Talán lesz teljes spanyol bajnoki forduló a hétvégén

Real Murcia v. FC Barcelona -  Copa del Rey 2017/18 Real Murcia FC Barcelona La Liga FOOTBALL Spain Liga Santander Cup of King Copa del Rey Mascherano Andre Gomes Aleńa Vermaelen Cillessen Deulofeu Denis Suarez Paco Alcacer Digne Semedo Arnaiz
Line up Barcelona (Mascherano, Andre Gomes, Aleńa,Vermaelen, Cillessen, Deulofeu, Denis Suarez, Paco Alcacer, Digne, Semedo, Arnaiz) during the match between Real Murcia vs. FC Barcelona, Copa del Rey 2017/18 in Nueva Condomina Stadium, Murcia, Spain on 24th of October 2017. (Photo by Jose Breton/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
A Katalán Köztársaság kikiáltása újra, ezúttal minden eddiginél élesebben vetette föl a kérdést, hogy mi lesz az eddig a különböző spanyol bajnokságokban - kézi- és kosárlabda és persze foci - játszó katalán csapatokkal. Hiszen a barcelonai törvényhozás döntésének értelmében ők már nem tekinthetők spanyol csapatnak.

A különböző spanyol bajnokságok szinte valamennyiében kiemelkedő szerepet játszanak a katalán csapatok, különösen az FC Barcelona egyesületei. A kézilabdázók olyan szinten uralják a bajnokságot, hogy 2013 májusa óta mérkőzést sem veszítettek spanyol pontvadászatban, a kosarasok rendre a dobogóért harcolnak, a focicsapatról pedig mindenki tudja, hogy a világ egyik legjobbja.

Az elszakadás egyoldalú kikiáltása után azonban a madridi székhelyű sport napilap, a Marca máris sötét képet festett a katalán csapatok elé.

Kikiáltották Katalónia függetlenségét

Megszavazták a független Katalán Köztársaság létrehozását célzó javaslatot a katalán parlament függetlenségi pártjai pénteken Barcelonában. A spanyol kormány válaszult feloszlatta a katalán parlamentet és december 21-ére előrehozott választásokat írt ki. A titkos szavazáson az indítványt 70 képviselő támogatta igen szavazattal, 10-en voksoltak ellene, ketten pedig üres papírt dobtak a szavazóurnába.

A Marca szerint, a szövetségeknek nincs olyan lehetőségük, hogy azonnal kizárják a katalán csapatokat, viszont, amennyiben az elszakadás valósággá válik, akkor nem lesz más lehetőségük. Akkor ugyanis a katalán szövetségeknek meg kell várniuk, míg az adott sportág nemzetközi szövetsége felveszi őket a tagjaik közé –

ez adott esetben akár hat évig is eltarthat, ijeszget a lap.

Így hiába mondja azt Jospe María Bartomeu, a Barcelona elnöke, hogy a focicsapat maradna a La Ligában, azaz a spanyol bajnokságban, a helyzet nem ilyen egyszerű.

A történet akkor vehet igazán drámai fordulatot, amikor az érintett csapatok – a La Ligánál maradva a Barcelona, az Espanyol és a Girona – a katalán szövetség zászlaja alá állnak be. Ebben az esetben már nincs több kérdés: a spanyol bajnokságokban jelenleg csak egyetlen külső ország, Andorra csapatai vehetnek részt.

Bilbaóban még biztos, hogy pályára lép spanyol bajnokin az FC Barcelona Forrás: NurPhoto/Jose Breton/NurPhoto/Jose Breton

Nemzetközi szinten hasonló a helyzet, mint azt fentebb írtuk, az új szövetség elismerésével. Így például kérdéses, hogy mi lenne a Barcelona Bajnokok Ligája-szereplésével, amennyiben az UEFA nem ismeri el a következő szezon rajtjáig a katalán szövetséget,

illetve az is kérdés, hogy milyen jogon kvalifikálhatna oda a katalán sztárcsapat.

Ami a hétvégi bajnoki fordulókat illeti, egyelőre minden liga és szövetség csínján bánik a nyilatkozatokkal, sehol nincs még egyértelmű állásfoglalás. A Primera Divisíonba fennállása során első ízben feljutó Girona – ahol a városházáról már el is távolították a spanyol zászlót – elnöke határozottan állította, hogy nincs veszélyben a vasárnapi, Real Madrid elleni találkozó.

„A Real Madrid elleni meccs történelmi lehetőség a számunkra – mondta a Girona elnöke, Delfi Geli a Cadena Cope rádiónak. – Úgy készülünk, mint korábban a Barcelona ellen tettük, vagy ahogy majd Atlético ellen fogunk.

Nem akarjuk a politikát bevinni a stadionba, egyetlen célunk, hogy az emberek jól érezzék magukat vasárnap délután."

Geli azt is elmondta, nem készülnek különleges biztonsági intézkedésekkel, és várják a meccsre a Real elnökét, Florentino Pérezt is.

Az Espanyol hazai pályán fogadja a Betist, de, ami igazán pikáns meccsnek ígérkezik, az a Barcelona látogatása lesz, a másik szakadár terveket dédelgető tartomány, Baszkföld fővárosában, az Athletic Bilbao otthonában.