Panama megőrült, egy névtelen csapat megy a foci vb-re

Panama, labdarúgás
Panama's Roman Torres takes a picture of his team's fans celebrating after he scored against Costa Rica during their 2018 World Cup qualifier football match, in which Panama qualified for the World Cup for the first time ever, in Panama City, on October 10, 2017. / AFP PHOTO / Rodrigo ARANGUA
Vágólapra másolva!
A világbajnoki selejtező CONCACAF-zónájában óriási meglepetésre a harmadik helyen zárt Panama, így története során először jutott ki a világbajnokságra. A nem mindennapi körülmények között kiharcolt oroszországi vb-szereplést pedig sztárjátékosok nélkül érte el a közép-amerikai ország. A panamai keret összértékét mindössze 8 millió euróra becsülik.
Panama utazik Oroszorságba Forrás: AFP/Rodrigo Arangua

Mielőtt megnéznénk, kik is érték el el a történelmi sikert, érdemes kicsit visszatekinteni a múltba. Ha a panamai labdarúgás kerül szóba, akkor az átlag európai fociszurkolónak

Julio Dely Valdés juthat az eszébe. Az 1967-ben született támadó 88 válogatott mérkőzésén 45 gólig jutott, ráadásul Európában is letette a névjegyét.

Játszott az olasz Cagliariban, a spanyol Málagában, illetve a francia PSG-ben is. A legnagyobb sikereit a La Ligában érte el, ahol 183 találkozón 71-szer talált be.

A jelenlegi panamai keretben nagyítóval sem találunk hasonló képességű futballistát.

Európában is mindössze hárman játszanak:

Éric Davis a szlovákiai Dunaszerdahelyben, Gabriel Torres a svájci FC Lausanne-Sportban, míg a 36 éves kapus, Jaime Penedo a román Dinamo Bucurestiben focizik.

Anibal Godoy ünnepli a kijutást a csapattársaival Forrás: AFP/Rodrigo Arangua

A magyar futballszurkolók számára mégsem az előbb említett három játékos neve leve ismerős,

sokkal inkább Aníbal Godoyé, a középpályás a Budapest Honvédban 24 NB I-es mérkőzést játszott és egy gólpasszig jutott.

A 27 éves játékos jelenleg az MLS-ben szereplő San Jose Earthquakesben bizonyít.

Nem Godoy az egyetlen, aki az Egyesült Államokban keresi a pénzét.

Rajta kívül négy védő, Román Torres a Seattle Sounders FC-ben, Adolfo Machado a Houston Dynamóban, Fidel Escobar és Michael Murillo a New York Redbullsban, míg a középpályás Armando Cooper a Toronto FC-ben játszik.

Roman Torres a szurkolókkal szelfizett Forrás: AFP/Rodrigo Arangua

Ami a keret többi tagját illeti, igencsak vegyes a kép. A perui, az uruguayi, a guatemalai, a kolumbiai és a hondurasi bajnokságban, illetve a mexikói másodosztályban is megtalálható panamai válogatott.

A hazai élvonalban mindössze ketten futballoznak, Jan Carlos Vargas a Tauro FC, míg José González a CD Árabe Unido labdarúgója.

A 8 millió euróra becsült

keret legértékesebb játékosa jelenleg a 33 éves Roberto Nurse a maga 800 ezer eurójával.

A támadó egyébként a mexikói másodosztályban vitézkedő Mineros de Zacatecas játékosa. Összehasonlításképpen talán annyit érdemes leírni, hogy a magyar válogatott keretét több, mint háromszorosára értékelik, Dzsudzsák Balázs a maga 4,25 millió eurójával kiteszi a panamai válogatott értékének a felét.

Hatalmas ünneplés vette kezdetét Panamában Forrás: AFP/Bienvenido Velasco

A kolumbiai szövetségi kapitány,

Hernán Gómez hatalmas bravúrt hajtott végre a csapatával,

amely biztosan üde színfoltja lesz a 2018-as oroszországi világbajnokságnak. Hogy ott képes lesz-e hasonló bravúrt elérni Panama, az már a jövő kérdése, mindenesetre a világ figyelmét már kiérdemelték.