Azonosították és kitiltották az antiszemita Lazio-szurkolókat

fbl Horizontal EFFIGY HOMAGE SPORTS SHIRT HOLOCAUST SECOND WORLD WAR FOOTBALL BUST
Lazio's midfielder from Bosnia-Herzegovina Senad Lulic (L) wears a t-shirt showing an image of holocaust victim Anne Frank, during the warm up prior the Italian Serie A football match Bologna vs Lazio on October 25, 2017 at the Renato-Dall'Ara stadium in Bologna. Emotions were still running high in Italy, days after Lazio fans posted anti-semitic photos of Anne Frank in a Roma jersey in the stands of the Stadio Olimpico. The Italian football federation announced that there will be a minute's reflection on the Holocaust before every match and a passage read from "The Diary of Anne Frank". At the same time referees and captains will hand out copies of the diary and Italian Jewish writer Primo Levi's memoir "If This Is A Man". / AFP PHOTO / Gianni SCHICCHI
Vágólapra másolva!
A római rendőrség elfogta azt a húsz szélsőséges drukkert, aki a vasárnap esti Lazio-Cagliari labdarúgó-mérkőzésen Anna Frankot ábrázoló matricákkal ragasztotta tele az Olimpiai Stadion nézőterén a Curva Sud-szektor üléseit, melyeken az AS Roma szurkolóinak "kemény magja" szokott helyet foglalni.

A hatóságoknak videofelvételek alapján sikerült azonosítaniuk az elkövetőket, akik közül 13-at kitiltottak az olaszországi sporteseményekről: 12-en öt évig nem szurkolhatnak a stadionokban, egyikőjük pedig nyolc évig, mivel neki már volt egy hároméves felfüggesztett büntetése.

A rendőrség közleménye szerint az elkövetők közül hatan a Irriducibili (Rettenthetetlenek) elnevezésű ultracsoport tagjai.

A Lazio játékosai is nemet mondtak az antiszemita provokációra Forrás: AFP/Gianni Schicchi

A matricákon az 1945-ben a bergen-belseni koncentrációs táborban meghalt Anna Frank látható az AS Roma sárga-vörös mezében. Az esetről készült fényképeket a stadion takarítószemélyzete tette közzé az interneten.

Az akciót az olasz sportélet és a politika képviselői is elítélték. A klubok és az újságok internetes oldalain egymás után jelent meg a Mi is Anna Frank vagyunk!-kifejezés (#siamotuttiannafrank), amelyeken Anna Frank az olasz csapatok különböző mezeiben látszik. Az ország labdarúgó-szövetsége (FIGC) bejelentette, hogy a hétvégi találkozók mindegyikének elején Anna Frank híres naplójából olvasnak fel részleteket.