével is.

Azonban még ugyanabban az évben átadták a fentebb említett műfüves pályát, két évvel később az ország történetében először a tévében közvetítettek futballmeccset, idén augusztusban pedig több mint harminc év után először rendeztek villanyfényes mérkőzést.

Ugyanakkor óvatosságra kell intse a helyieket, hogy alig két hónapja, október 18-án az al Shabab terrorista csoport 300 halálos áldozatot követelő merényletet hajtott végre a mogadishui Banadir Stadionban.