A Dakart választotta a foci helyett a portugál sztáredző

Horizontal
(FILES) This file picture taken on February 13, 2017 shows Andre Villas-Boas, head coach of Shanghai SIPG, speaking during a season launch event in Shanghai. Haunted Andre Villas-Boas shouldered the blame after he failed to inspire big-spending Shanghai SIPG to silverware in his first season in China, with his future likely to be resolved on late November, 2017. / AFP PHOTO / JOHANNES EISELE / China OUT
Vágólapra másolva!
André Villas-Boas elhagyta a kínai Super League-ben szereplő Shanghai SIPG csapatát, mégpedig azért, hogy rajthoz állhasson a január 6-án kezdőd Dakar-ralin.

A 40 éves portugál szakember - aki korábban megfordult az angol Premier League-ben szereplő Chselsea és Tottenham kispadján is - közismerten rajong a motorsportokért, és most érezte úgy, hogy eljött az ideje a váltásnak.

A január 6-tól 20-ig tartó, Bolíviát, Perut és Argentínát érintő versenyen Villas-Boas egy Toyota Hilux pickuppal áll rajthoz. Az eredeti terve az volt, hogy a KTM csapat színeiben motorral vág neki a 9000 kilométeres versenynek, erről azonban lebeszélték.

"Beszéltem barátommal, Alex Doringerrel a KTM-nél, aki azt mondta, hogy legalább egy év intenzív felkészülésre lenne szükségem, hogy motorral indulhassak. Azaz jobban teszem, ha maradok az autónál" - idézi a portugált a Guardian. Azt már csak mi tesszük hozzá, hogy a motorosok sokkal nagyobb veszélynek vannak kitéve a versenyen, és jóval többen vesztik életüket, mint az autós sporttársaik.

Villas-Boas tehát a Team Overdrive egyik Toyotáját fogja vezetni, a navigátora pedig honfitársa, Ruben Faría lesz. Az edző az indulással egyik nagybátyja nyomdokaiba lép, aki 1982-ben állt rajthoz az akkor még Párizs-Dakarnak hívott és Afrikában rendezett versenyen.

A kínai élvonalban szereplő Shanghai SIPG pedig új edző után nézhet. A pénz bizonyára nem lesz akadály a liga egyik legtehetősebb klubjánál, ahol olyan, Európában is jól csengő nevű játékosok koptatják a gyepet, mint a portugál Európa-bajnok, Ricardo Carvalho, vagy a két brazil sztár, Oscar és Hulk.